SĂRBĂTOARE 28 OCTOMBRIE Ce să faci când ieși din casă? Sfânta Cuvioasă de origine română

DE Florentina Enache | Actualizat: 27.10.2024 - 06:56
SĂRBĂTOARE 28 OCTOMBRIE Ce să faci când ieși din casă? Sfânta Cuvioasă de origine română - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 28 OCTOMBRIE Ce să faci când ieși din casă? Sfânta Cuvioasă de origine română - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

SĂRBĂTOARE 28 OCTOMBRIE Ce să faci când ieși din casă? Cine a fost Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab, de origine română? Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

SHARE

Pe 28 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sf. Ier. Iachint, mitropolitul Ţării Româneşti, pe Sf. Cuv. Teofana Basarab, pe Sf. Mc. Terentie, soţia sa, Neonila, şi cei 7 fii, și pe Sf. Ier. Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

Sfântul Ierarh Iachint

Sfântul Ierarh Iachint, mitropolit al Ţării Româneşti, este sărbătorit la 28 octombrie.

Ultimul mitropolit al Vicinei şi cel dintâi păstor al Bisericii lui Hristos din Dobrogea şi Ţara Românească, reunită sub conducerea unui singur voievod, este arhiepiscopul Iachint.

El a păstorit doar câţiva ani la Vicina, iar în anul 1359 şi-a mutat scaunul la Curtea de Argeş, la cererea marelui voievod Alexandru I Basarab, întemeietorul Ţării Româneşti, care dorea să aibă un sediu mitropolitan în ţara sa. Mitropolitul Iachint devine astfel păstor duhovnicesc al tuturor românilor din Dobrogea şi Ţara Românească.

Arhiepiscopul Iachint sfinţea biserici, hirotonea preoţi, împărţea binecuvântare poporului atât de credincios al 'vlahilor" şi era sfetnic apropiat al marelui domn.

Astfel, Eparhia Vicina dispare şi ia fiinţă o nouă mitropolie românească, cunoscută sub numele de 'Mitropolia Ungrovlahiei", dependentă de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, condusă pe atunci de patriarhul Calist I.

Citește și: SĂRBĂTOARE 27 OCTOMBRIE Ce să NU faci azi. Viața Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

Ca păstor şi părinte sufletesc al tuturor românilor dintre Dunăre şi Carpaţi, mitropolitul Iachint a avut grijă să hirotonească preoţi pentru toate satele, să zidească biserici la oraşe şi sate, să întemeieze noi aşezări mănăstireşti şi să ţină în strânsă legătură duhovnicească Biserica Ţării Româneşti cu Patriarhia de Constantinopol. Iar ca 'exarh al plaiurilor", mitropolitul Iachint purta grijă şi de credincioşii ortodocşi din părţile vecine, îndeosebi din Transilvania, cărora le trimitea preoţi şi călugări misionari.

Acest ierarh, ajutat de domnul ţării, Vladislav I (1364-1377), a încurajat şi susţinut mult monahismul românesc, al cărui început se urcă până în secolul IV, prin centrul monahal pustnicesc din Munţii Buzăului.

El a adus în ţară pe Sfântul Nicodim de la Tismana, care venea din Muntele Athos, pentru a organiza câteva mănastiri-lavre după model atonit. El a trimis numeroşi călugări 'vlahi" la Mănăstirea Cutlumuş din Muntele Athos, unde au ajuns călugări vestiţi.

Citește și: SĂRBĂTOARE 26 OCTOMBRIE De ce să nu te piepteni azi. Viața Sfântului Mare Mucenic Dumitru

În ţara a organizat mai multe mănăstiri la Tismana, Curtea de Argeş, Câmpulung-Muscel, Cozia, Snagov, Târgovişte, Bolintinul din Deal şi din Vale, Tânganu, Cotmeana şi altele. După o păstorire atât de rodnică, s-a săvârşit cu pace în anul 1372, conform Agerpres.

Sf. Cuv. Teofana Basarab

Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab este de origine română, dar cunoscută drept mamă culturală a Bulgariei ultimilor Asănești. Ea a rămas în legendele sud-dunărene ca un simbol al maicii devotate, al eleganței domnești, dar și al evlaviei, scrie doxologia.ro.

Născută la începutul secolului al XIV-lea în familia primului domnitor al Țării Românești, Basarab I Întemeietorul (1310-1352), a primit la botez numele Teodora, oferindu-i-se o educație aleasă întemeiată pe dragostea față de Dumnezeu și de aproapele.

Teodora Basarab s-a căsătorit cu Ivan Alexandru (1331-1371), viitorul țar al Bulgariei, împreună cu care a avut trei băieți și o fată: Mihail Asan, Ivan Strațimir, Ivan Asan și Vasilisa. Și-a crescut copiii insuflându-le dragostea de Dumnezeu și grija pentru cei din jur. Pe doi dintre fii i-a pierdut în războaie.

Alături de soțul ei, țarul Ivan Alexandru, a ctitorit mănăstiri și biserici, iar pe altele le-a restaurat, într-o epocă în care isihasmul era în plină dezvoltare, scrie basilica.ro.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în 2022 canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab de la mănăstirea Albotina (Vidin), contemporană cu Sfântul Ierarh Grigorie Palama şi ucenică a Sfântului Cuvios Teodosie Isihastul.

Este cea dintâi monahie de neam român cunoscută în istorie. Ziua de prăznuire este 28 octombrie, când o serbează românii din Timocul bulgăresc şi sârbesc, scrie Agerpres.

Citește și: Sf. Dumitru sau Ziua Soroacelor, 26 octombrie. Tradiții și superstiții. Ce este „Focul lui Sumedru”

Sf. Terentie

Fericitul Terentie, fiind creştin dreptcredincios, s-a căsătorit prin nuntă legiuită cu Neonila, care era de aceeaşi credinţă cu el, şi au avut şapte fii: Sarvil, Fota, Teodul, Vila, Ierax, Nitul şi Eunichie, pe care i-au crescut în dreapta credinţă.

Au fost prinşi toţi de către păgâni, părinţii şi copiii, şi au fost duşi înaintea judecaţii celei fărădelege, unde L-au mărturisit pe Hristos, iar pe idoli i-au hulit. Pentru acest lucru au fost chinuiţi fără de măsură. În timpul chinurilor, rănile le erau stropite cu oţet şi arse cu foc, iar sfinţii se rugau în linişte unul pentru altul şi se mângâiau.

Au fost omorâţi prin tăierea capetelor, conform surselor citate de Agerpres.

28 octombrie, tradiții și superstiții păgâne

Semnele acestei zile ne spun cum vor fi iarna și vremea în viitorul apropiat:

- Soarele în est în nori - vine vreme rea;

- cerul este albastru senin, insectele nu se ascund și stelele sunt slabe noaptea - vine o iarnă caldă;

- cerul de seară este senin și Luna este într-o strălucire purpurie - iarna va fi geroasă și cu zăpadă;

- în această zi a căzut zăpadă - anul viitor va fi o recoltă bogată de grâu

Ce să nu faci pe 28 octombrie

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării. Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

Conform credințelor populare, nu ar trebui să râzi prea mult în această zi, deoarece se crede că vei plânge mult la bătrânețe.

Ce să faci pe 28 octombrie

În rugăciunile către sfinții de astăzi, se cere sprijin și putere pentru a supraviețui vremii reci care se apropie.

Potrivit unuia dintre semnele populare, atunci când părăsiți casa în această zi, ar trebui să luați ceva nou cu dumneavoastră, chiar și o batistă este suficientă - se crede că acest lucru va aduce sănătate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te