Recunoașteți personajul? Actorul care a fost cel mai tânăr deținut politic. A murit pe scenă

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.01.2024 - 18:16
Actorul care a fost cel mai tânăr deținut politic - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
emil hossu
hossu si catrinel

Personajul din imagine este actorul care a fost cel mai tânăr deținut politic. A jucat toată viața pe scena aceluiași teatru, dar a făcut zeci de roluri și în filme, fiind mereu un personaj pozitiv, datorită înfățișării plăcute. A murit acum 12 ani, chiar în brațele soției.

SHARE

Personajul de astăzi este un actor care a fost, probabil, cel mai tânăr deținut politic, conform propriilor spuse. A jucat toată viața pe scena Teatrului Nottara și a făcut zeci de roluri în cinematografie. A fost căsătorit cu o cunoscută actriță, în brațele căreia s-a stins, pe când se aflau la repetiții, acum 12 ani, pe 25 ianuarie 2012.

Recunoașteți personajul? Actorul care a fost cel mai tânăr deținut politic. A murit pe scenă

Emil Hossu a fost unul dintre „băieții buni” ai cinematografiei românești, deși a făcut zeci și zeci de roluri și pe scena teatrului Nottara, unde a jucat toată viața.

Chipul frumos, de om fără secrete întunecate, i-a adus prilejul să joace multe personaje pozitive, dar cel mai cunoscut rămâne, fără îndoială, cel al ziaristului Victor Mirea din „Secretul lui Bachus” (1984).

Acestuia i se mai adaugă cel al doctorului Ovidiu Ghiculescu, în memorabilele comedii „Toamna bobocilor” și „Iarna bobocilor”.

Dar viața celui căruia apropiații îi spuneau Milu n-a fost așa de blândă la început, chiar dacă a fost fiu de diplomat. Sau, de fapt, tocmai din cauză că a fost fiul unui diplomat din perioada guvernului Antonescu.

Emil Hossu s-a născut la 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului. După Dictatul de la Viena, Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei, iar familia Hossu s-a mutat de la Cluj.

Deoarece tatăl său era diplomat, la 23 august 1945 toată familia a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de un an şi trei luni, conform cinemagia.ro.

„Cred că sunt cel mai tânăr deţinut politic, aveam 4 ani. Am stat un an şi trei luni în Germania, în lagărul diplomaţilor, cu sârmă ghimpată, cu santinelă, domiciliu forţat şi am trecut prin momente grele, ca traversarea unor gări în vagoane cu care, de obicei, se transportau animalele chiar cu puţin timp înainte de bombardamentul de la Dresda”, spunea actorul, mult mai târziu, într-un interviu.

Citește și: 11 ani de la moartea lui Emil Hossu. Se stinge, la repetiții, în brațele soției alături de care juca

După ce au scăpat din lagăr, părinţii s-au întors acasă, dar casa, o fabrică de aţă şi maşina le fuseseră confiscate.

Tatăl său a fost apoi trimis de regimul comunist la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde a murit când fiul său avea 17 ani. 

Hossu a copilărit în Maramureș, dar a urmat Liceul Cantemir din București. De fapt, el declara că: „Sunt maramureșean după mamă, sălăjean după tată, dar stau în București de foarte multă vreme.”.

Spre actorie a fost îndrumat de sfaturile profesorului de română, Constantin Manolescu, de la liceul Cantemir. 

Emil Hossu, în „Secretul lui Bachus”, alături de Ștefan Mihaăilescu-Brăila și Carmen Zecheru - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Îi port un respect nostalgic permanent. Mi-a dat să joc moș Tănase din Răzvan și Vidra și, probabil, impresionat de compoziția mea, a spus: Milule, trebuie să faci teatru”, spunea actorul.

Totuși, o vreme s-a gândit să devină arheolog. Abia apoi a dat la actorie, dar neavând „origini sănătoase”, n-a fost admis.

A studiat doi ani la Academia de Studii Economice din București, iar la treia încercare a intrat la Actorie, pe atunci ATF, absolvind la clasa profesorilor George Dem. Loghin și Dem Rădulescu, promoția 1965. 

Emil Hossu a debutat pe scena Teatrului Nottara în stagiunea 1966-1967, în piesa „Petru Rareș” de Horia Lovinescu, în regia Soranei Coroamă, potrivit nottara.ro.

Rolul rămăsese descoperit, deoarece Ștefan Iordache avea filmări. Primul său partener de scenă a fost George Constantin, de care s-a simțit numaidecât copleșit, dar care i-a devenit ulterior unul dintre partenerii preferați în teatru.

Citește și: Secretul dramatic al lui „Bachus”. Marele actor român care a murit după ce a uitat tot

Odată intrat în trupa de la Nottara, a rămas aici pentru toată viață. Cariera i-a fost lină, fiind ajutat și de înfățișarea plăcută ochiului. De altfel, actorul a rămas aproape neschimbat de-a lungul timpului, chiar dacă anii i-au adăugat niște riduri pe chip.

Secretul acestei tinereți a fost explicat chiar de artist în ultimul interviu pe care l-a acordat.

„Trupul este cel mai important instrument şi… cred eu, şi capul… Spunea Camil Petrescu: „Un actor talentat ar fi acela care poate să joace orice fel de rol, chiar şi rolul unui om deştept“.

Pentru că, aşa cum spunea şi Octavian Cotescu, profesorul meu şi al lui Catrinel, „teatrul este foarte mult gând“. Trebuie să naşti şi să gândeşti tu ceea ce urmează să interpretezi...

Nu am făcut eforturi deosebite pentru a-l întreține. Nu aş putea spune că m‑am menajat şi că am ocolit „viciile“ şi tentaţiile, mai ales în perioada de tinereţe.

Cel mult, pot să recunosc faptul că, în liceu, practicam nataţia şi canotajul, nu de performanţă, ci pentru plăcerea mea. În rest, cred că şi Dumnezeu m‑a ţinut aşa”, mărturisea el pentru teatrul-azi.ro.

Emil Hossu împreună cu a doua soție, actrița Catrinel Dumitrescu - Foto: nottara.ro

A fost căsătorit de două ori, prima oară cu violonista Ana Hossu, cei doi având un băiat, Dan. După divorț, actorul și-a găsit sufletul-pereche în persoana colegei sale din teatru,  Catrinel Dumitrescu. 

„Am descoperit că avem în comun relaţiile sociale, dar şi profesia, avem aceleaşi lucruri care ne plac şi, în primul rând, suntem foarte deschişi.

Nu trebuie să o mint, de exemplu, ca să merg să joc o partidă de pocher, cum se mai întâmplă uneori, să am relaxări din acestea mai zburdalnice şi să fiu nevoit să spun că mă duc la bibliotecă. Nu…

Ce se întâmplă aia facem. Reciproca este valabilă. Comunicăm şi, foarte important, ne place tot mai mult să stăm acasă, dar nu pentru că am fi devenit comozi”, mărturisea Emil Hossu, în 2007, în revista Taifasuri, despre căsnicia sa cu Catrinel Dumitrescu.

Din păcate, povestea de dragoste dintre cei doi s-a sfârșit brusc, acum 12 ani, la 25 ianuarie 2012. Emil Hossu a murit  în cadrul ultimei repetiții pentru spectacolul „Aniversarea”, în care juca chiar alături de soția sa.

Citește și: Se împlinește un an fără „Cocoșilă” din „Moromeții”. Care a fost marele regret al genialului actor?

Actorul s-a stins răpus de un infarct, la vârsta de 70 de ani, în foaierul Teatrului Nottara, sub privirile propriei soții, chiar dacă un echipaj SMURD a încercat în zadar să-l resusciteze. 

Potrivit martorilor, ultimele cuvinte ale actorului i-au fost dedicate femeii cu care era căsătorit de aproape 20 de ani: „Te iubesc, Catrinel!”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te