Am citit, în ultima vreme, mai multe articole pe această temă, în varii publicaţii româneşti şi străine, toate scrise în limbajul de lemn specific domeniului bursier. M-am gândit să fac un mic rezumat, aşa, mai pe înţelesul nostru, al celor fără studii la ASE.
Purcari Wineries Public Company Limited
Pe scurt “Grupul Purcari” este cel mai mare producător/exportator de vin şi brandy din Republica Moldova, cu ~1300 hectare de viţă-de-vie şi 6 crame: Château Purcari, Bostavan, Divin Bardar, Domeniile Cuza (toate în Republica Moldova), Crama Ceptura (în România) şi Angel’s Estate (în Bulgaria).
Compania are sediul social la Nicosia (Cipru) şi este listată la BVB (Bursa de Valori Bucureşti), din februarie 2018, cu simbolul bursier WINE. Vânzările Purcari în România au fost de ~382 milioane lei, în 2024, conform AAWE - American Association of Wine Economists. Prin urmare, Purcari este lider de piaţă în România, lăsând Cramele Recaş pe un onorant loc secund.
Credit foto: American Association of Wine Economists (AAWE)
Structura acţionariatului Grupului Purcari (conform BVB, la 12.03.2025) este împărţită în trei categorii:
- ~20% din acţiuni sunt deţinute de fondatorul Victor Bostan (direct şi indirect);
- ~60% sunt în proprietatea unor fonduri de investiţii şi companii private;
- ~20% sunt ale unor persoane fizice (mici “investitori de retail”).
Ca un fapt divers interesant, ~5% din cele ~60% sunt deţinute de Pavăl Holding (adică de proprietarii lanţului Dedeman).
Grupa Maspex Wadowice
Pe scurt “Grupul Maspex” este cea mai mare companie poloneză multinaţională din industria alimentară. Are sediul la Wadowice (Polonia), produce/distribuie în ~80 de ţări, având 18 fabrici (inclusiv una în România, la Vălenii de Munte), cu un total de ~9000 de angajaţi.
Maspex este un veritabil colos, cu ~3,7 miliarde Euro vânzări în 2024. Are în portofoliu ~70 de branduri şi ~3300 de produse, printre care, în România, cele mai cunoscute sunt sucurile Timbark, Tedi şi Ciao, apa minerală Bucovina, ceaiurile Nestea, cafeaua instant La Festa, pastele Arnos şi snack-surile Salatini.
Revenim la oile noastre
Grupul Maspex vrea să devină acţionar majoritar al Grupului Purcari şi, pentru asta, a făcut o “ofertă publică voluntară”, valabilă între 16 şi 30 iulie 2025, vizând ~98% din capitalul social, la un preţ “atractiv” de 21 lei/acţiune (adică puţin peste cotaţia de piaţă de 20,8 lei/acţiune).
Asta înseamnă, concret, că Maspex şi-a propus să cumpere, pentru a deţine controlul companiei Purcari, minimum 33% din totalul celor ~40 milioane de acţiuni listate la BVB (dar maximum ~98% din totalul acţiunilor). Că şi-a propus e foarte bine, dar să vedem de la cine (şi mai ales dacă) va putea achiziţiona Maspex un pachet de control la Purcari.
Ce ştim sigur
Există un acord între Maspex şi Victor Bostan (care deţine acţiuni în nume propriu, dar şi prin compania Amboselt Universal Inc.), înţelegere deja comunicată către BVB şi autorizată de către ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Concret, după vânzarea a ~5% din acţiuni, Victor Bostan urmează să păstreze, indirect, o participaţie de ~15% (prin Amboselt Inc.) până la sfârşitul anului 2027. Cele ~15% sunt supuse unui “acord de lock-up”, adică, ca să cităm din textul acordului “dl. Bostan va coopera cu Maspex pentru a livra rezultate în linie cu WINE, iar acordul este condiţionat de menţinerea actualei echipe cheie de management”. Practic, timp de 2 ani si jumătate, Victor Bostan nu poate să-şi vândă restul acţiunilor şi răspunde de îndeplinirea obiectivelor de business ale noilor acţionari. E de menţionat că Maspex are deja ~2% din Purcari, în urma unei tranzacţii anterioare.
Pe de altă parte, orice deţinător de acţiuni Purcari care nu acceptă oferta (adică nu vrea să vândă către Maspex) va rămâne acţionar minoritar în companie, iar acţiunile sale vor rămâne tranzacţionabile la BVB.
Ce mai ştim, dar nu foarte sigur
În contextul ofertei lansate de Maspex România, mai există un angajament de cumpărare a ~8% din acţiuni de la un alt “investitor instituţional al cărui nume nu a fost făcut public”, adică e vorba de o companie care vrea să-şi vândă participarea la Purcari, dar încă nu e 100% sigură că o va face, aşa că nu-şi publică încă numele.
Ce nu ştim
Câţi dintre deţinătorii de acţiuni Purcari vor vinde către Maspex şi, mai ales, câte acţiuni vor vinde (evident, în afara lui Victor Bostan şi a “investitorului instituţional misterios”, care, împreună, vor vinde ~13% din acţiuni).
Oferta Maspex de cumpărare de acţiuni expiră în curând, adică pe 30 iulie 2025 şi nu există nicio garanţie că ea se va subscrie 100%, adică nu ştim dacă polonezii vor reuşi să preia controlul la Purcari. Cifrele raportate la momentul redactării acestui material s-au situat (în funcţie de diversele surse), între 31% şi 34%. Prin urmare, entuziasmul investitorilor s-a dovedit mai degrabă moderat, dar situaţia se poate schimba oricând.
Concluzii de etapă
Oferta publică lansată de Maspex pentru preluarea Purcari este o iniţiativă strategică majoră, care, indiferent de rezultat, consfinţeşte nouă paradigmă în care intră piaţa vinului din România: principalii actori devin cei globali, în dauna celor locali.
Nu este exclus, în viitorul predictibil, ca strategia Purcari să fie replicată şi de alţi actori cu relevanţă în piaţa românească de vin. Adică, formarea unor holdinguri prin achiziţionarea cramelor mici de către cramele mari şi, în momentul atingerii unei mase critice, listarea lor pe bursă, urmată de un exit către investitori globali.