Dacă treceți pe lângă casa fostului dictator comunist al Albaniei, Enver Hodja, din centrul Tiranei, s-ar putea să nici nu știți de ea.
Nu există niciun semn care să marcheze semnificația sa istorică. Reședința cu două etaje, modestă după standardele dictatorului, a fost deschisă pentru scurt timp publicului doar o dată în 2018, iar de atunci puțini au mai intrat, relatează CNN.
Starea actuală a reședinței lui Hodja sintetizează ceea ce mulți albanezi simt în legătură cu anii comunismului. După ce au suferit o traumă colectivă de cruzime, mulți ar prefera să uite că Hodja a existat vreodată.
Citește și: Albania, legată de Grecia cu autostradă. Când pot profita unii români care merg cu mașina în Corfu?
În perioada de vârf a regimului comunist, Hodja a închis granițele Albaniei, i-a împușcat pe cei care încercau să plece și a construit suficiente buncăre pentru a adăposti fiecare familie din țară.
După ce domnia de teroare de 44 de ani a lui Hodja s-a încheiat în 1985 - iar regimul comunist a luat sfârșit în anii 1990 - Albania a moștenit până la 221.143 de buncăre, care au servit drept amintiri solemne ale zilelor întunecate - până de curând.
Citește și: Cât de sigur e să mergi în vacanță în Albania? ”Poliția numai nu i-a pus la jug pe agresori”
În prezent, Albania se confruntă cu o renaștere a turismului, susținută de antreprenori și de emigranții care se întorc în țară și care dau o a doua viață structurilor militare comuniste folosite cândva pentru a adăposti arme de război.
Pentru a-și recupera istoria și tradițiile care le-au fost furate, albanezii refolosesc buncărele și fostele cazărmi militare drept restaurante care servesc mâncăruri și vinuri tradiționale, spații unice pentru pensiuni, muzee de artă și istorie și chiar studiouri de tatuaje.
Este evident că unii sunt hotărâți să nu lase trecutul întunecat al țării lor să îi definească, scrie CNN.