Atenție! Escrocii se folosesc de AI: ”Aș fi băgat mâna în foc că am auzit-o pe fiica mea.”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.04.2024 - 11:22
O femeie a fost păcălită că fiica ei a pățit ceva Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Escrocii se folosesc tot mai des de tehniologie pentru a comite infracțiuni. Mai nou, clonează vocile copiilor, apoi îi sună pe părinții acestora și le spun că li s-a întâmplat ceva rău.

SHARE
O mămică a povestit că a fost sunată într-o zi iar la telefon era o voce care suna izbitor cu cea a fiicei ei. A intrat în panică însă și-a dat seama că este vorba despre o escrocherie în timp ce vorbea cu cel care să dădea drept polițist. 
 
Incidentul s-a petecut în Austria. Autoritățile avertizează populația cu privire la aceste escrocherii. 

Atenție! Escrocii se folosesc de AI: ”Aș fi băgat mâna în foc că am auzit-o pe fiica mea.”

Mulți oameni știu  că, dacă primesc un apel în care cineva pretinde că i s-a întâmplat ceva copilului lor, poate fi vorba cel mai probabil de o șmecherie telefonică.
 
Citește și: Atenție cui îi răspundeți la telefon. Șarlatanii sună și cer date financiare. Cum ne ferim de ei?
 
Dar fraudatorii cibernetici merg acum mult mai departe. Ei lucrează cu vocile unor persoane selectate aleatoriu, pe care le clonează folosind un program AI. Sună incredibil de reale.

O mamă a devenit recent o victimă a noului și perfid truc telefonic, relatează „Ö3-Wecker”. Ascultătoarea Edda a răspuns la telefonul mobil și a primit imediat un șoc: vocea fiicei ei i-a vorbit: „Cu greu pot vorbi pentru că am gura plină de sânge”. 

Mama alarmată și-a descris sentimentele la radio: "S-a bâlbâit, dar în felul ei tipic atunci când este isteric. Aș fi băgat mâna în foc că mi-am auzit fiica".

Trei secunde sunt suficiente

Cu toate acestea, un polițist fals i-a trezit suspiciunile femeii pentru că vorbea cu un accent sesizabil. Și-a păstrat calmul, a închis și apoi și-a sunat fiica. Așa că a descoperit că fiica ei este și că ea însăși aproape că a căzut pradă escrocilor.

Biroul de Stat al Poliției Criminale avertizează acum despre noua metodă de infracțiune care folosește inteligența artificială. Oricine a postat vreodată un videoclip pe rețelele de socializare sau a participat la un sondaj telefonic trebuie acum să se aștepte ca vocea lor să fie „furată”. 

Anul acesta, Microsoft a adus pe piață un nou program care poate clona voci la o calitate extrem de bună. „Vall-E” poate imita orice voce umană și necesită doar trei secunde de intrare audio ca șablon. Chiar și emoțiile vorbitorilor sunt înșelător de realiste.

Victime vizate

Ca răspuns la o solicitare „Astăzi” , autoritatea de telecomunicații RTR recomandă raportarea noului tip de fraudă telefonică către poliție și către centrul de raportare pentru utilizarea abuzivă a numărului de telefon .

Citește și: Românii pot rămâne fără bani dacă răspund la astfel de apeluri. Fraudă în numele DNSC

 „Din păcate, nu am înregistrat încă niciun caz.” De aceea, nu am reușit să lansăm încă un avertisment. „Ar putea fi mai multe apeluri ca acesta înainte de Crăciun”, se teme purtătoarea de cuvânt. De aceea, rapoartele și rapoartele către poliție sunt atât de importante.

Potrivit detectivilor, vocile clonate sunt selectate în mod special. Acest lucru este desigur mai complex decât alte trucuri telefonice, deoarece făptuitorii trebuie să verifice mai întâi circumstanțele familiale exacte. Recomandarea profesioniștilor: Fiți vigilenți, întrebați copilul și nu transmiteți nicio informație personală, scrie heute.at.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te