SĂRBĂTOARE 27 OCTOMBRIE Ce să NU faci azi. Viața Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

DE Florentina Enache | Actualizat: 26.10.2024 - 07:20
SĂRBĂTOARE 27 OCTOMBRIE Ce să NU faci azi. Viața Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 27 OCTOMBRIE Ce să NU faci azi. Viața Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Pe 27 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală) și pe Sfântul Mucenic Nestor. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

SHARE

Pe 27 octombrie, Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală) și pe Sfântul Mucenic Nestor. Ce tradiții și superstiții sunt în această zi?

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în ziua de 27 octombrie.

Sfântul Dimitrie cel Nou a trăit în timpul Ţaratului Vlaho-Bulgar (secolele XII-XIII) şi era dintr-un sat, Basarabov, aşezat pe marginea apei Lomului.

A fost păstor de vite în satul său, dar, văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieşit din sat şi s-a aşezat mai întâi într-o peşteră din apropierea acestuia, iar apoi s-a făcut monah în mănăstirea care era înăuntrul peşterii.

"Dar cine poate spune ostenelile, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea şi prin care s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni? El şi-a cunoscut şi vremea ieşirii sufletului din trup când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat prealuminatul său suflet în mâna lui Dumnezeu". (Vieţile Sfinţilor)

Citește și: SĂRBĂTOARE 26 OCTOMBRIE De ce să nu te piepteni azi. Viața Sfântului Mare Mucenic Dumitru

După multă vreme, apa Lomului a venit mare încât a luat şi lemnele şi pietrele dimprejurul peşterii şi atunci au căzut în apă şi cele două pietre, care erau în apropiere, împreună cu moaştele sfântului, şi multă vreme au rămas acolo.

Sfintele sale moaşte au fost scoase la lumină în chip minunat, prin lucrare Dumnezeiască. Îngerul Domnului s-a arătat unei copile în vis, iar ea a spus părinţilor visul pe care l-a avut.

Atunci "adunându-se mulţi oameni şi preoţi, s-au dus toţi împreună la locul cel arătat de copilă, unde de multe ori se arăta o lumină şi cei care o vedeau socoteau că acolo este ascunsă o comoară de bani. Căutând cu tot dinadinsul, au aflat în apă sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie, care erau pline de mâl şi de prundiş, şi le-au scos întregi, strălucind ca aurul". (Vieţile Sfinţilor)

Citește și: Sf. Dumitru sau Ziua Soroacelor, 26 octombrie. Tradiții și superstiții. Ce este „Focul lui Sumedru”

După ce vestea descoperirii lor s-a aflat atât în sudul Dunării, cât şi în nord, numeroşi credincioşi de pe ambele maluri se îndreptau spre satul Basarabov, unde au fost duse. Credincioşii se închinau sfintelor moaşte şi cereau Sfântului Dimitrie ajutor şi mijlocire în faţa Părintelui ceresc.

Între anii 1768-1774 în timpul războiului ruso-turc, un general rus a dorit ca sfintele moaşte să fie ridicate şi trimise în Rusia. Dar, creştinul Hagi Dimitrie, "fiind în acea vreme lângă general, s-a rugat ca să nu înstrăineze sfintele moaşte, ci să le dăruiască ţării noastre pentru prăzile şi jafurile ce le-a pătimit din pricina războiului şi s-o mângâie cu acest dar, adică cu sfintele moaşte. Generalul, înduplecându-se, le-a dăruit Ţării Româneşti. Şi primindu-le tot poporul, cu mare cinste le-a aşezat în biserica cea mare a Mitropoliei Ungrovlahiei, în zilele preasfinţitului mitropolit Grigorie". (Vieţile Sfinţilor)

Sfintele moaşte au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala mitropolitană din Bucureşti, în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti.

Citește și: SĂRBĂTOARE 25 OCTOMBRIE Ce NU ai voie să faci azi. Cei doi ucenici ai Sfântului Pavel, martirizați

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955 cultul său a fost generalizat în toată ţara, scrie Agerpres, care citează „Viețile Sfinților”

27 octombrie, tradiții și superstiții păgâne

Semnele zilei erau folosite pentru a judeca vremea din viitorul apropiat, cum vor fi primăvara și recolta:

- afară este noroi - iarna va începe în patru săptămâni;

- cerul este plin de stele - va fi o recoltă bogată;

- în această zi a căzut zăpadă - așteaptă-te la vreme rea în luna mai;

Ce să nu faci pe 27 octombrie

Astăzi, ca în orice altă zi, Biserica este împotriva certurilor, calomniei, bârfei, defăimării, condamnării, invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării. Nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul.

Semnele populare ne sfătuiesc, de asemenea, să nu împrumutăm bani. Una dintre principalele interdicții este de a nu încălca o promisiune făcută în această zi cuiva.

Ce să faci pe 27 octombrie

Fiind zi de duminică, pe 27 octombrie, este bine să mergeți la biserică și să vă rugați pentru cei apropiați.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te