Mariana Iulia Filimon a fost desemnată, în decembrie 2022, „Femeia anului în Diaspora”. La momentul respectiv, era plecată deja de zece ani din orașul natal Tălmaciu, care e la mai puțin de 20 de kilometri de Municipiul Sibiu.
Mariana Iulia Filimon s-a mutat în Germania, pentru a fi alături de soțul ei. Acolo, de la lucratul la McDonald's, ea a ajuns să muncească într-o mare companie internațională de transporturi.
O româncă, femeia anului în Diaspora. După 12 ani în Germania, s-a întors acasă. Care a fost motivul
Sibianca s-a remarcat prin activitatea de promovare a obiceiurilor și tradițiilor românești în Europa de Vest. Cu toate acestea, în 2024, ea s-a hotărât să vină înapoi în România, scrie Turnul Sfatului.
„În data de 20 mai 2024 mi-am dat demisia. Mult s-au mai rugat de mine să nu plec, dar decizia era luată. Am avut în primul rând o discuție cu mine, apoi cu familia și cu părinții mei. [...] În decembrie pur și simplu am simțit că misiunea mea s-a terminat în Diaspora” a spus Mariana pentru Turnul Sfatului.
Citește și: Care sunt cele mai atractive orașe din România. Unde poți să trăiești fericit
Doamna Filimon are grijă de Muzeul Etnografic al satului Tălmăcel. Muzeul este, de fapt, o colecție impresionantă de obiecte vechi, tradiționale, amenajate în casa bunicilor.
L-a inaugurat tot în data de 20 mai, în anul 2000, punând la un loc zestrea casei, icoane, ștergare, unelte din atelierul bunicului și orice obiect de valoare adunat de prin sat. Era în clasa a XII-a când a inaugurat muzeul.
Pasiunea pentru arta populară românească și întoarcerea acasă
Mariana întotdeauna a avut o pasiune pentru arta populară românească, moștenită de la părinți și bunici.
La opt ani învăța să țeasă la Clubul Elevilor din Tălmaciu și a participat la diverse concursuri în țară. În anul 2000 a primit premiul „Atașament pentru valori tradiționale românești” de la Ludovic Spiess.
Citește și: Un român s-a lăsat de muncă și a plecat prin Europa pe bicicletă: Asta e viața, nu să strângi bani!
A dus această pasiune în zeci de orășele din Germania unde există comunități românești.
„Decizia de a mă întoarce am luat-o, de fapt, anul trecut de sărbători. Veneam după mulți ani de voluntariat la Linia Roșie pentru susținerea femeilor care suferă abuzuri în familie, după foarte, foarte multe evenimente de promovare a culturii și tradițiilor românești, congrese, conferințe… Primisem titlul <<Femeia anului>>, apoi la București am primit în cadrul programului guvernamental RePatriot trofeul pentru dezvoltarea de programe educative… Faptul că am primit aceste titluri evident că mă onorează, mă bucură nespus această recunoaștere, vă spun sincer. Pe de o parte o văd ca pe o apreciere a muncii mele. Pe de altă parte, așa cum am spus, simțeam că misiunea mea este gata acolo. M-am rugat la Dumnezeu și L-am rugat să-mi arate ce pot face eu mai departe pentru oameni? În momentul acela m-am gândit la părinții mei, tata are aproape 70 de ani, mama 60 și ceva. Când vorbeam cu tata la telefon îmi spunea: Dacă ești atât de implicată și vrei să ajuți oamenii, hai acasă, este mare nevoie de oameni ca tine și aici, în România. Ai ce face! Atunci am simțit că asta a fost, misiunea mea în Germania este gata, eu mă întorc acasă”, a explicat Mariana Iulia Filimon.
Economistă cu master, dar lucra la McDonald's
Mariana a trăit 12 ani în Germania, alături de soțul ei. La Sibiu lucra ca economist după ce finalizase studiile în cadrul Universității „Lucian Blaga”. Ea are și un master în Finanțe-Bănci.
„Când am plecat eram în plină criză economică și soțul tocmai primise un job bun în Germania. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns a fost să mă apuc să învăț limba și m-am înscris la cursuri. Întotdeauna am avut ambiție în mine. În paralel m-am angajat la McDonald's. Vă dați seama, eu economistă cu master în finanțe și experiență în România făceam cartofi prăjiți. Asta m-a ambiționat și mai tare, iar în șase luni am ajuns manager de restaurant. Deja câștigam bine, însă nu mă vedeam niciodată lucrând în gastonomie. Când am învățat limba bine m-am angajat la o mare companie de transporturi, unde am fost cinci ani specialist resurse umane. Aveam sute de oameni cu care lucram zi de zi” a povestit doamna Filimon despre evoluția ei profesională în Germania.
A promovat cultura și tradițiile românești
În fiecare weekend, doamna Filimon făcea voluntariat și a organizat zeci de evenimente prin care a promovat cultura și tradițiile românești. De la cele mai mici, locale, până la târguri internaționale. Între timp a apărut și fiica ei, prioritățile în familie schimbându-se.
„Niciodată nu am plecat cu gândul că o să ne stabilim acolo definitiv. Din acest motiv nici nu ne-am cumpărat o locuință, așa cum fac majoritatea românilor stabiliți în Germania. Nici de România nu m-am înstrăinat, în fiecare an am venit de cel puțin trei sau patru ori, am văzut țara crescând sub ochii mei. România s-a schimbat foarte mult în acești ani. Poate voi nu vă dați seama trăind aici, dar din afara diferența este uriașă. Avem autostrăzi, locuri de muncă, obiective turistice, natură, investiții”, a explicat Mariana Iulia Filimon.
Germanii, impresionați de România
Doamna Filimon a mai spus că și-a adus colegi de serviciu din Germania în România, care au fost profund impresionați de țara noastră.
„Am venit în concedii cu colegi de serviciu, colaboratori din Germania, i-am adus la Sibiu. Toți spun că sunt profund impresionați de România. Am stat de vorbă cu germani care au făcut turul României cu rulota și mi-au spus că este foarte sigură țara, drumurile sunt bune, nu te lovești la tot pasul de ambuteiaje, iar Lidl-urile sunt ca în Germania, doar cu prețuri mai mici. Oriunde oprești dai peste cineva care știe engleză sau germană, toți sunt amabili și deschiși. Totul este schimbat în bine”, a mai spus Mariana Iulia Filimon.
Mariana lucrează acum în turism
Întoarsă acasă, Mariana locuiește în Tălmaciu și lucrează în turism, alături de familie. A primit deja mai multe oferte de angajare de la companii din zona Sibiului, dar nu a acceptat niciuna, încă. Ea rămâne, însă, concentrată pe promovarea valorilor românești.
Săptămâna trecută a organizat un eveniment pentru elevii școlii din Tălmăcel.
„Am observat că majoritatea părinților din Mărginime țin să-și ducă copiii la școală în Sibiu. Eu vreau să-i ajut să rămână acasă, să învețe la ei acasă, să nu închidem școlile din sate ca să facem naveta. Să nu ne rupem de tradiția noastră, de ce ne face autentici. Nu m-am întors degeaba, m-am întors pentru că știu că pot face foarte multe lucruri în țara mea”, a concluzionat Mariana, pentru Turnul Sfatului.