Recunoașteți personajul? Drama teribilă a actorului care l-a jucat pe Carol al II-lea. Cum a murit?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.01.2024 - 17:34
Actorul l-a interpretat magistral pe regele Carol al II-lea, în filmul „Actorul și sălbaticii” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
gheorghe simonca carol al II-lea

Drama teribilă a actorului care l-a jucat pe Carol al II-lea. A făcut furori în rolul fostului suveran al României, în „pielea” căruia a intrat în trei filme realizate înainte de 1990. Dar soarta nu a fost deloc blândă cu el, iar sfârșitul i-a fost tragic și nedrept.

SHARE

Drama teribilă a actorului care l-a jucat pe Carol al II-lea. Personajul de astăzi a cunoscut faima dându-i viață fostului suveran al României în trei filme realizate înainte de 1990. Dar destinul nu a fost deloc blând cu artistul care a avut un sfârșit dramatic.

Recunoașteți personajul? Drama teribilă a actorului care l-a jucat pe Carol al II-lea. Cum a murit?

Gheorghe Șimonca rămas în memoria spectatorilor cu rolul magistral făcut în „Actorul și sălbaticii” din 1975, când l-a intepretat pe regele Carol al II-lea.

Pentru mulți, a fost frapantă asemănarea fizică a actorului cu fostul suveran, al cărui comportament, de asemenea, a reușit să-l redea cu o rară fidelitate.

Personajul lui Șimonca a surprins cu atât mai mult cu cât era pentru prima oară când pe ecranele României comuniste era prezentat unul dintre mebrii fostei regalități.

Citește și: Secretul dramatic al lui „Bachus”. Marele actor român care a murit după ce a uitat tot

Șimonca a repetat isprava, fiind, din nou Carol al II-lea, în peliculele „Ediție specială” (1978) și „Drumeț în calea lupilor”, film realizat în 1988, dar ieșit pe piață în 1990.

Gheorghe Șimonca s-a născut la 20 aprilie 1936, în Dăbâca, județul Cluj și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în anul 1962, potrivit Wikipedia.

A făcut parte din trupa Teatrului de Stat din Oradea (1962–1964) și, apoi, a Teatrului Satiric-Muzical „Constantin Tănase” din București (1964–1968).

La cererea directorului Teatrului de Comedie, Radu Beligan, este transferat la acest teatru unde a jucat în perioada 1968–2005.

Gheorghe Șimonca, tot în rolul lui Carol al II-lea, în filmul „Drumeț în calea lupilor”, alături de regizorul Constantin Vaeni și actorul Valentin Teodosiu, intepretul lui Nicolae Iorga - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Actorul s-a pensionat în 1990, la vârsta de 55 de ani, de la Teatrul de Comedie, iar de atunci a survenit căderea sa psihică treptată. Vreme de câțiva ani a trăit dintr-o pensie mică. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Era să-l regizeze pe Kirk Douglas și a murit convins că are un fiu

Îndepărtarea de viața artistică l-a marcat, iar lipsurile financiare l-au făcut să se simtă vinovat față de soția și fiul său și să se considere o povară pentru ei, potrivit Evenimentul Zilei.

Directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiță, a reușit să-i obțină un sprijin financiar de la UNITER și i-a oferit ocazia să joace roluri în câteva spectacole.

Astfel, a fost Traian Necșulescu în „...escu” de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Dabija, un preot în „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, în regia lui Gelu Colceag și Ion în „Chirița of Bârzoieni” după Vasile Alecsandri, în regia Iarinei Demian. 

Ultimul rol interpretat a fost cel al lordului Byvolus în piesa „Ubu înlănțuit ”de Alfred Jarry, pusă în scenă începând din anul 2004 de Gábor Tompa.

Dar starea sa de sănătate s-a agravat în ultimii săi ani de viață: actorul a început să-și piardă memoria și a fost internat în câteva rânduri la Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Marinescu”. 

În aprilie 2005 s-a rătăcit prin oraș, iar angajații unei secții de poliție l-au chemat pe George Mihăiță, ca să-l ducă acasă. 

Actorul fost internat din nou pentru o scurtă perioadă, iar, cu cinci zile înainte de a muri, l-a sunat pe Mihăiță și i-a spus că vrea să se revină cât mai curând pe scenă.

Citește și: Recunoașteți personajul? „Gloabă”, marele actor fără facultate care putea fi Mihai Viteazul

Din păcate, în 26 mai 2005, la vârsta de 69 de ani, profitând de faptul că soția sa era dusă la piață, Gheorghe Șimonca a clacat definitiv și s-a sinucis. El s-a spânzurat în baie cu cureaua de la pantaloni, potrivit aceleiași surse.

Acesta a fost finalul amar unui actor pe nedrept uitat, care a creat un Carol al II-lea pe care românii nu-l văzuseră de zeci de ani și care aproape a ajuns să se confunde cu originalul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te