Pericolul ascuns din prosoapele de baie. De ce trebuie spălate la 60 de grade și schimbate periodic?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 30.06.2025 - 21:43
Pericolul ascuns din prosoapele de baie - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Pericolul ascuns din prosoapele de baie - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Pericolul ascuns din prosoapele de baie
Pericolul ascuns din prosoapele de baie

Prosoapele de baie pot ascunde un pericol major pentru sănătate. Deși le asociem cu curățenia, nu trebuie neglijat ca ele însele să fie curate. Iar asta înseamnă doar o simplă spălare la temperaturi scăzute ale mașinii de spălat, ci o curățare mult mai atentă a lor.

SHARE

Pericolul ascuns din prosoapele de baie. Dincolo de locurile tipice în care ne-am putea gândi că se acumulează bacteriile, aceste obiecte utile reprezintă, de fapt, un alt loc care nu trebuie neglijat. Altfel, consecințele asupra sănătății pot fi total neplăcute și să apară când ne e lumea mai dragă.

Pericolul ascuns din prosoapele de baie. De ce trebuie spălate la 60 de grade și schimbate periodic?

Chiar și lucrurile pe care le folosim atunci când noi înșine ne spălăm, curățindu-ne corpul, trebuie la rândul lor spălate și curățate.

Dar nu de mântuială, ci chiar aplicat, astfel încât folosirea lor ulterioară să nu aibă consecințe negative asupra sănătății noastre.

Umiditatea care rămâne în ele poate fi mediul ideal pentru multiplicarea microorganismelor, până la punctul în care acestea pot depăși sistemul nostru imunitar și ne pot pune în pericol sănătatea.

Citește și: Trucul simplu pentru nopți mai răcoroase în timpul caniculei, dacă nu ai aer condiționat acasă

Farmacistul Álvaro Fernández, prin intermediul contului său de TikTok, unde are 3,7 milioane de urmăritori, explică faptul că „prosoapele de baie și cârpele de bucătărie sunt refugiul perfect pentru microorganismele care provoacă boli gastrointestinale și ale pielii”. 

Acești germeni pot fi bacterii (cum ar fi unele tipuri de E. coli), mucegai și ciuperci precum Staphylococcus aureus, care pot provoca iritații sau infecții.

Prosoapele de baie ar trebui schimbate cu unele noi după maximum 1-2 ani de folosire - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

Un studiu realizat de Universitatea din Arizona (Statele Unite) și publicat în 2023 în revista Scientific Reports a colectat 82 de prosoape de baie din diferite case pentru a analiza microorganismele prezente în acestea.

Cercetătorii au descoperit că 89% dintre acestea conțineau bacterii care puteau provoca boli ușoare; în 25% dintre prosoape era prezentă E. coli, care, deși poate fi inofensivă, unele tulpini provoacă simptome grave, cum ar fi vărsături, diaree cu sânge și crampe abdominale.

Citește și: 7 trucuri prin care faci economie de curent, vara. Cum poți păstra răcoare în locuință, fără consum?

Cea mai bună măsură preventivă pentru a evita infecțiile este spălarea și uscarea lor corespunzătoare. „Evident, cu cât trece mai mult timp fără a fi spălate, cu atât mai multe microorganisme se pot acumula”, asigură farmacistul Fernández.

Astfel, următoarea întrebare este aproape obligatorie: cât de des trebuie schimbate prosoapele? „Recomandarea definitivă este să le schimbați la fiecare 3 sau 4 zile, în special vara”.

O altă recomandare a expertului este „să nu împărțiți niciodată prosopul, deoarece dacă unul dintre voi are o infecție (păduchi sau ceva mai grav), posibilitatea de transmitere este foarte mare”, asigură el.

Bacteriile problematice preferă aceste 3 zone ale pielii mai mult decât altele.

În plus, se recomandă spălarea prosoapelor la 60 de grade sau mai mult, mai ales dacă sunt folosite de persoane cu piele sensibilă sau cu probleme imunitare. Temperaturile ridicate pot elimina eficient bacteriile, ciupercile și acarienii.

După fiecare utilizare, prosoapele trebuie uscate complet într-un loc bine ventilat sau folosind uscătorul. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea persistentă facilitează proliferarea germenilor și a altor microorganisme.

Experții recomandă, de asemenea, dezinfectarea ocazională a prosoapelor de baie. Pentru aceasta, se poate adăuga o cană de oțet alb sau bicarbonat în timpul spălării pentru a elimina atât mirosurile neplăcute, cât și bacteriile.

Citește și: Cum scoți petele de grăsime, machiaj, cafea de pe haine? Când să folosești apă caldă și când rece

În cele din urmă, chiar dacă prosoapele sunt întreținute în mod optim, ideal ar fi să le înlocuiți la fiecare unul sau doi ani, în funcție de utilizare și de calitatea acestora.

În timp, fibrele își pierd capacitatea de absorbție, iar bacteriile devin din ce în ce mai greu de eliminat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te