Recunoașteți personajul? Actrița cu cele mai lungi picioare din filme. Soțul, cu 19 ani mai tânăr

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.07.2024 - 10:21
Actrița cu cele mai lungi picioare din filme - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Personajul din imagine este actrița cu cele mai lungi picioare din teatru și film. A fost binecunoscută spectatorilor pieselor puse în scenă la Teatrul Nottara, dar a apărut și în numeroase filme. Soțul, cu 19 ani mai tânăr, este, la rândul său, un cunoscut actor.

SHARE

Personajul de astăzi este o actriță considerată a avea cele mai lungi picioare din teatrul și cinematografia românească. S-a căsătorit cu un coleg de breaslă, un actor cu 19 ani mai tânăr, cei doi având o căsnicie fericită până la moartea ei, survenită acum doi ani, pe 25 iulie 2022.

Recunoașteți personajul? Actrița cu cele mai lungi picioare din filme. Soțul, cu 19 ani mai tânăr

Deși nu se încadra în tiparele clasice ale frumuseții feminine, Camelia Zorlescu deținea o atracție magnetică, cu talia de viespe și picioarele lungi, ce captau inevitabil interesul spectatorilor, înainte de a-o decoperi și măiestria actoricească.

Cu toate că a fost cunoscută mai ales din personajele interpretate pe scena Teatrului Nottara, unde a jucat din 1965, a avut numeroase roluri și în filme.

Citește și: Recunoașteți personajele? Una, deja o mare vedetă, cealaltă, o actriță aflată la debutul în film

Poate că v-o mai amintiți din „Nea Mărin miliardar”(1979), în care era o reporteriță franceză, din „Glissando” (1984), unde era Englezoaica, o împătimită jucătoare de cărți sau din „Declarație de dragoste” (1985), în care juca rolul mamei Mihaelei, fata care încerca să-l seducă pe personajul întruchipt de Adrian Păduraru sau din „Cuibul de vispi” (1987), în care i-a dat viață prințesei Caragea.

Dar, paradoxal, cel mai popular rol al ei a venit mult după Revoluție, în 2009, când a interpretat-o pe Baba în telenovela de mare succes, „Aniela”.

Camelia Zorlescu, în tinerețe - Foto: Arhiva

În același an a jucat alături de Victor Rebengiuc în „Medalia de onoare”, fiind nominalizată la unul dintre premiile Gopo pentru prestația sa. 

În 2012, pentru scurtă vreme, a fost și mama lui Ardiles, jucat de Mihai Mărgineanu, într-una dintre primele serii ale serialului de comedie „Las Fierbinți”.

Camelia Zorlescu s-a născut la 1 mai 1938, în Galați și de mică a simțit care îi va fi rumul în viață: cânta, dansa, spunea poezii pe scena din curtea bunicilor.

Actrița a povestit că avea 13 ani când a apărut pentru prima oară pe scena unui teatru, dezvăluindu-și astfel și „oficial” pasiunea ce-o anima.

„Aveam 13 ani cand am declarat lucrul asta „oficial'. Dar pasiunea pentru teatru aparuse de mult. Încă de pe vremea cand aveam doi ani, improvizasem în curtea mătusii mele de la Galați (o curte lungă, lungă, cu pomi mulți), un fel de scenă pe care mă suiam, cântam, dansam, ma scălămbăiam în toate felurile… Asta era joaca mea. Compuneam și cântecele și poezioare”, declara Camelia Zorlescu, într-un interviu din 2010 pentru Formula AS.

Iar momentul în care a decis să devină actriță a stârnit multă vâlvă în familie, mai ales că unele rude susțineau că actrițele „sunt frumoase”, considerându-și nepoata urâtă.

Citește și: Recunoașteți personajul? Frumoasa actriță ce renunță la carieră la 40 de ani. Alege calea credinței

Dar Camelia a avut o replică pe măsură, încă de la acea vreme, spunând că „și Birlic e urât”, ceea ce nu l-a împiedicat să ajungă un mare actor.

În rolul Baba din telenovela „Aniela” - Foto: cinemagia.ro

„Într-o zi m-am dus cu ai mei la cinema și am văzut un film care mi-a schimbat viața. Se chema "Tigrul Akbar". Era un film frumos, american, cu Harry Peel.

Nu stiu exact de ce m-oi fi hotarat eu in clipa aceea sa ma fac actrita, dar asa a fost! Când le-am spus alor mei cum m-am decis, s-a ținut consiliu de familie și toata lumea a zis: „Nu!”. 

Paie pe foc a pus o mătușă de-a mea, care a declarat: „Nu se poate asa ceva! Tu ai un nas lung și o gura până la urechi! Lungă, slabă și zăludă! Nu! Nu! Actrițele sunt frumoase! Ce să cauți tu în lumea lor?”.

Bineînțeles că m-am întristat. Știam că sunt urâtă, totuși le-am raspuns: „Și Birlic e urât și a ajuns un mare actor. Așa că o sa fac comedie!””, a mai rememorat actrița pentru sursa citată.

A ajuns la Institutul de teatru, dar nu fără emoții, reușind să intre abia din a treia încercare.

Citește și: Recunoașteți personajul? Era mama lui Nică, în „Amintiri din copilărie”. Fiica ei, o actriță celebră

„Am cazut de doua ori la examenul de admitere. Presedinte de comisie fusese marele actor Costache Antoniu, in comisie mai era si temutul Alexandru Finti. M-am prezentat cu poezia "Dusmancele", de G. Cosbuc. O poezie foarte lunga.

Fripta de emotie, am spus toata poezia cu un nod in gat. Aia din comisie n-au inteles nimic si m-au trimis la plimbare, chiar si dupa ce, la rugamintea binevoitoare a aceluiasi Costache Antoniu, am mai spus o poezie. Una de "drama": "Mama", de St. O. Iosif. In aceeasi maniera. Adica,"pe repede inainte" si in soapta. Asa ca nu m-am salvat.

Am intrat abia la a treia incercare, dupa un stagiu de activitate la Casa de cultura a sindicatelor, unde jucam ca "amatoare". Si tot acolo m-am specializat in "Miorita", superba noastra balada populara”, mai spunea artista în interviul menționat.

Actorul Mihai Verbițchi, cel care i-a fost soț Cameliei Zorlescu - Foto: tnb.ro

De altfel, tot cu „Miorița” avea să și intre la IATC, la clasa profesorilor Dina Cocea, Ion Cojar și Ion Olteanu, absolvind în 1962 și fiind colegă cu Gheorghe Dinică și Marin Moraru.

Apoi, împreună cu colegii săi de an, a fost repartizată la Teatrul de Stat din Târgu Mureș, unde tocmai se înființa secția română a teatrului. Din 1965, Camelia Zorlescu s-a mutat la Teatrul Nottara, unde a jucat tot restul vieții.

În viața personală, actrița s-a căsătorit cu un coleg, Mihai Verbițchi, mai tânăr cu 19 ani decât ea, actor la Teatrul Național București din 2004. În același interviu citat, Camelia mărturisea că intrarea acestuia în viața sa a fost ca un „dar de la Dumnezeu.

Cei doi se retrăseseră în ultimii ani într-o căsuță din Argeș, unde locuiau alături de 11 câini și multe pisici.

Citește și: VIDEO Recunoașteți personajul? Prima actriță ce a apărut goală într-un film românesc. Pleacă în SUA

„Pe sotul meu, actorul Mihai Verbitchi, Dumnezeu mi l-a dat in dar pentru partile bune din mine. E o mare iubire intre noi. Iar "animalutele" sunt marea noastra bogatie: la casuta noastra de la tara avem 11 caini. Si multe pisici in casa si in jurul casei. Ni le-a dat Dumnezeu ca sa invatam zilnic de la ele ce inseamna cinste si iubire neconditionata”, mai spunea actrița.

Camelia Zorlescu s-a stins din viață acum doi ani, pe 25 iulie 2022, la vârsta de 84 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te