Un român s-a lăsat de muncă și a plecat prin Europa pe bicicletă: Asta e viața, nu să strângi bani!

DE Florentina Enache | Actualizat: 10.09.2024 - 13:30
Un român s-a lăsat de muncă și a plecat prin Europa pe bicicletă: Asta e viața, nu să strângi bani! - Foto: Turnulsfatului.ro
Un român s-a lăsat de muncă și a plecat prin Europa pe bicicletă: Asta e viața, nu să strângi bani! - Foto: Turnulsfatului.ro

Un român s-a lăsat de muncă și a plecat prin Europa pe bicicletă: Asta e viața, nu să strângi bani! Dumitru Stelea, în vârstă de 55 de ani, a plecat în călătorie pe 18 iulie, imediat după ziua lui.

SHARE

Dumitru Stelea, un cisnădian în vârstă de 55 de ani, a plecat în Europa, pe o bicicletă electrică, pe 18 iulie, imediat după ziua lui.

A traversat, pentru început, Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, însă ținta lui era o plajă din Grecia, urmată de Istanbul, scrie Turnul Sfatului.

Un român s-a lăsat de muncă și a plecat prin Europa pe bicicletă: Asta e viața, nu să strângi bani!

„A fost și rămâne un vis să văd Istanbulul cu ochii mei, să merg cu bicicleta până acolo, să pot spune că m-am dus până-n Asia pe bicicletă”.

Citește și: Pasiune extremă: 11 ore pe bicicletă din București până pe Vârful Omu. 3145 metri diferență de nivel

După ce a traversat Bulgaria, prin Sofia, Dumitru Stelea a ajuns la Marea Egee. 

„În fiecare zi opream pe o plajă nouă și făceam baie în mare”

De la Salonic, cisnădianul a plecat spre Turcia, cu destinația Istanbul.

„În fiecare zi opream pe o plajă nouă și făceam baie în mare. E ceva absolut superb. Când ajungeam la cazare lăsam bicicleta, luam o bere rece și mergeam la plajă. Așa ceva e unic în viață!”, a spus bărbatul pentru Turnul Sfatului.

Istanbulul va rămâne în continuare un vis pentru Dumitru Stelea pentru că după ce a trecut granița din Grecia a avut parte de un șoc cultural.

Citește și: Care sunt cele mai frumoase trasee de parcurs cu bicicleta în România? Toate sunt în natură

„N-am mers prea mult după vamă și pe la Edirne mi-am schimbat părerea și planurile. Ce am văzut acolo, evit să descriu în prea multe cuvinte pentru că poate supăr pe cineva și nu-i bine. Fiecare are părerea lui și merită respect. Pe scurt erau copii murdari în stradă, hoteluri de cinci stele în fața cărora se vindeau pepeni din căruțe și oamenii se spălau pe picioare, printre șlapi lângă șanț. Pentru mine a fost un șoc, nu mă așteptam la așa ceva. [...] M-am întors în Bulgaria. Diferențele sunt majore”, povestește cisnădianul.

Turul Europei

A doua fază a aventurii lui Dumitru Stelea a fost un tur al Europei pe bicicletă. Din Bulgaria, bărbatul s-a dus în Serbia, apoi în Croația, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania și iarăși Austria, Ungaria și apoi s-a întors în România.

Citește și: Secretul longevității la 104 ani. Cum a ajuns o femeie să poată bea vin și să se plimbe cu bicicleta

Dumitru Stelea merge pe bicicletă, în medie, aproape 150 de km zilnic și a avut parte de aventuri pe oriunde a fost. În Austria, pe malul Dunării, a găsit un căpitan de barjă cu care a vorbit mult. Și-a petrecut noaptea în cabina de comandă a „vaporului”, urcând bicicleta pe vas cu o sfoară.

Acum, Dumitru Stelea se pregătește să facă turul României pe bicicletă.

„Cu amintirile astea rămâi în viață, nu cu ce ai muncit azi pentru altul la serviciu”

De profesie lăcătuș mecanic, Dumitru Stelea lucrează pentru o companie din Cisnădie. El a spus că nu are un salariu mare și că a luat câteva sute de euro împrumut pentru această excursie.

Citește și: Cel mai în vârstă irlandez a mers cu bicicleta până la 99 de ani. Sfaturile sale de viață la 108 ani

„Dacă e nevoie, când mă întorc lucrez Glovo, duc mâncare în Sibiu, orice e trebuie muncesc să dau banul înapoi. Dar eu nu regret absolut deloc! Cu amintirile astea rămâi în viață, nu cu ce ai muncit azi pentru altul la serviciu. Pentru asta e viața, să o trăiești, să vezi lumea, să afli cum trăiesc alții, să cunoști oameni, nu să stai blocat într-o datorie de 500 de euro sau în vreo problemă la serviciu. Eu cu bucuria acestei expediții rămân în suflet toată viața, amintirile acestea sunt de neprețuit, indiferent că am avut sau nu o zi bună la lucru, sau peste vară am apucat să dau o mână de glet pe tavan acasă. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos să pot face asta!”, a concluzionat Dumitru Stelea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te