Recunoașteți personajul? „Ispita” lui Adrian Păduraru în „Declarație de dragoste”. Ce dramă a trăit?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.08.2024 - 08:24
A fost „ispita” lui Adrian Păduraru în „Declarație de dragoste” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
A fost „ispita” lui Adrian Păduraru în „Declarație de dragoste” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Personajul din imagine a fost „ispita” lui Adrian Păduraru în filmul „Declarație de dragoste”. A avut o prestație remarcată și de spectatori, dar și de critici, însă, nu peste multă vreme, nu s-a mai știut aproape nimic despre ea.

SHARE

Personajul de azi a fost „ispita” lui Adrian Păduraru în filmul „Declarație de dragoste”, din 1985, peliculă devenită o adevărată legendă printre adolescenți și tinerii României acelor vremuri. Dar pe cât de rapidă i-a fost apariția, apreciată de critici și spectatori, pe atât de întinsă a fost „umbra” ce s-a așternut peste destinul actriței, după aceea.

Recunoașteți personajul? „Ispita” lui Adrian Păduraru în „Declarație de dragoste”. Ce dramă a trăit?

Pentru mulți români, filmul „Declarație de dragoste”, regizat de Nicolae Corjos, ce a avut premiera în cinematografie în iunie 1985, a devenit un adevărat simbol al adolescenței și tinereții lor.

Povestea de dragoste dintre Alexandru, interpretat de Adrian Păduraru și Ioana, jucată de Teodora Mareș, a smuls multe oftaturi și chiar lacimi în colțul ochilor, fiind, până la un punct, un echivalent - îndepărtat, e drept - al celebrelor „Romeo și Julieta” sau „Love story”.

Citește și: Adrian refuză continuarea poveștii de iubire cu Teodora Mareș. Eram puștan. Se regăsesc, după 30 ani

Dar în peliculă, alături de cei doi protagoniști, se remarca, pe atunci, o actriță aflată a începutul carierei sale, ce-i dădea viață personajului Mihaela, o tânără zvăpăiată, cochetă și superficială, fiica unor colegi de serviciu ai mamei lui Alexandru. 

Retrași în camera ei, Mihaela încearcă să-l seducă, invitându-l la dans și, practic, invitându-l pe acesta să profite de ea. Urmează, ulterior, și o plimbare în parc, dar tot fără succes, Alexandru neputând să și-o scoată din minte și suflet pe Ioana, colega considerată „cea mai cea” din tot liceul.

Carmen Enea, intepreta rolului Mihaela din „Declarație de dragoste” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Tânăra actriță transformată în „ispita” lui Alexandru, era Carmen Enea și se născuse la 5 martie 1961, în București, având 23 de ani la vremea filmărilor a ceea ce avea să fie debutul ei în cinematografie. 

Pe cât de rapidă și fulminantă i-a fost apariția în peisajul cinematografic românesc, pe atât de fulgerătoare i-a fost și dispariția din acesta, existând foarte puține informații despre viața sa ulterioară.

Absolventă a Institutului de Teatru „Szentgyörgyi István” (azi Universitatea de Arte) din Târgu-Mureș în 1984. După absolvirea facultății a fost angajată ca actriță la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău.

Debutul cinematografic din „Declarație de dragoste”, i-a fost remarcat și apreciat inclusiv de criticii de film. Dar Carmen Enea a mai apărut în doar două alte pelicule: „Un oaspete la cină” (1986) și „Extemporal la dirigenție” (1988).

Citește și: Adrian din „Declarație de Dragoste” o ura pe Teodora Mareș din cauza soției. Jucau o falsă iubire

Ulterior, a plecat în Canada, unde s-a căsătorit cu inginerul român Emil Tomescu. Cei doi au avut un fiu, Michael, care a decedat chiar în anii primei tinereți, aducând o notă dramatică în viața celei care devenise Carla Enea Tomescu.

De altfel, pe Facebook, în afară de conturile celor doi părinți îndoliați, a fot creat și o pagină memorială In Loving Memory of Michael Tomescu, întru păstrarea vie a amintirii acestuia.

Teodora Mareș și Adrian Păduraru, protagoniștii filmului, nu se puteau suporta în afara platoului de filmare - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Întorcându-ne la filmul unei generații, „Declarație de dragoste”, acesta avea să deschisă calea celeilalte producții devenite tot un simbol al adolescenților acelor ani, „Liceenii” (1986), cu Oana Sârbu și Ștefan Bănică Jr. în rolurile principale.

A fost urmat de alte două pelicule din serie, aproape la fel de iubitul „Extemporal la dirigenție” (1988) și singura post-revoluționară, „Liceenii Rock'n'Roll” (1991), toate regizate de același Nicolae Corjos.

„Declarație de dragoste” ar fi putut avea o continuare - astfel că existența „Liceenilor” ar fi putut fi pusă în pericol - dar ea n-a mai fost realizată, cei doi protagoniști ai filmului neacceptând apariția într-o continuare.

Ani mai târziu, Adrian Păduraru și-a explicat decizia prin faptul că, din experiența sa de cinefil, la acea oră nu credea că succesul unui film s-ar mai putea repeta la aceleași cote și într-o continuare.

Citește și: Teodora Mareș și-a urât partenerul din „Declarație de dragoste”. A refuzat să îl întâlnească 32 ani

„Eram un cinefil înrăit în acele vremuri, vedeam cu colegii, în medie, zece filme pe săptămână. Şi mi se părea că niciodată în istoria cinematografiei partea a doua a unui film nu a mai fost la înălţimea primei părţi. Luând în calcul şi experienţa mea de cinefil, am crezut că o continuare a filmului „Declaraţie de dagoste“ nu va avea acelaşi succes.

Cam acesta a fost argumentul. Sigur, privind în urmă, pot spune că a fost un argument de puştan. Într-un fel, îmi pare rău că n-am făcut o continuare la „Declaraţie de dragoste“. A fost un film foarte frumos, cu un parfum special”, a spus pentru adevarul.ro.

Dar motivul cel mai puternic a fost, de fapt, uriașă antipatie de la acea vreme, între el și Teodora Mareș, în ciud „chimiei” de pe ecrane, care i-a atras pe spectatori.

Păduraru a fost primul care a vorbit despre acest aspect, ce a luat prin totală surprindere publicul larg.

Carmen Enea trăiește în Canada, alături de soțul său, Emil Tomescu - Foto: Facebook/Carmen Enea Tomescu

„Nu ne suportam la vremea aceea. Era o oarecare țâfnă între noi. În pauzele de la filmări nu ne vorbeam, ne ignoram. Dacă lumea a crezut într-o poveste de dragoste dincolo de scenariul din film, atunci poate că a fost doar meritul jocului nostru de pe micile ecrane. Când repetam fiecăruia dintre noi i se părea că celălalt nu face exact ceea ce trebuie...

Pur și simplu nu ne suportam. Nu știu cum publicul ne-a văzut împreună și a crezut că suntem bine, dar adevărul a fost cu totul altul. Astăzi suntem doi colegi care împart amintirea unui mare succes. Acum suntem foarte în regulă, dar atunci nu eram..”, preciza Adrian Păduraru.

La rândul ei, Teodora Mareș a confirmat această situați, spunând că: „Vă spun sincer că în aceşti 32 de ani am refuzat să mai joc alături de el. „Declaraţie de dragoste” a avut un impact atât de mare încât nu am mai vrut să fiu asociată cu personajul de atunci, nici cu el, ca şi cuplu. Drept pentru care am declinat toate ofertele”.

Citește și: Recunoașteți personajul? De la probleme de dicție, la actor și cântăreț celebru. I s-a spus „Moțu”

Actrița a mai adăugat că Păduraru era căsătorit la acel moment, iar comportamentul lui față de ea a fost determinat, probabil, de teama ca soția lui să nu devină geloasă. 

Abia 33 de ani mai târziu, în 2018, cei doi s-au reîntâlnit ca pertaneri de film, într-o producție ce a făcut, însă, puține „valuri”, „Coborâm la prima”, în regia lui Tedy Necula.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te