Virginia Zeani, născută Virginia Zehan pe 21 octombrie 1925, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din anii 1950, anii 1960 și anii 1970 și care timp de 25 de ani a fost "prima donna assoluta" a teatrului de Operă din Roma, unde a cântat cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo, a încetat din viață pe 20 martie 2023, la vârsta de 97 de ani.
Citește și: FOTO „Dorel” de la drumuri e clarvăzător. A pictat o trecere pietoni în câmp. Trotuare nu există
Cine a fost românca Virginia Zeani, zeci de ani „prima donna assoluta" a teatrului de Operă din Roma
După ce a început să studieze literatura și filozofia la Universitatea din București, Virginia Zeani a luat lecții de canto cu Lucia Anghel, continuând apoi cu soprana și pedagoga Lidia Lipkovskaia.
La 19 ani, românca și-a terminat studiile muzicale în Italia, cu tenorul Aureliano Pertile, solistul preferat al lui Arturo Toscanini.
Grație acestei baze excelente de educație muzicală și tehnicii vocale superioare, Virginia Zeani a reușit să mențină un standard de prim rang de-a lungul celor 30 de ani de carieră internațională, interpretând peste 60 de roluri diferite.
Citește și: Un tânăr șofer român de TIR dezvăluie ce „șmecherie” face să câștige și peste 3.000 € în Germania
Debutul său a avut loc în 1948 cu un răsunător succes pe scena Teatrului Comunal de Operă din Bologna, în rolul Violettei din opera "La Traviata" de Giuseppe Verdi, rol cu care urma să se afirme pe marile scene ale lumii, inclusiv Metropolitan Opera din New York, Teatrul Bolșoi din Moscova sau Covent Garden din Londra.
Printre alte roluri din prima perioadă a carierei sale se numără și Mimi din Boema de Giacomo Puccini, Margareta din Faust de Charles Gounod și rolul titular din Manon de Jules Massenet, pe care l-a cântat alături de celebrul Beniamino Gigli.
Opere de Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini și Gaetano Donizetti (Lucia di Lammermoor, L'Elisir d'Amore, I Puritani), arii și opere celebre în care a cântat prin toată Europa i-au stabilit o reputație de necontestat în repertoriul de "Bel Canto", potrivit wikipedia.org.
Virginia Zeani a fost distinsă cu titlul de doctor honoris causa al Universității Naționale de Muzică București, precum și al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, la propunerea Facultății de Teologie Greco-Catolică.
Pe data de 11 mai 2011, regele Mihai I al României i-a acordat Decorația Regală „Nihil Sine Deo”.
Iar anul trecut, pe 21 octombrie, chiar de ziua ei, a fost inclusă în Opera America Hall of Fame.