O femeie care a solicitat pensie de invaliditate pentru incapacitatea de a vorbi în urma unui incident la locul de muncă în urmă cu 16 ani a fost demascată de un detectiv privat ca fiind o escroacă.
O femeie a încasat pensie de invaliditate timp de 16 ani mimând muțenia. Cum a fost demascată?
În 2003, o femeie care lucra la un supermarket din Andalucia, Spania, a fost atacată de un client. În urma incidentului traumatizant, aceasta a fost diagnosticată cu tulburare de stres posttraumatic și cu pierderea capacității de a vorbi.
După analizarea cazului său, asigurările sociale i-au acordat femeii o pensie de invaliditate permanentă, dar, deoarece acesta a fost un incident legat de muncă, compania de asigurări a fost considerată responsabilă pentru costuri.
Câțiva ani mai târziu, conform procedurii obișnuite, compania de asigurări a revizuit cazul și a descoperit unele nereguli, ceea ce a determinat continuarea investigațiilor.
Citește și: În ce condiții se poate cumula pensia de invaliditate cu salariu? Acum, se pot câștiga bani mai ușor
În urmă cu câțiva ani, firma a angajat un detectiv privat care a descoperit că femeia vorbea normal, dar continua să încaseze indemnizațiile de invaliditate, scrie lavozdegalicia.es.
În 2019, la șaisprezece ani după incidentul care a cauzat deficiența de vorbire a femeii, compania de asigurări responsabilă cu plata indemnizațiilor de invaliditate a început să revizuiască dosarele medicale ale acesteia.
Atunci s-a observat că niciunul dintre specialiștii pe care îi vizitase din 2009 (un oftalmolog, un ortoped și un dermatolog) nu consemnase, de fapt, în rapoartele lor, incapacitatea acesteia de a vorbi.
Femeia „mută” a picat în capcana detectivului particular angajat de compania de asigurări - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Acest lucru a fost considerat neobișnuit, așa că o echipă de medici a reevaluat starea femeii, iar cel puțin un psihiatru a raportat posibile semne de fraudă.
Citește și: Ce pensie primești după 15 ani de muncă, stagiul minim obligatoriu în România? Suma, de infarct
Suspiciunea unui expert medical nu a fost suficientă pentru a deschide un caz împotriva femeii, astfel că societatea de asigurări a angajat un detectiv privat care să o urmărească pe femeie și să adune mai multe dovezi.
Trebuie să returneze suma primită ca pensie de invaliditate
După câteva săptămâni, detectivul privat a raportat că „femeia „mută” vorbește normal pe stradă, discută cu alte mame în fața porții școlii, își folosește telefonul mobil fără probleme și participă la cursuri de Zumba (n.r. - un program de fitness inspirat din dansurile latino)”.
Pentru a dovedi fără nici o umbră de îndoială că femeia putea vorbi, detectivul privat a abordat-o pe stradă într-o zi și i-a cerut indicații despre cum să ajungă la un magazin local.
Ea a căzut direct în capcana detectivului, explicându-i elocvent, într-o spaniolă perfect articulată, cum să ajungă la magazin, fără să știe că era înregistrată.
Cu această ultimă dovadă, compania de asigurări a inițiat o acțiune în justiție pentru a dovedi că nu mai era responsabilă de acordarea prestațiilor de invaliditate.
În ianuarie 2025, Înalta Curte de Justiție din Andaluzia (TSJA) s-a pronunțat în favoarea companiei de asigurări, susținând că dovezile prezentate în instanță erau valide și că nu mai era necesar să plătească femeii prestații de invaliditate.
Acesta a respins, de asemenea, apelul femeii de a respinge înregistrarea detectivului de către instanță, deoarece a constituit o „încălcare clară a drepturilor sale constituționale”.
Citește și: Reapare în România o firmă de asigurări de poveste. Cum se va numi? Prin ce se distinge?
„A fost stabilită o simulare de pseudomutism sau cel puțin o progresie sau o evoluție foarte favorabilă a acestor simptome, deoarece simptomele inhibate au dispărut”, se arată în hotărârea Curții, citată de sursa menționată.
În urma verdictului din ianuarie, a fost deschis un nou proces împotriva femeii pentru a se stabili amenda pe care aceasta va trebui să o plătească pentru încasarea ilegală de beneficii pentru o afecțiune inexistentă.
De asemenea, este foarte probabil ca societatea de asigurări să o dea în judecată pe femeie pentru a-și recupera sumele plătite timp de 16 ani.