Recunoașteți personajul? S-a îndrăgostit de toți regizorii cu care a lucrat. Drama vieții sale

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.09.2024 - 08:21
Cu Victor Rebengiuc, într-unul dintre marile ei roluri - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Cu Victor Rebengiuc, într-unul dintre marile ei roluri - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Personajul feminin din imagine a fost o mare actriță care s-a îndrăgostit de toți regizorii cu care a lucrat. A avut parte de o dramă teribilă în viața personală și, dacă ar fi mai trăit, la 1 septembrie ar fi împlinit 75 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi a fost o actriță cate s-a îndrăgostit de toți regizorii cu care a lucrat. Cu un singur rol, dar absolut fabulos, înainte de 1990, ea a devenit una dintre preferatele regizorilor din Noul Val de cineaști români, jucând în numeroase pelicule devenite deja legendare.

Dar, în viața personală, a trecut printr-o dramă cumplită, cea mai mare pe care o poate trăi un părinte. Dacă nu ar fi trecut la cele veșnice în 2021, la 1 septembrie ar fi împlinit 75 de ani.

Recunoașteți personajul? S-a îndrăgostit de toți regizorii cu care a lucrat. Drama vieții sale

Pentru mulți români, cel puțin de la o anumită vârstă în sus, numele marii actrițe Luminița Gheorghiu se leagă, în primul rând, de impresionantul rol din „Moromeții 1” (1987), regizat de Stere Gulea, unde a interpretat-o pe Catrina, soția lui Ilie Moromete, probabil rolul vieții și pentru Victor Rebengiuc.

Pentru generațiile ceva mai tinere, numele artistei este asociat mai ales de filmele așa-numitului Nou Val de cineaști al cinematografiei românești.

Luminiţa Gheorghiu  a fost unul dintre puţinii actori români ai generaţiei sale care a apărut frecvent şi a interpretat roluri consistente în filmele tinerilor regizori afirmați după anul 2000. 

Născută la 1 septembrie 1949, în București, actrița a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița cu cele mai lungi picioare din filme. Soțul, cu 19 ani mai tânăr

Dar viața ca studentă nu i-a fost deloc ușoară, mai ales că ea nu se încadra în opțiunile estetice pe care unii profesori le solicitau de la o viitoare actriță.

„Traseul meu, în facultate, nu a fost unul uşor. Am avut o singură notă de 10, în anul III, la Actorie de Film, şi încă o notă de 10, la Actorie de Teatru, în anul IV.

Ion Cojar era forţat să ţină cont de părerea unor profesori care aveau alte criterii apropo de viitorul actor. Îşi doreau nişte studenţi ... cum să spun, mai făţoşi, mai aşa, să aibă un aspect fizic exterior mai deosebit...

Profesorul Cojar ştia foarte bine ce îşi dorea de la studenţi, dar nu punea note doar după capul lui. Ţin minte că prima notă pe care mi-a dat-o în facultate a fost un 7, „pentru fizic neconcludent“”, rememora actrița acele vremuri, într-un interviu pentru Adevărul.

Cu fiul său din „Moromeții”, Niculae, interpretat de copilul Marius Badea - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

După absolvire, .n 1972, a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani,  în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, pentru ca, un an mai târziu să devină actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti, unde a jucat până la retragere, în 2003.

Dar cariera ei - poate nedrept față de partiturile de pe scena teatrelor - a strălucit pe marele ecran. Primul rol în film a fost în 1974, în pelicula „Stejar, extremă urgenţă“,  regia lui Dinu Cocea. Dar acela, plus aparițiile din următoarele zele pelicule au fost de mică amploare, apropiate mai degrabă de figurație.

În schimb, primul rol cu adevărat major ava să fie și cel care a proiectat-o direct printre marile actrițe ale țării.

A avut șansa de a fi distribuită în capodopera regizată de Stere Gulea, „Moromeții 1”, în care, cum am precizat deja, Luminița Gheorgiu a fost „soția” lui Victor Rebengiuc,, interpretul lui Ilie Moromete.

Filmul din 1987 rămâne, în opinia multora, în ciuda trecerii timpului, una dintre cele mai bune producții cinematografice din istoria filmului românesc.

Citește și: Recunoașteți personajul? Frumoasa actriță ce renunță la carieră la 40 de ani. Alege calea credinței

Pentru Luminița Gheorghiu a fost, practic, singurul rol adevărat în cinematografie, în perioada comunistă, dar ce rol! Lucrurile aveau să schimbe radical, în bine, după 1990.

Gheorghiu a devenit una dintre cele mai solicitate și aprecizate actrițe, jucând în foarte multe filme ale Noului Val de regizori români.

Asta, fără a uita peliculele din anii 90, „Trahir“ (1993) și „Train de vie“, ambele regizate de Radu Mihăileanu sau de„Code inconnu“ („Cod necunoscut“), din 2000, în regia Michael Haneke, care a fost nominalizat pentru Palme d’Or la faimosul și prestigiosul Festival de la Cannes.

Dar, din 2001, odată cu rolul din „Marfa şi banii“, regizat de tânărul cineast, pe atunci, Cristi Puiu, film nominalizat tot pentru Palme d’Or, la Cannes, se stârnește o adevărată sarabandă de partituri, mai mari sau mai mici, din producțiile generației în ascensiune de cineaști, multe obținând sau fiind nominalizate la premii importante, ca cel de mai sus.

Astfel, în 2006, urmează o altă colaborare cu Cristi Puiu, în deja legendarul „Moartea domnului Lăzărescu“, care obține premiul Un Certain Regard, la Cannes. 

În rolul din „Poziția copilului”, film regizat de Călin Netzer, cu care a cîștigat Ursul de Aur la Berlin - Foto: Facebook/Berlinale - Berlin International Film Festival

În peliculă, Luminița Gheorghiu interpretează rolul asistentei medicale care îl „plimbă” pe sărmanul domn Lăzărescu, până ce aceasta moare, pe la camerele de gardă ale spitalelor, într-o satiră tragică, amară, a sistemului sanitar românesc de la acea vreme.

Ulterior, a venit rândul altor producții, toate intrând deja pe „lista de aur” a cinematografiei românești, precum: „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ (2007), regia Cristian Mungiu (premiile Palme D’Or şi FIPRESCI, Cannes, „Aurora“ (2010), regia Cristi Puiu (participare Cannes) și „După dealuri“ (2012), regia Cristian Mungiu (premiul pentru Scenariu, Cannes; participare la Oscar).

Apoi, în 2013, Luminița Gheorghiu s-a întâlnit cu rolul cu cea mai mare întindere din cariera sa, cel din „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, cu care a câștigat trofeul Ursul de Aur de la Berlin.

În același an se reîntâlnește pe platourile de filmare cu Stere Gulea pentru producția „Sunt o babă comunistă”, în care are rolul principal.

Doi ani mai târziu, în 2015, a făcut parte din distribuţia filmului "Aferim!”, regia Radu Jude, care a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin, în februarie 2015.

Citește și: Recunoașteți personajul? Era mama lui Nică, în „Amintiri din copilărie”. Fiica ei, o actriță celebră

De-a lungul carierei, Luminița Gheorghiu a lucrat cu mari regizori, începând cu Liciu Ciulei și Stere Gulea, până la Radu Mihăileanu, Michael Haneke, Cristi Puiu sau Călin Netzer. Despre aceștia, actrița a declarat că s-a îndrăgostit, pe rând, de toți.

„Mă credeţi sau nu, am fost îndrăgostită, pe rând, de toţi. Nu pot să fac nicio ierarhie, şi nu pentru că sunt diplomată. Pur şi simplu nu pot lucra cu cineva dacă nu investesc sentimental.

Nu este o exagerare, fiecare întreprindere artistică e precum o barcă în care ne suim şi este obligatoriu să ne iubim. Se leagă un fel de dragoste cu năbădăi la fiecare proiect, da!

Spun „cu năbădăi“ pentru că, uneori, tu ai zice câte ceva, mai crede celălalt că are dreptate, dar dragoste nu se poate să nu existe. Cel puţin de la mine. Cu năbădăi, fără năbădăi, dar există”, mărturisea ea, în interviul menționat.

Afișul filmului „Sunt o babă comunistă”, din 2013,, regizat de Stere Gulea, în care actrița a avut rolul principal - Foto: arhiva

În viața personală, Luminița Gheorghiu a fost căsătorită cu un medic stomatolog, cei doi având trei fete. Marea dramă  actriței a fost moartea uneia dintre ele, șa vârsta de doar 6 ani, cu puțin timp înainte de a începe filmările la „Moromeții”.

În urmă cu mai mulţi ani, rea a povestit în emisiunea „Happy Hour” despre cea mai neagră perioadă din viaţa sa.

„Iuliana o chema şi avea şase ani jumătate. Am un înger acum. După Revoluţie, mă uitam cum mamele îşi conduceau pe ultimul drum fetele de 18-20 de ani, în rochii de mireasă, şi mă gândeam: Doamne, ele sunt mai lovite decât mine. Eu am luat locul întâi şi la durere!”, povestea îndurerată actriţa,

La scurt timp după această tragedie, a reuşit un rol memorabil, acela al soţiei lui Ilie Moromete. Despre rolul de mamă în viaţa reală, Luminiţa Gheorghiu spunea într-un interviu că a fost cam severă:

„Am avut - spun am avut, pentru că am pierdut un copil – am avut 3 fete minunate. Eu am fost cam severă ca mamă, dar şi ele m-au ascultat. Le-am dus la pian, la chitară, la mandolină, la dans sportiv, la tot ce trebuie, după părerea mea, să înmagazineze un copil”, declara ea.

Celelate două fiice, Maria și Alexandra, și-au ales cariere în stomatologie, prima și în regia de film, cea de-a doua.

Din păcate, Luminița Gheorghiu s-a stins la 4 iulie 2021, la 71 de ani, în urma unei grele suferinţe.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te