Misiunea secretă a americanilor, în urma căreia a fost găsită epava Titanicului. Ce căutau de fapt

DE Florentina Enache | Actualizat: 05.09.2024 - 10:49
Misiunea secretă a americanilor, în urma căreia a fost găsită epava Titanicului. Ce căutau de fapt - Foto: Profimediaimages.ro
Misiunea secretă a americanilor, în urma căreia a fost găsită epava Titanicului. Ce căutau de fapt - Foto: Profimediaimages.ro

Misiunea secretă a americanilor, în urma căreia a fost găsită epava Titanicului. Ce căutau de fapt?

SHARE

Oceanograful și geologul marin american Robert Ballard a descoperit epava Titanicului în urmă cu 39 de ani, marcând o realizare semnificativă în explorarea maritimă.

Această descoperire, care a urmat numeroaselor încercări nereușite de a localiza nava scufundată în 1912, a fost, de fapt, o poveste pentru a mușamaliza o operațiune secretă desfășurată de Marina Statelor Unite.

Misiunea secretă a americanilor, în urma căreia a fost găsită epava Titanicului. Ce căutau, de fapt?

Timp de aproape 70 de ani de la scufundarea Titanicului, care a dus la pierderea a 1.500 de vieți, cercetătorii marini și scafandrii s-au confruntat cu provocări semnificative în localizarea giganticei epave. Aceste dificultăți au fost atribuite în principal informațiilor eronate și constrângerilor tehnologice ale echipamentelor de scufundare disponibile în acea perioadă, scrie EurAsianTimes.

Citește și: Ziarul care anunța tragedia Titanicului, găsit într-un dulap după 112 ani. Poza ce îți frânge inima

Misiunea lui Robert Ballard

Cu toate acestea, circumstanțele s-au schimbat în 1982, când Robert Ballard s-a adresat oficialilor militari cerându-le să finanțeze tehnologia sa submersibilă pentru a căuta Titanicul. 

Ballard, un distins oceanograf renumit pentru explorările și descoperirile sale la mare adâncime, nu dispunea de resursele financiare necesare pentru a-și susține cel mai ambițios proiect.

În consecință, a solicitat asistență de la singura organizație capabilă să o ofere: Marina SUA. El a solicitat finanțare din partea Marinei pentru tehnologia sa submersibilă, care urma să fie utilizată ulterior în căutarea Titanicului.

Marina a consimțit să finanțeze inițiativa lui Robert Ballard. Cu toate acestea, în încercarea sa de a localiza Titanicul scufundat, Ballard a fost implicat într-un proiect secret al Marinei SUA.
În calitate de comandant în rezervă al Marinei SUA, lui Ballard i s-a spus că va trebui să folosească fondurile și pentru a căuta și fotografia două submarine dispărute ale Marinei SUA: USS Thresher și USS Scorpion.

Citește și: Obiectul unui pasager de pe Titanic, vândut cu o sumă uriașă. Era a celui mai bogat pasager mort

Documente declasificate

Misiunea reală a fost dezvăluită ani mai târziu, când serviciile au declasificat documentele, iar Robert Ballard a vorbit cu National Geographic în 2008. La acea vreme, Ballard a declarat: „Marina nu se aștepta ca eu să găsesc Titanicul, așa că atunci când s-a întâmplat acest lucru, au devenit foarte nervoși din cauza publicității. Dar oamenii erau atât de concentrați pe legenda Titanicului, încât nu au mai făcut legătura”.

Cele două submarine erau de interes pentru Marina SUA.

USS Thresher s-a scufundat în 1963 în timp ce efectua teste la adâncime, la câțiva kilometri de Cape Cod, în Atlanticul de Nord. Submarinul era cel mai rapid din inventarul SUA și era conceput pentru a localiza și distruge submarinele sovietice.

Celălalt submarin dispărut pe care Marina SUA dorea să îl găsească în 1985 era USS Scorpion, al doilea submarin nuclear american care a fost pierdut în 1968. Și acest submarin s-a scufundat undeva în Atlanticul de Nord.

Citește și: Balustrada Titanicului, scena iconică a "visului libertății", s-a rupt în adâncurile Atlanticului

Așadar, deși Marina SUA nu știa exact unde se aflau submarinele și componentele lor esențiale sub fundul mării, știa că acestea se aflau în Atlanticul de Nord. La fel și Titanicul, în avantajul lui Robert Ballard.

Ballard a fost însărcinat de Marină să facă fotografii ale epavelor. Având în vedere că Războiul Rece era încă în desfășurare, Marina Statelor Unite a încercat să determine dacă fosta Uniune Sovietică a avut vreo implicare în scufundarea USS Scorpion. În plus, a existat un interes deosebit în evaluarea stării reactoarelor nucleare de la bordul submarinelor.

Descoperirea Titanicului 

Misiunea era una de importanță strategică pentru Marina SUA, iar secretul misiunii de localizare a submarinelor era primordial, deoarece serviciile nu doreau ca rușii să urmărească misiunea și să localizeze submarinele înaintea lor. Astfel, Ballard le-a spus oficialilor Marinei: „Să spunem lumii că mă duc după Titanic”.

Și așa, a început. Regulile acestei expediții nu l-au favorizat în totalitate pe Robert Ballard, iar Marina a spus că cercetătorul ar putea căuta Titanicul dacă termină operațiunea de localizare și fotografiere a submarinelor Marinei SUA înainte de termen.

Într-o interacțiune ulterioară cu presa, Ballard a declarat că oficialii Marinei probabil nu au anticipat că el va putea termina sarcina la timp pentru a căuta Titanicul. Ballard, un ofițer de informații al Marinei în vârstă de 30 de ani, nu renunța la oportunitatea de a găsi Titanicul. 
Ballard a reușit în cele din urmă să localizeze submarinele. Au fost făcute fotografii și a urmat o examinare.

După localizarea submarinelor, Robert Ballard a trebuit să întreprindă o altă călătorie: cea mai importantă pentru el. El a declarat că, după găsirea celor două submarine, cercetătorii au fost nevoiți să își restrângă aria de căutare la 160 de kilometri pătrați, deoarece dispuneau de fonduri pentru doar 12 zile.

Citește și: De ce a renunțat, în ultimul moment, un explorator să plece în expediția morții spre Titanic

A găsit Titanicul în 8 zile

Încercarea de a localiza submarinul american scufundat, USS Scorpion, i-a oferit lui Ballard informații importante. El a învățat că obiectele mai dense și mai grele coboară mai repede în curenți, lăsând în urmă o dâră de resturi. Ballard a înțeles că, prin identificarea câmpului de resturi al Titanicului, ar putea localiza cu succes nava. Prin urmare, strălucitului explorator i-au trebuit doar opt zile pentru a găsi Titanicul.

Ballard a descoperit Titanicul urmând o teorie conform căreia nava s-ar fi rupt în două și ar fi lăsat o dâră de resturi. Ulterior, el a declarat pentru National Geographic că această bănuială s-a dovedit a fi adevărată.

Epava Titanicului a fost detectată imediat după ora unu dimineața, pe 1 septembrie 1985, la o adâncime de aproximativ 3.800 de metri. Ballard păstrează o amintire vie a primei sale observări a Titanicului, un detaliu pe care l-a relatat ulterior în declarații oficiale. După numeroase căutări nereușite timp de 73 de ani, cea mai renumită navă din istorie, Titanicul, a fost în sfârșit localizată.

Titanicul era rupt în două, dar prova era în poziție verticală. Mobilier, farfurii de porțelan și o sticlă de șampanie nedesfăcută se aflau pe fundul oceanului. Chiar și candelabrele erau încă cumva agățate.

Ballard a descris imaginea ca pe un conac bântuit, în mare parte intact, cu mulți pantofi de piele care au rămas ca singurele amintiri ale morților. În cartea sa, „Descoperirea Titanicului”, el a scris: „Una era să fi câștigat - să fi găsit nava. Era altceva să fii acolo. Asta a fost partea înfricoșătoare”.

Citește și: James Cameron, despre implozia submersibilului Titan: Este pe fundul apei în bucăți. Știam de luni

Timp de aproape trei decenii, Ballard a păstrat tăcerea cu privire la submarinele nucleare scufundate. Documentele legate de această operațiune au fost în cele din urmă declasificate. Muzeul National Geographic din Washington găzduiește o expoziție care explorează povestea autentică a acestor evenimente, care va continua până la sfârșitul anului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te