Motivul pentru care nu trebuie să dormi niciodată cu telefonul lângă tine. Ce se întâmplă în corp?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.07.2024 - 17:24
Motivul pentru care nu trebuie să dormi niciodată cu telefonul lângă tine. Ce se întâmplă în corp? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Motivul pentru care nu trebuie să dormi niciodată cu telefonul lângă tine. Ce se întâmplă în corp? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Motivul pentru care nu trebuie să dormi niciodată cu telefonul lângă tine. Ce se întâmplă în corp? Ce spun specialiștii și cum ne afectează asta pe termen lung?

SHARE

Motivul pentru care nu trebuie să dormi niciodată cu telefonul lângă tine. Ce se întâmplă în corp? Ce spun specialiștii și cum ne afectează asta pe termen lung?

De ce să nu dormim cu telefonul lângă noi?

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, ultimul lucru la care te uiți înainte de a merge la culcare (și primul lucru pe care îl vezi la trezire) poate fi telefonul tău. Cum ar putea afecta acest lucru capacitatea de a dormi și să contribuie la insomnie ? Ar trebui să dormi cu telefonul în dormitor? Care sunt potențialele efecte nocive ale ținerii unui telefon lângă tine în pat?

Citește și: Schema prin care românii pot rămâne fără bani dacă răspund la telefon. Atenție la aceste numere!

Luați în considerare modul în care dormitul lângă un telefon poate afecta capacitatea dvs. de a dormi și modificările pe care le puteți face în această seară pentru a vă ajuta să dormi mai bine.

Telefoanele există de când Alexander Graham Bell a inventat primul telefon în 1876. Abia în ultimele decenii s-a produs o schimbare dramatică, atât în ​​ceea ce privește funcția, cât și rolul lor în viața noastră. Nu mai este doar un mod de a vorbi cu cineva la distanță, telefoanele moderne au o varietate de roluri.

Mobilul, mobilul sau smartphone-urile sunt acum pe deplin integrate în viața noastră de zi cu zi. Aceste minuni ale tehnologiei funcționează ca computere de buzunar. Cu ele putem realiza multe activități necesare vieții moderne.

Ce se întâmplă în timp ce dormim?

Puteți să apelați, să trimiteți mesaje text, să mapați o rută, să navigați pe internet, să răspundeți la e-mailuri și să interacționați prin intermediul rețelelor sociale precum Facebook și Twitter. De asemenea, puteți juca jocuri și utiliza aplicații pentru a efectua o gamă uimitoare de sarcini. Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că aceste funcții pot avea și potențialul de a interveni în somnul nostru.

Multe dintre aceste activități pot provoca o dorință compulsivă de a continua reîmprospătarea, verificarea, răspunsul, citirea, derularea, postarea, clicul sau jocul. Se simte bine și există o oportunitate nelimitată pentru stimulare suplimentară.

Poate fi greu să opriți și să puneți dispozitivul deoparte. Numai acest lucru poate duce la o întârziere a orei de culcare și la reducerea timpului total de somn. 

În plus, lumina de pe ecranele telefonului, tabletei sau computerului poate afecta capacitatea de a adormi. Cantități mici de lumină artificială de pe ecrane pot provoca o întârziere a ritmului circadian.

Citește și: Atenție! Escrocii se folosesc de AI: ”Aș fi băgat mâna în foc că am auzit-o pe fiica mea.”

Există motive pentru a ține telefonul departe de dormitor. Acest lucru face mai ușor să evitați utilizarea prelungită atunci când ar trebui să treceți la somn. De asemenea, previne controlul compulsiv dacă te trezești noaptea. Dacă te trezești și citești ceva supărător, poate fi dificil să adormi din nou. Există și alte riscuri de luat în considerare.

Telefoanele sunt concepute pentru a vă solicita răspunsul. Pot exista sunete, alerte, alarme sau lumini care vă atrag atenția. Acest lucru este util când sunteți treaz, dar supărător noaptea.

Acestea pot provoca o trezire. Dacă ați adormit deja, dar uitați să vă plasați telefonul în modul de noapte sau de avion, mesajele text aleatorii sau apelurile vă pot trezi.

Acest lucru poate fragmenta calitatea somnului. De asemenea, s-ar putea să vă trezească suficient pentru a obține un răspuns, fără a vă trezi complet, rezultând o vorbire incoerentă sau chiar mesaje de somn în somn

 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te