Povestea militarului român care ajută oamenii și escaladează munții: A intrat în Cartea Recordurilor

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.12.2022 - 18:06
Andrei Ailenei - Foto: Life

Tânărul locotenent, în cadrul Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”, este pasionat de sport. A urcat pe cele mai înalte vârfuri muntuoase din România și e dedicat voluntariatului.

SHARE

Andrei Ailenei este locotenent în cadrul Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut” și din timpul său liber și-a ridicat un simplu hobby la stadiul de acțiune caritabilă, iar acum, dacă pe Andrei nu îl găsești în uniformă, cel mai probabil face „pași” în campanii pe care le inițiază sau pe care le susține.

A urcat toate cele 14 vârfuri de peste 2.500 metri din România

Sufletist, modest, demn și empatic, așa îl caracterizează colegii și oamenii care intră în contact cu tânărul militar.

Citește și: SRI desecretizează dosarele Revoluției. Hellvig: „Eroii din 22 decembrie merită adevărul”

Acum doi ani, Andrei a convins un prieten să îl însoțească în propria campanie de solidaritate „Urcăm munţii pentru cei care nu pot” care a reprezentat o călătorie a trupului și sufletului făcută pentru oamenii aflați în suferință. Proiectul a constat în a parcurge în 11 zile (între 3 şi 13 septembrie 2020) toate cele 14 vârfuri de peste 2.500 m din ţara noastră: două în Retezat, unul în Parâng, opt în Făgăraş şi trei în Bucegi. 14 vârfuri, 11 zile, 428km, 16000m diferența nivel și o mie de amintiri pe care ni le povestește astăzi.

Potrivit paginii de Facebook „Ministerul Apărării Naționale România”, după succesul acestui proiect, acesta a participat la un altul: campania de solidaritate „Cucerim înălțimi, aprindem speranțe pentru Alexandra”.

Implicat în voluntariat

Proiectul presupunea ca Andrei să parcurgă în mod repetitiv distanța Pârtiei de Ski din Iași până la atingerea echivalentului înălțimii vârfului Everest, (Asia- 8847 m- 141 ture de pârtie). Din păcate, proiectul nu a obținut avizul pentru a fi desfășurat regulamentar, datorita evoluției pandemice, acesta amânându-se la o dată ulterioara (probabil, în primăvara).

Citește și: În prag de Crăciun, o cățelusă a Jandarmeriei Bacău își caută o nouă casă după 11 ani de misiuni

Însă, pentru că investise mult suflet și canalizase multă energie în acest proiect, Andrei a încercat, simbolic, un antrenament pentru el. Așa că a dus la capăt ceea ce ar fi trebuit sa reușească în cadrul evenimentului Everesting.

„Ideea a venit prin martie, când eram în lockdown și văzusem un filmuleț cu un om care a făcut un Everesting (8848m diferența de nivel) la el acasă (în 5 zile), adică pe treptele de la 2 etaje. Eu făcusem pe atunci 3 antrenamente (la bloc cu 10 etaje) din care unul cu 10 000 trepte sub 3 ore, cu gândul că urmează să fac un eveniment în care sa urc pe trepte diferența pozitivă de nivel echivalentă cu Everestul. Nu am mai apucat să fac asta, dar pregătisem în detaliu un eveniment caritabil la care trebuia sa fac Everesting pe pârtia de ski”, a declarat tânărul militar, potrivit viitorulromâniei.ro.

 

Prin aceste eforturi Andrei a dorit să atragă atenţia asupra cazurilor de tineri care nu pot să simtă munții, deşi şi-ar dori, şi au nevoie de sprijinul oamenilor pentru a trece peste greutăţile cu care se confruntă.

Citește și: Motivul pentru care Karl Nehammer s-ar putea răzgândi în privința aderării României la Schengen

„Îi sfătuiesc pe tineri să își asculte inima pentru a face ceea ce le place cu adevărat. Într-adevăr poate fi dificil de luat o astfel de decizie, dar e foarte important ca ceea ce lucrezi să o faci cu drag. Îi sfătuiesc ca în funcție de ce abilități și aptitudini au, să stea de vorbă cu oameni experimentați din domeniile respective și să facă și puțină practică dacă au posibilitatea. Iar dacă au un eșec, să nu renunțe, sau sa nu le fie frică să schimbe ceva, pentru că din orice lucru învățăm ceva și devenim mai buni”, a mai declarat Andrei.

Munca și pasiunea

Ca militar, Andrei lucrează de la 8 la 16, dar asta nu îl împiedică să își urmeze pasiunea.

Citește și: Cârciuma lui Bobiță și magazinul lui Oaie din „Las Fierbinți”, închise. Care va fi soarta serialului

„Lucrez de la 8 la 16, de luni până vineri, deci îmi rămâne suficient timp sa mă antrenez. Antrenamentele de bază sunt in weekend, iar în timpul săptămânii fac alergări ușoare, de menținere. Mai mult, de multe ori și la serviciu ies 40-60 minute la alergare, pentru că noi avem in program să facem sport. Deci pot spune că le armonizez foarte bine, mai ales că de 6 luni lucrez la Invictus, un proiect care coordonează recuperarea fizică și psihică prin sport a militarilor răniți în operațiuni militare”, a mai adăugat militarul, potrivit life.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te