Pădurile din România ce-i fascinează pe străini. După publicitatea făcută ani la rând de Prințul Charles - acum Regele Charles al III-lea - dar și seria documentarelor despre frumusețile țării noastre realizate de jurnalistul Charlie Ottley, turiștii occidentali și nu numai au prins gustul aventurilor în natura încă sălbatică și ireal de superbă din multe zone ale României.
Pădurile din România ce-i fascinează pe străini. Hoia-Baciu, considerată „cea mai bântuită din lume”
România adăpostește câteva minuni naturale uimitoare, locuri uluitoare care vor uimi chiar și călătorii experimentați.
De la liniștita Deltă a Dunării, la cascade fantastice și peisaje uluitoare răspândite în Carpați, țara este un adevărat paradis pentru iubitorii de natură.
România are cele mai întinse și mai bine conservate păduri virgine din Europa, adăpostind copaci seculari și creând decoruri de basm. Site-ul de călătorii theculturetrip.com le recomandă turiștilor străini câteva dintre pădurile extraordinare ale României.
Citește și: Trei orașe din România vor avea 13 hectare de pădure urbană. Vor primi bani de la UE
Am făcut o selecție pentru duneavoastră din bogata listă de propuneri a site-ului respectiv și iată-le mai jos pe cele mai reprezentative șase astfel de păduri.
Foto: romania-travel-guide.com
Izvoarele Nerei, județul Caraș-Severin
Una dintre pădurile virgine ale României și printre ultimele din Europa, Pădurea Izvoarele Nerei este o întindere impresionantă de fagi plină de seninătate, parte a Rezervației Naturale Cheile Nerei-Beușnița.
Fagi bătrâni și tineri, unii de peste 50 de metri înălțime și peste 1,3 metri în diametru, se amestecă în păduri pitorești. Copacii impresionanți, mușchiul pufos, ciupercile colorate și râurile mici de munte care curg prin pădure creează scene minunate ale naturii sălbatice.
În anul 2017, Rezervaţia Naturală Izvoarele Nerei, a fost declarată ca fiind Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Foto: propark.ro/Vlad Dumitrescu
Șinca Veche, județul Brașov
O pădure virgină în care există arbori de peste 500 de ani, pădurea de la Șinca Veche adăpostește cel mai înalt brad din România, măsurând 62,5 metri și având un trunchi cu diametrul de trei metri.
Copaci monumentali de toate vârstele împodobesc pădurea, într-un mediu neatins de om, unde plantele și animalele trăiesc în armonie - un loc de explorat admirat și protejat.
Citește și: Cine e românca ce a luat Premiul Nobel pentru cel mai mare experiment din istorie? Neștiută în țară
În 2016, UNESCO i-a recunoscut deosebita valoarea, incluzând-o, alături de alte păduri virgine și cvasivirgine din România, pe lista patrimoniului natural a lumii.
Foto: traveleurope.ro
Letea, județul Tulcea
În Delta Dunării, puteți explora cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, Pădurea Letea. Alternând fâșii de pădure și dune de nisip, Pădurea Letea este o adevărată bijuterie a continentului.
Unul dintre elementele cele mai captivante ale Pădurii Letea este spectacolul dunelor de nisip. Modelate de vânt, ele se află într-o mișcare constantă, creând un peisaj exotic și neobișnuit pentru Europa.
Cuprinzând aproximativ 500 de specii de plante și peste 3.000 de specii de animale, Letea este cea mai veche rezervație din România.
Printre plopi, fagi, stejari și sălcii, puteți vedea liane agățate de copaci sau încolăcite în jurul trunchiurilor lor, mai mult de zece specii de orhidee, cai sălbatici pășunând sau plimbându-se și singura rezervație de mangrove din Europa.
Foto: clujazi.ro
Hoia-Baciu, județul Cluj
Pădurile din România pot trece de la pitoresc la basm și la neobișnuit. Dacă vă plac locurile ieșite din comun, atunci faceți o plimbare în „cea mai bântuită pădure din lume”.
Situată în apropiere de Cluj-Napoca, Pădurea Hoia Baciu găzduiește copaci răsuciți, fenomene neobișnuite, voci și șoapte ciudate, precum și umbre stranii.
Mai mult, în unul dintre luminișurile pădurii este o zonă de vegetație moartă, un cerc de pământ unde nu crește nimic.
Citește și: Misterele Pădurii Hoia-Baciu. Ce se întâmplă în „Triunghiul Bermudelor” din Transilvania?
Dar evenimentul care a făcut-o cunoscută la nivel internațional s-a petrecut în anii 1960, când biologul Alexandru Sift a surprins un obiect zburător în formă de disc. O pădure înfiorătoare numai bună de descoperit, însă recomandată doar pentru cei curajoși.
Foto: anotheroutsider.com
Boldu-Crețeasca, județul Ilfov
Un loc al miturilor, Pădurea Boldu-Crețeasca, situată în apropiere de București, în Voluntari, se presupune că este un loc plin de vrăjitorie.
În pădure, în locul numit „iazul vrăjitoarelor”, în fiecare an, înainte de Sânziene, vrăjitoarele se adunau pentru a-și face ritualurile.
Dar ceea ce este cu adevărat ciudat este că micul lac de aici nu se mărește, dar nici nu seacă niciodată, nefiind afectat nici de ploaie, nici de secetă.
O pădure misterioasă și un tărâm al magiei, excelentă de vizitat mai ales de pasionații de povești cu aer medieval.
Foto: silvanews.ro
Mociar, județul Mureș
Cea mai veche pădure din țară, Pădurea Mociar este situată în apropierea orașului Reghin, pe un sol mlăștinos.
Cei aproximativ 300 de stejari vechi de peste 500 de ani, vârsta cuprinsă între 650 – 720 ani, cu trunchiuri masive, domină peisajul. Printre ei, frasinii, carpenii și plopenii se luptă pentru propriul spațiu.
Citește și: Cine a fost primul român care a ajuns în SUA? Prieten cu marele inventator Benjamin Franklin
Cămin pentru mistreți, căprioare, vulpi, iepuri, precum și pentru numeroase păsări, pădurea seculară pare neîmblânzită, neatinsă de oameni, o adunare de giganți bătrâni care au adormit, despărțiți de râuri mici care curg în jurul lor.
De aici izvorăște un afluent al râului Mureș, pârâul cu același nume. Pădurea Mociar a fost declarată rezervație naturală forestieră încă din anul 1932, pentru protejarea stejarilor seculari (Quercus robur).