Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film. Ce s-a întâmplat dincolo de platoul de filmare?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.09.2024 - 07:15
Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film - Foto: Facebook/Cineclic
Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film - Foto: Facebook/Cineclic
Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film
Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film
Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film
Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film
Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film
Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film

Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film. Marele actor, ce s-a stins din viață acum 16 ani, într-o zi de 14 septembrie, a fost la un pas să nu mai aibă parte nici de carieră și, poate, nici de viață, dacă lucrurile ar fi mers și mai prost la debutul său cinematografic.

SHARE

Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film. În 1963, pe când avea doar 22 de ani, viitorul uriaș actor era să-și termine cariera înainte de a o începe. Totul s-a întâmplat cu ocazia filmărilor la prima sa peliculă cinematografică, „Străinul”, în regia lui Mihai Iacob.

Ștefan Iordache putea muri chiar la debutul în film. Ce s-a întâmplat dincolo de platoul de filmare?

Ștefan Iordache nu mai are nevoie de multe prezentări. Are deja un loc bine fixat în galeria „monștrilor sacri” ai teatrului și filmului românesc, ca să folosim o sintagmă poate uzată, dar încă bine găsită.

Născut în Calafat, pe 3 februarie 1941, a venit cu părinții în București, de la o vârstă fragedă și a crescut învăluit de farmecul periculos al cartierului Rahova, strângând amintiri prețioase pentru toată viața.

În 1959 a reușit să intre - ultimul pe listă - la IATC - după ce tatonase cu medicina, dar a absolvit institutul primul, în 1963.

În același an, a început fimările la debutul său cinematografic, fiind inclus în distribuța filmului „Străinul”, regizat de Mihai Iacob, ecranizare a romanului cu același nume scris de Titus Popovici.

Citește și: Imposibila iubire dintre fiul de croitor Ștefan Iordache și rafinata Irina Petrescu. Eram copleșit

Pelicula a consemnat debutul pe marele ecran al lui Iordache, dar și al lui Şerban Cantacuzino, precum şi prestaţii de excepţie ale unor titani ai scenei de la acea vreme, George Calboreanu, Ştefan Ciobotăraşu sau Costache Antoniu, alături de care apăreau și „tinerele speranțe” Irina Petrescu și Gheorghe Dinică

Un sărut pasional între Ștefan Iordache și Irina Petrescu, la probele pentru filmul „Duminică la ora șase” - Foto: Facebook/Cineclic

Pe 8 octombrie 1964 a avut loc premiera filmului „Străinul“, regizat de Mihai Iacob după romanul cu acelaşi nume al lui Titus Popovici.

Filmările au avut loc în Arad, în perioada 15 mai – 28 septembrie 1963, cadrele interioare fiind filmate la Buftea, iar premiera peliculei a fost pe 8 octombrie 1864.

E drept, puțină lume știe ca înainte de „Străinul”, Stefan Iordache a mai jucat într-un film documentar, comandă specială a Ministerului de Interne. 

Debut în film periculos pentru Ștefan Iordache

„De regulă, se consideră că debutul meu în cinema a fost „Străinul”. Nu-i adevărat. Primul meu film a fost o comandă a Procuraturii Capitalei, care trebuia să-i învețe pe detectivii - elevi cum se descoperă o crimă.

Regizor era scenograful Traian Nițescu, dezvăluia marele actor într-un articol-portret realizat Cristina Corciovescu în revista ProCinema din martie 1996.

Citește și: Care au fost iubirile Irinei Petrescu? Actrița s-a luptat 30 de ani cu cancerul

Sigur, când vorbim de debutul într-un film artistic în adevăratul sens al cuvântului, acesta nu poate fi, totuși, decât „Străinul”.

Ironia soartei a făcut ca singurele fimări exterioare ce au avut loc în București să fie și cele care i-au pus în pericol viața tânărului Iordache, interpretul personajului central, Andrei Sabin, un elev care era fiu de ceferist.

Astfel, filmarea din Capitală a fot făcută pentru a ilustra secvenţa în care tânărul Andrei se plimbă pe străzile bombardate din preajma Gării de Nord, în căutarea tatălui său. Pățania a fot, ulterior, povestită de Iordache însuși.

„Acest prim rol de film era să fie şi ultimul. Filmam în Bucureşti, pe strada Cuza Vodă, secvenţele respective, de după bombardament. Începuseră primele demolări în Capitală, eu trebuia să trec pe Iângă un zid care, datorită unei petarde, cădea în faţa mea.

Dar explozia s-a produs ceva mai devreme, zidul m-a atins şi m-am ales cu o cicatrice pe viaţă. O fracţiune de secundă dacă trecea...“, îşi amintea, peste ani, Ştefan Iordache. conform adevarul.ro.

Ștefan Iordache și soția sa, Mihaela TConitza, în momentul căsătoriei, în 1970 - Foto: adevarul.ro

Dar n-a fost singura întâmplarea periculoasă pentru actor, la filmările pentru peliculă. A mai existat o scenă în care personajul Andrei Sabin este surprins de o gașcă ostilă, violentă, pe când vindea ziarul „Patriotul“ pe străzile oraşului său.

În mod normal, Ștefan Iordache era înlocuit de o dublură, care ar fi luat bătaie în locul său de la agresori. Dar lucrurile s-au încins un pic prea mult i au degenerat, după cum avea s-și amintească actorul François Pamfil.

 „Printre figuranţi, eu am strecurat câţiva sportivi de la lupte. Pentru că era un zgomot teribil, operatorul n-a auzit când a dat „Stop” regizorul, iar băieţii mei au continuat să-l burduşească bine, gata să-l arunce prin geam chiar pe Ştefan Iordache, şi nu pe cel care trebuia să-l dubleze“, spunea acesta.

În film, apare și Irina Petrescu, fostă colegă de facultate cu Iordache, între cei doi înfiripându-se o relație de iubire, după terminarea studiilor. Totuși, pentru acesta, Irina era deja o vedetă, dat fiind rolul său major într-un film important, pe care-l avusese deja în „Valurile Dunării” (1960), în regia lui Liviu Ciulei.

Ștefan Iordache a povestit, mai tîrziu, cum a început, dar și cum s-a sfârțit, destul de curând, idila cu actrița. Pur și simplu, părinții aceștia nici n-au vrut să audă că fiica lor de familie bună ar putea umbla cu un „copil de croitor” și „un derbedeu”.

Citește și: Care a fost motivul pentru care Ștefan Iordache s-a bătut cu un alt mare actor? Au ajuns la Miliție

„Am primit o scrisoare, la început nici nu ştiam de la cine e. Îmi scria că îi e dor de mine şi că vrea să mă vadă. Faptul că cineva se îndrăgostise de mine, o actriţă cunoscută, cum devenise Irina Petrescu, m-a copleşit.

Am iubit-o şi eu, atunci, pentru iubirea ei. Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii.

Mi-a spus în faţă: „Cum îţi îmaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu?”. Încerca să-mi demonstreze că nu am nici un viitor, că sunt un nimeni”, a povestit artistul in cartea „Regele Scamator Ştefan Iordache”, de Ludmila Patlanjoglu.

Mai mult, la intervenția părinților Irinei, a pierdut și rolul din filmul „Duminică la ora șase”, de care fusese asigurat de regizorul Lucian Pintilie că va fi al lui.

„Dădusem nişte probe pentru filmul „Duminică la ora şase”. Pintilie mă asigurase că am luat rolul. Aveam parteneră pe Irina. După câteva zile m-a sunat asistentul lui să-mi spună că nu voi mai fi distribuit. Părinţii Irinei nu erau de acord”, a mai rememorat marele actor, în aceeași carte.

Cei doi bărbați iubiți de Irina Petrescu, Ștefan Iordache și Adrian Pintea, în filmul „Cei care plătec cu viața”, în care actrița a intepetat rolul mamei lui Pintea - Foto: Facebook/Cineclic

Într-adevăr, Iordache a pierdut rolul din filmul ce avea să apară în 1966, dar cu Dan Nuțu în rolul principal.

Poate că și de aceea, pentru a-i descuraja pe eventualii „pețitori” neaveniți - în opinia lor - părinții Irinei Petrescu i-au aranjat fiicei o căsătorie „onorabilă”, cu cineva pe măsura statutului ei de fiică de doctor.

Dar acea căsnicie, care avea să fie și singura din viața actriței, n-a durat decât două luni, peste ea așternându-se uitarea. Ulterior, artista avea să cunoască pasiunea mistuitoare a iubirii pentru Adrian Pintea, cel care a rămas marea sa dragoste.

La rândul său, Ștefan Iordache a trecut cu bine peste acea deziluzie sentimentală, găsinduși fericirea și liniștea casnică lângă Mihaela Tonitza, nepoata marelui pictor, cu care s-a căsătorit în 1970.

Din păcate, pe 14 septembrie 2008, Ștefan Iordache s-a stins din viață la doar 67 de ani, răpus de leucemie. Irina Petrescu l-a urmat la 19 martie 2013, când a trecut la cele veșnice, la vârsta de 71 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te