Secretele ciudatelor piramide din Sudan. Piramidele din acest stat african, mai puțin vizibil pe traseele turistice decât Egiptul, sunt mai numeroase decât cele din „țara faraonilor”, cu peste 200 de structuri, dar sunt mult mai puțin cunoscute și vizitate.
Secretele ciudatelor piramide din Sudan. Mai numeroase decât cele din Egipt. Cui au fost dedicate?
Când spunem sau auzim „piramide”, gândul ne duce aproape automat la Egiptul antic, la platoul Ghaza de lângă Cairo, la Sfinx și Luxor.
Dar, dincolo, dar și în umbra celebrității acestora, există și alte monumente antice asemănătoare ridicate într-un alt stat al Africii, unul vecin cu „țara faraonilor”.
Între secolele VIII î.Hr. - IV d.Hr., în sudul Nilului, a înflorit Regatul Kush, o civilizație africană complexă, înrudită, dar distinctă de cea a Egiptului antic.
Citește și: Ce e „piramida extraterestră” din Egipt? Detaliile imposibile pe care specialiștii nu le pot explica
Meroe, unde se află multe dintre ele, a fost una dintre capitalele acestui regat, iar în apropiere, pe dealurile deșertice, conducătorii și elitele kushite au ridicat circa 220 de piramide funerare, multe dintre ele încă în picioare, rezistând vântului, nisipului și trecerii timpului.
Aceste structuri funerare au fost identificate în regiunile Meroe, Nuri și El-Kurru. Cu toate acestea, monumentele impresionante sunt mult mai puțin cunoscute și vizitate, în parte din cauza instabilității politice a regiunii, dar și pentru istoria acestei zone a Africii a fost mult timp marginalizată în narațiunile occidentale.
Multe dintre piramidele din Meroe sunt dedicate femeilor-regine - Foto: Profimedia Images
Piramidele de la Meroe - așezare antică situată la aproximativ 200 km nord de actuala capitală a Sudanului, Khartoum - sunt diferite din punct de vedere arhitectural față de cele egiptene.
Citește și: Misterul construirii piramidelor, descifrat. Care este secretul din cel mai vechi papirus egiptean?
Cele de aici reprezintă locul de înmormântare a peste 40 de regine și regi, fiind cel mai vast sit piramidal nubian, potrivit intro.africa.
Piramidele din Sudan, loc de înmormântare pentru femeile-regine
Pereții mormintelor îi înfățișează pe regii mumificați, împodobiți cu bijuterii, sicriele lor din lemn conținând arcuri, tolbe de săgeți, hamuri de cai, inele, ceramică, sticlă și artefacte din metal, ceea ce indică relațiile și comerțul meroiților cu civilizațiile egipteană și greacă.
Deși mai mici ca dimensiune - multe au între 6 și 30 de metri înălțime- ele au unghiuri mult mai abrupte, forme mai ascuțite și sunt adesea construite din piatră locală cu fațade simple, dar elegante.
Fiecare piramidă are în față o capelă mică, decorată cu basoreliefuri, în care sunt reprezentate scene funerare și ritualuri religioase ale regatului Kush.
Un aspect fascinant al culturii kushite este prezența unor regine războinice și conducătoare de necontestat, cunoscute sub titlul de „kandake” (sau „candace”).
Aceste regine au condus armate, au negociat cu Roma și au fost înmormântate cu același fast și respect ca regii.
Citește și: Enigma piramidei holografice, straniul fenomen din Ceahlău. Se crede că e muntele sacru al dacilor
Multe dintre piramidele de la Meroe aparțin acestor figuri feminine puternice, făcând din necropola sudaneză una dintre cele mai importante dovezi ale puterii femeii în lumea antică africană.
Primele expediții europene în zonă au avut loc în secolul al XIX-lea, dar, din păcate, multe dintre piramide au fost jefuite sau distruse parțial, în special în timpul expediției italianului Giuseppe Ferlini, care a distrus mai multe vârfuri în căutare de aur.
Cu toate acestea, esența monumentală a sitului a rămâs intactă, iar eforturile moderne de conservare încearcă să redea lumii aceste vestigii ale unei civilizații strălucitoare.