Recunoașteți personajul? Românii o știu ca profesoara „Isoscel”. Lasă averea fiului unui mare actor

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.08.2024 - 13:27
Actrița pe care românii o știu mai mult ca profesoara „Isoscel” - Foto: Facebook/Cineclic
Actrița pe care românii o știu mai mult ca profesoara „Isoscel” - Foto: Facebook/Cineclic

Personajul feminin din imagine este cunoscut de români mai ales ca profesoara „Isoscel”, din populara serie a filmelor cu liceeni. Și-a lăsat averea fiului unui mare actor, iar pe 10 august ar fi împlinit 95 de ani.

SHARE

Personajul feminin de astăzi este cunoscut de români mai ales ca profesoara „Isoscel”, din îndrăgita serie de filme cu liceeni. Cu o viață în care a trecut de la extaz la agonie și invers, marea actriță și-a lăsat Laverea fiului unui mare actor cu care avea o relație specială. La 10 august, ar fi împlinit 95 de ani.

Recunoașteți personajul? Românii o știu ca profesoara „Isoscel”. Lasă averea fiului unui mare actor

Aproape sigur, mulți au recunoscut-o pe inegalabila și inimitabila atriță Tamara Buciuceanu-Botez, unul dintre numele de referință ale artei intepretative românești.

Cu un stil unic de a-și spune replicile, cu un limbaj al corpului specific și o voce imposibil de copiat, ea a adunat peste 1.500 de roluri pe scenele teatrelor din București, dar și din țară.

Dar, așa cum se întâmplă uneori, chiar și în cazul marilor actori și actrițe, a rămas în memoria publicului larg mai ales prin roul exigentei profesoare de matematică din seria filmelor cu liceeni, poreclită „Isoscel”, nesuferitul dascăl al elevilor, în opoziție cu popularul profesor de filosofie „Socrate”, intepretat de Ion Caramitru.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut acum 95 de ani, la 10 august 1929, în Tighina, o localitate ce azi aparține Republicii Moldova, într-o familie de intelectuali.

Citește și: Tamara Buciuceanu, actrița cu 1.500 de roluri. Pe stradă, oamenii o strigau „profesoara Isoscel”

Tatăl ei a fost magistrat, dar absolvise şi Conservatorul, iar mama sa a terminat şi ea Conservatorul. Deşi putea să plece cu bursă la Milano, aceasta s-a îndrăgostit, s-a căsătorit şi a adus pe lume trei fete şi doi băieţi – Tamara, Nicuşor, Costică, Lizon şi Iulia. 

În plus, tatăl Tamarei a fost dirijorul corului Basarabiei, în care cântau 200 de persoane, și unde mama ei era solistă. Primii 10-11 ani de viață i-a trăit în lux, datorită posibilităților materiale ale părinților.

În rolul de debut din filmul „Titanic Vals”, alături de Coca Andronescu și Ion Dichiseanu - Foto: Facebook/Cineclic

„Aveam o casă mare, cu o intrare superbă. Era o casă boierească. Doar tata era magistrat… Aveam multe camere și un salon în care aveam un pian cu placă de bronz, adus de tata de la Bruxelles.

Acolo luam masa zilnic. Mamei îi plăcea să pună masa ca și cum am fi avut oaspeţi mereu. Ce-i drept, aveam casa plină. Punea tacâmurile de argint, cristalurile și porţelanurile cele mai bune, în fiecare zi. Spunea că vrea să ne simţim bine și să ne bucurăm mereu.

Am avut o copilărie minunată. Nu ne lipsea nimic, iar părinţii se înţelegeau perfect. Mama era o gospodină exemplară. Avea și ajutoare: bucătăreasa Fima… era o figură“, rememora marea actriță acele vremuri în cartea biografică, „Tamara Buciuceanu-Botez. O viaţă închinată scenei”, apărută în 2013, la Editura „Litera”.

Dar totul avea să se schimbe radical în iunie 1940, odată cu intrarea trupelor sovietice în Basarabia, după ultimatumul dat guvernului român. Familia a fost nevoită să plece rapid din paradisul pe care și-l creaseră, refugiindu-se în România, la Iași.

Citește și: Relația specială dintre profesoara Isoscel și „clientul” său Ionică. De ce i-a lăsat artista averea

„Eram cinci copii, trei fete și doi băieți și am avut o viață îmbelșugată până într-o zi… În 1940 am plecat în refugiu și am lăsat tot ce agonisiseră mama și tata o viață întreagă.

Am pierdut tot. Vă daţi seama prin ce am trecut noi. Prin ce au trecut părinţii… Să fugi în câteva minute… cu toată familia… cu patru copii (n.r. – în familia Buciuceanu se va mai naște un copil în România, Constantin).

Ne-a fost foarte greu să o luăm de la început… de la ac și aţă. Am ajuns la bunica, la Iași, într-un vagon deschis și au urmat ani grei.…“, mărturisea Tamara Buciuceanu în aceeași carte.

Neuitata profesoară „Isoscel” din „Liceenii”, mereu în opoziție cu ideile lui „Socrate”, profesorul de filosofie intepretat de Ion Caramitru - Foto: Facebook/Cineclic

Familia Tamarei a trăit în condiții dificile în acele vremuri, iar sărăcia şi nevoile nu i-au ocolit deloc. Marea actriță își amintea cum avea doar un rând de haine și dormea pe saltele din foi de porumb.

„Am făcut liceul la internat. Stăteam pe niște saltele din foi de porumb. Aveam fiecare doar câte o haină… Era foarte greu!… Ca să ne mai descurcăm cu banii, am fost suplinitoare la o școală ce se afla la trei kilometri de Suceava. Aveam clasa I. Mergeam pe jos până acolo…“, mai povestea actriţa.

O altă lovitură a venit în adolescență, atunci când tatăl a fost reținut de Siguranță, ce se transforma treptat în viitoarea Securitate. Dar tânăra Tamara și-a găsit curajul necear pentru a lupta pentru eliberarea acestuia, fapt ce s-a și întâmplat, lucru rar pe atunci.

„Când aveam 17 ani, săracul tata a fost reținut. Am venit la București și i-am spus ministrului justiției (n.r. - în 1945 era vorba de Lucrețiu Pătrășcanu, ministrul Justiției în guvernele conduse de dr. Petru Groza): „Suntem cinci copii acasă, cu o mamă bolnavă, iar tata e nevinovat. Vă rog frumos, dacă e nevoie, împușcați-mă pe mine, pentru că mai sunt patru copii de crescut”.

Foarte tare l-a impresionat și, după câteva ore mi-a zis: „Fată, du-te acasă, că în trei zile vine și tatăl tău!”, dezvăluia actrița.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița cu cele mai lungi picioare din filme. Soțul, cu 19 ani mai tânăr

Talentul artistic, moștenit, de bună seamă, de la ambii părinți, dar mai ales dinspre vocea mamei, a făcut-o să ia lecții de pian acasă, încă din copilăria din Tighina, împreună cu sora sa, Iulia, viitoare mezzosoprană la Opera Română. Așa că alegerea unei cariere s-a dovedit, în cele din urmă, simplă și evidentă.

În perioada 1948 – 1951 parcurge primii trei ani de studii la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, apoi se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu, pe care îl absolvă în anul 1952, conform cinemagia.ro.

Tot în 1952 a debutat pe scena Teatrului Giuleşti, cu piesa „Marfă din Makkar”, iar în anii următori a putut fi văzută la acelaşi teatru în diverse roluri, din spectacole precum „Cei doi tineri din Verona” și „Pălăria florentină”, până la „Gaiţele”.

Un amănunt destul de puțin cunoscut de publicul larg este că Tamara Buciuceanu a fost timp de opt ani angajata Teatrului de Operetă, unde și-a pus în valoare - pe lângă talentul scenic - și calitățile vocale, în spectacole precum „Contesa Maritza”, „Văduva veselă” , „Lăsaţi-mă să cânt”, „My fair Lady” ori „Voievodul ţiganilor”.

Înzestrată nu doar cu talent, ci și cu o energie debordantă, a jucat în peste 1.500 de roluri, pe scenele marilor teatre ale Capitalei, printre care Bulandra, Național sau Teatrul de Comedie.

Debutul cinematografic a avut loc pe când avea deja 35 de ani, în cunoscutul „Titanic Vals” din 1964, în regia lui Paul Călinescu, unde i-a avut printre parteneri pe uriașul Grigore Vasiliu-Birlic, dar și tinerii, pe atunci, Coca Andronescu, Ion Dichiseanu sau Mișu Fotino.

„Isoscel” muștruluindu-l pe „Ionică”, intepretat de Mihai Constantin, propriul nepot, în fața clasei și a lui „Socrate”, jucat de Ion Caramitru - Foto: Facebook/Cineclic

Au urmat apariții în alte peste 25 de pelicule, nu toate pe măsura talentului său, dar lovitura decisivă avea să vină de unde, poate, e aștepta mai puțin.

În 1985 era lansat prima producție ce avea să deschidă calea seriei de filme cu liceeni, „Declarație de dragoste”, cu Teodora Mareș și Adrian Păduraru în rourile principale.

Tamara Buciuceanu - devenită și Botez între timp, în urma căsătoriei - intra pentru prima oară în rolul acrei și antipaticei profesoare de matematică Baldovin, pe care elevii o porecliseră „Isoscel”.

Dacă impactul acestei primei pelicule în acest rol a fost ceva mai redus, dată fiind fascinația exercitată asupra spectatorilor de povestea de dragoste dintre personajele juate de Mareș și Păduraru, a doua producție a seriei, „Liceenii”, din 1986, avea să depășească toate așteptările.

Întâmplările simpaticilor liceeni interpretați - în rourile principale - de Oana Sârbu, Ștefan Bănică Jr, MIhai Constantin, Cesonia Postelnicu și Tudor Petruț au creat o adevărată frenezie printre adolescenții români, cu toții devenind vedete peste noapte.

La rândul său, Tamara Buciuceanu a fost asociată definitv cu personajul „Isoscel”, magia continuând și cu „Extemporal la dirigenție”, din 1988, care a produs reacții asemănătoare.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița cucerită de Octavian Cotescu într-o gară. Rolul care a doborât-o

Așa se face că, deși. de exemplu, apăruse în 1987 în genialul film „Cuibul de viespi”, unde avusese o intepretare absolut memorabilă, actrița nu prea a mai putut să-și lepede „pielea” lui Isoscel în mintea fanilor peliculelor, după cum ea însăși recunoștea mai târziu.

„Mulți, mulți ani, mă opreau oamenii pe stradă și mă întrebau dacă m-am pensionat. Dar eu continui să joc, răspundeam. „Nu, nu, spuneau ei, de la școală. Mai sunteți profesoară?”.

Pe stradă …. tot timpul se găsește cineva să spună: Ia uite-o pe Madame Isoscel”, povestea la un moment dat, amuzată, Tamara Buciuceanu-Botez,

Cu aceeași Coca Andronescu, în minunata peliculă „Cuibul de viespi” - Foto: Facebook/Cineclic

Poate cel mai mare regret al actriței a fost acela că nu a avut copii. Numele Botez este cel pe care l-a luat după căsătoria cu medicul anestezist de renume, Alexandru Botez, alături de care a trăit peste 30 de ani, până când moartea i-a despărțit.

„Ne-am căsătorit în 1962 şi am rămas împreună 33 de ani, până când el a plecat la Ceruri. Am fost o femeie de casă şi gospodină. Alexandru mi-a respectat şi mi-a iubit foarte mult cariera. La un moment dat mi-a spus: „Dragă, eu mă mulţumesc şi cu titlul de prinţ consort”. Era un doctor excelent, un om serios, care mi-a înţeles destinul”, povestea ea, pentru ”Taifasuri”.

Tamara nu a avut copii, dar l-a iubit mult pe nepotul ei, Mihai, fiul marelui actor George Constantin și al Iuliei Buciuceanu, sora Tamarei.

Cu Mihai Constantin, care l-a interpretat pe Ionică, a jucat împreună, de altfel, nu doar în „Liceenii” și „Extemporal la dirigenție”, ci și în celalte două producții ale seriei, realizate după 1990, „Liceenii Rock'n'Roll” (1991) și „Liceenii în alertă” (1993), singurul care nu a mai fost regizat de Nicolae Corjos, ci de Mircea Plângău și pe care mulți specialiști nici nu-l consideră ca făcând parte din faimoasa serie.

Deși, în filme, Tamara Buciuceanu-Botez nu și-a menajat deloc nepotul, lăsându-l pe „Ionică” inclusiv corigent la matematică, în realitate cei doi au fost foarte apropiați.

Citește și: Recunoașteți personajul? „Ispita” lui Adrian Păduraru în „Declarație de dragoste”. Ce dramă a trăit?

Acesta a fost și motivul pentru care, în lipsa propriului copuil și moștenitor, atrița i-a lăsat lui Mihai Constantin - devenit el însuși unul dintre actorii de frunte ai țării - întreaga ei avere, ce a constat, în principal, dintr-un apartament într-o casă veche din zona Dorobanți a Capitalei.

Pe 15 octombrie 2019, la două luni după ce atinsese vârsta de 90 de ani, pe fondul tot mai multor probleme de sănătate, Tamara Buciuceanu-Botez a murit pe un pat al Spitalului Elias, lăsând în urmă șo o altă și mai valoroasă moștenire: cea a rolurilor sale din teatru, film, dar și televiziune.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te