Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,37 %
Marcel Ciolacu 19,85 %
97,53 %
Elena Lasconi 18,53 %
George Simion 14,03 %
Click aici pentru rezultate complete

Parcuri din lume cu sculpturi uriașe

DE Laura Powers | Actualizat: 15.11.2019 - 08:07
Parcul Buddha, Vientiane, Laos
Parcul Buddha, Vientiane, Laos

Parcurile cu sculpturi prezintă, pe tot globul, opere impunătoare (și chiar idei) prea mari pentru a fi cuprinse între patru pereți.

SHARE

Situate printre grădini îngrijite și peisaje naturale, minunile făurite de om creează o disonanță de neuitat față de paleta Mamei Natură. Aceste galerii în aer liber oferă în zilele însorite mai mult confort psihic decât muzeele aglomerate.

Storm King Art Center, Cornwall, New York

Aflat la mai puțin de două ore cu trenul la nord de New York, acest parc de sculpturi este plin de lucrări moderne care datează din 1940.

De-a lungul a peste un kilometru, poți vedea sculpturile pline de grație ale lui Alexander Calder, sau chiar un lucru surprinzător, o canoe gigant pictată de Roy Lichtenstein.

Parcul sculpturilor, Santiago, Chile

Când o inundație a distrus o grădină publică din capitală în 1982, artiștii locali au reconstruit zona ca parc de sculptură combinat cu o grădină botanică.

Noaptea târziu, parcul este iluminat, iar într-o zi senină vizitatorii pot vedea Munții Anzi.

Parcul Ekebergparken, Oslo, Norvegia

Zona folosită pentru acest parc de sculpturi a fost cândva plină de mine antiaeriene germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar acum este ocupată cu sculpturi metalice cu caracteristici moderniste și realiste de oameni.

Un buncăr s-a transformat în „Skyspace”, al lui James Turrell, unul dintre zecile din întreaga lume, ce creează un spectacol de lumini splendid ca luminile nordice ale Norvegiei.

Parcul monștrilor, Bomarzo, Italia

Comandat de prințul Pier Francesco Orsini în 1552, Parco dei Mostri (Parcul Monștrilor) este o interpretare a ororilor războiului și a înfiorătoarei suferințe pe care Orsini a îndurat-o după ce s-a întors, asistând la moartea soției sale.

Parcul era total diferit de grădinile simetrice și sculpturile vremii, creând o atmosferă bizară, bântuită, în această galerie în aer liber.

Parcul Memento, Budapesta, Ungaria

Memento Park din Budapesta este un cimitir cu sculpturi uriașe ale foștilor lideri comuniști, concentrat pe căderea comunismului.

O cutie telefonică vă permite să călătoriți în timp pentru a asculta vocile lui Stalin și Mao, printre altele.

Parcul Chapungu, Harare, Zimbabwe

Grădina cu sculpturi din capitala Harare a fost creată pentru a evidenția munca sculptorilor tradiționali în piatră din Zimbabwe.

Fondat înainte de câștigarea independenței (țara era anterior cunoscută sub numele de Rhodesia), parcul exportă acum o parte a expoziției în grădini botanice din întreaga lume pentru a împărtăși arta tradițională din Zimbabwe.

Parcul Buddha, Vientiane, Laos

Construite pentru a arăta ca și cum ar fi fost sculptate cu sute de ani în urmă, statuile Buddha aflate în Xieng Khuan (Parcul Buddha) au apărut după 1958.

Sculpturile au fost create de un preot șaman și elevii săi, niciunul dintre ei artist instruit.

Cele 200 de statui supradimensionate stau pe malurile râului Mekong și încapsulează cultura thailandeză și laotiană prin portretele unor personaje budiste și hinduse.

Muzeul în aer liber Hakone, Hakone, Japonia

Primul muzeu în aer liber al Japoniei este format din sculpturi, grădini și exponate interactive, pe fundalul unei vegetații bogate.

Copiii pot urca în interiorul cuburilor deschise și oricine își poate odihni picioarele în bazinele pline cu apă provenită dintr-un izvor cald local.

The Living Desert and Sculptures, Broken Hill, Australia

Deschis în 1993, acest parc din centrul Australiei are 12 sculpturi din gresie realizate de artiști din Georgia, Mexic, Siria și Australia.

La apusul soarelui, rocile se aprind, creând un efect magic, ciudat, posibil doar în Outback.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te