Personajul de astăzi este un mare pictor care a devenit vedetă de film. A interpretat rolul principal în „Bietul Ioanide” (1979), regizat de Dan Pița. Despre viața sa, dar și despre felul în care a ajuns să fie ditribuit în această peliculă, aflați în rândurile de mai jos.
Recunoașteți personajul? Marele pictor care a devenit vedetă de film. A jucat în „Bietul Ioanide”
Probabil că unora figura personajului le este cunoscută, tocmai din filmul regizat de Dan Pița, „Bietul Ioanide (1979).
Dar aproape sigur, puțini i-ar putea spune și numele ori ar ști ce „carieră” cinematografică a avut. Și asta, pentru că, pur și simplu, Ion Pacea, interpretul rolului principal din pelicula respectivă - arhitectul Ioanide - nu era actor.
În schimb, a fost unul dintre cei mai importanți pictori ai perioadei postbelice. Format în imediata apropiere a marelui pictor Aleandru Ciucurencu, el este considerat, alături de Corneliu Baba,artizanul picturii româneşti de după Al Doilea Război Mondial și unul dintre cei mai mari coloriști ai acetei arte.
Ion Pacea s-a născut la 7 septembrie 1924, în Munţii Pindului, la Horopani, lângă Salonic, în Grecia, într-o familie de negustori macedoneni.
În 1926, după ce familia sa a fost împroprietărită cu un teren în judeţul Caliacra, se mută în Cadrilater, la Bazargic, ce aparținea de România în acea perioadă. În 1940, după cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, se mută cu familia la Bucureşti.
Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care nu suporta să filmeze. A iubit o singură femeie
A urmat Liceul Comercial Nicolae Kretzulescu şi apoi, simultan, în perioada 1946-1949, Academia de Belle-Arte (Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti).
Aici i-a avut ca profesori pe maeştrii Nicolae Dărăscu şi Alexandru Steriadi, iar la Academia Liberă „Guguianu”, pe Alexandru Ciucurencu şi Camil Ressu.
În anul 1947, expune pentru prima dată în cadrul Salonului Oficial din Bucureşti, pentru ca în 1963, statul italian îi acordă o bursă de studii pentru un an, la Perugia, unde are loc primul său contact cu arta occidentală, conform rador.ro.
Tot în anul 1963, primeşte premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române, apoi, în anul 1965, Premiul pentru pictură, iar doi ani mai târziu Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici.
Ion Pacea, primul din dreapta, în „Bietul Ioanide”, alături de marii actori Gheorghe Dinică și Constantin Codrescu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
În 1979, Ion Pacea a fost distribuit de către Dan Piţa în rolul arhitectului Ioanide din adaptarea cinematografică realizată după un scenariu de Eugen Barbu a celor două romane ale lui George Călinescu, „Bietul Ioanide“ şi „Scrinul negru“.
„Rezultatul a fost o „privire cinematografică asupra societăţii înalte”. Aristocraţia (intelectualitatea de castă) este surprinsă atât în perioada ei de glorie (anii 1939-1940), cât şi în faza ei de descompunere, când „adevăraţii intelectuali” evoluau „obiectiv” către comunişti, după cum nota criticul Marian Rădulescu în cronica „Farmecul discret al aristocraţiei - Bietul Ioanide”, conform agenda.liternet.ro.
Dar cum a ajuns marele pictor să devină intepretul rolului principal într-o asemenea producție cinematografică?
Proiectul filmului a fost promovat asiduu de către scriitorul Eugen Barbu, un scenarist cu greutate în epocă.
Citește și: VIDEO Cine este singurul actor care l-a interpretat pe Alexandru Ioan Cuza într-un film artistic?
Marea problemă a fost găsirea interpretului rolului principal. Prima opţiune a fost Cristea Avram, fostul june prim al anilor 60, rezident la Roma, cel care după plecarea din ţară în urma poveștii de iubire cu Marina Vlady, continuase să joace în mai multe filme italiene, sub numele de Chris Avram.
„Eu îmi doream un chip plăcut de bărbat şi cineva mi-a sugerat să încerc cu Cristea Avram. Deşi părăsise de câţiva ani buni ţara, fratele său, Nicolae Avram, m-a asigurat că revenirea în România pentru filmări este posibilă.
Cu siguranţă, ştia el pe ce relaţii se bazează în acest sens! Numai că, la aflarea propunerii, anumiţi colegi cineaşti s-au revoltat şi au protestat unde trebuia faţă de distribuirea unui transfug în rolul principal al unui film de o asemenea importanţă“, şi-a reamintit Dan Piţa, potrivit adevarul.ro.
Conducerea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste a respins propunerea, recomandând distribuirea lui Cristea Avram doar în roluri de mică întindere şi de preferinţă negative.
Următoarea opţiune a regizorului pentru rolul titular a fost George Constantin, dar nici acesta nu a fost disponibil, dar din motive medicale.
„E adevărat, aceasta a fost a doua mea opţiune pentru rolul Ioanide. Din nefericire, marele nostru actor suferise un infarct de puţină vreme şi era indisponibil“, a rememorat Pița acele momente.
Aşa s-a ajuns, până la urmă, la Ion Pacea. Dincolo de faptul că era unul dintre pictorii în vogă ai României la vremea respectivă, el se afla și în graţiile familiei Ceaușescu.
Pacea mai avusese două scurte experiențe cinematografice, prin apariții scurte în filmele „Titanic vals“ (1965, regia Paul Călinescu) şi „De trei ori Bucureşti“ (1968, regia Mihai Iacob, Horea Popescu, Ion Popescu - Gopo).
„Pe Ion Pacea l-am descoperit datorită formulei de casting din epocă, avea fotografii la biroul de actori al studioului din Buftea. M-am convins pe deplin că e alegerea potrivită când l-am văzut cum desena la planşetă.
Îmi plăcea şi modul cum rostea vorbele, firesc, fără grimase, cum fac uneori actorii de meserie. Era ceea ce-mi doream pentru Ioanide, chiar dacă, atunci când l-am propus, unii nu păreau deloc de acord cu asta“, a mai povestit Dan Piţa, potrivit sursei citate.
Totuşi, Casa de Filme nr. 4, care producea pelicula, a decis să-l angajeze şi pe George Constantin drept „consilier cu probleme artistico-interpretative“, marele actor dublând totodată vocea personajului principal.
Citește și: 90 ani de la nașterea lui Dinică, actor genial respins de 3 ori la „Teatru”. Se însoară la 60 de ani
Filmul a beneficiat de o distribuție prestigioasă, printre actori numărându-se Leopoldina Bălănuţă, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Besoiu, Ion Caramitru, Olga Tudorache, Gheorghe Dinică,Octavian Cotescu, Constantin Codrescu, Marga Barbu Dorel Vişan, și Carmen Galin.
Filmările au început oficial la 1 iunie şi s-au finalizat la 27 noiembrie 1978, Filmul a avut de furcă destul de serios cu cenzura, motiv pentru care premiera a avut loc abia la 28 aprilie 1980.
După terminarea peliculei, Ion Pacea -a întors la șevalet cu același succes. În 1987 a avut cea mai importantă expoziţie personală, la Muzeul Naţional de Artă al României.
După Revoluție, la 21 aprilie 1993 a devenit membru de onoare al Academiei Române. Ion Pacea a murit la 13 august 1999, în Bucureşti, la vârsta de 74 de ani.
Fiul său, Constantin Pacea (66 de ani) i-a moştenit talentul, fiind, de aemenea, un renumit pictor și având numeroase expoziţii personale în ţări europene. În 1983 a plecat din România, trăind în Germania și Suedia, apoi, din 1985, stabilindu-se în capitala Franței, Paris.