Ziarul care anunța tragedia Titanicului, găsit într-un dulap după 112 ani. Poza ce îți frânge inima

DE Florentina Enache | Actualizat: 23.08.2024 - 09:52
Ziarul care anunța tragedia de pe Titanic, găsit într-un dulap după 112 ani. Poza ce îți frânge inima - Foto: Profimediaimages.ro
Foto: CNN
Ziarul care anunța tragedia de pe Titanic găsit într-un dulap după 112 ani. Poza ce îți frânge inima - Foto: CNN

Ediția de pe 20 aprilie 1912 a ziarului britanic The Daily Mirror arată urmările tragediei de pe Titanic. Poza de prima pagină arată două femei din Southampton - orașul portuar englez de unde a plecat Titanicul - așteptând să fie afișată o listă cu supraviețuitori.

SHARE

Un ziar care ilustrează așteptarea chinuitoare cu care s-au confruntat familiile celor aflați la bordul Titanicului a fost descoperit într-un dulap din Anglia după mai bine de un secol.

Tragedia Titanicului a dus la moartea a 1.500 de persoane atunci când nava s-a scufundat în aprilie 1912.

Urmările naufragiului sunt surprinse în mod emoționant în imaginile prezentate în ziarul vechi de 112 ani, conform unui articol al CNN.

Datată 20 aprilie 1912, prima pagină a ziarului britanic The Daily Mirror arată două femei din Southampton - orașul portuar englez de unde a plecat Titanicul - așteptând să fie afișată o listă cu supraviețuitori. Titlul este: „Una dintre miile de tragedii care au făcut ca naufragiul Titanicului să fie cel mai oribil din istoria lumii”.

Citește și: Misterul unei cărți poștale care a ajuns la destinație după 121 de ani. Ce mesaj era scris pe ea

Titanicul, care a plecat din portul Southampton pe 10 aprilie 1912, era cea mai mare navă de pasageri din vremea sa, despre care se credea că nu se poate scufunda. Doar patru zile mai târziu, călătoria inaugurală a Titanicului s-a transformat într-o tragedie internațională atunci când nava a lovit un aisberg în nordul Oceanului Atlantic, la ora 23:40, pe 14 aprilie. Nava, care s-a scufundat în mai puțin de trei ore, nu avea suficiente bărci de salvare pentru cele aproximativ 2.220 de persoane aflate la bord.

Foto: CNN

Ziarul a fost descoperit în timpul unei curățenii, într-un dulap, unde se crede că a fost păstrat timp de mai bine de un secol.

Pe prima pagină scrie: „Dintre cei 903 membri ai echipajului de pe Titanic, doar 210 au fost salvați. Acest lucru înseamnă tragedie peste tragedie pentru Southampton, unde au trăit majoritatea bărbaților aflați pe Titanic, pentru că prin acest dezastru îngrozitor mamele au fost private de fii, soțiile de soți și tinerele fete de iubiți”.

Foto: CNN

„Ieri a fost o zi înfiorătoare pentru istoria orașului, deși a pus capăt oricărui suspans. O listă a celor salvați a fost afișată în fața birourilor White Star, iar mamele și soțiile care speraseră <<fără speranță>> au citit cu nerăbdare numele, doar pentru a constata că cele mai mari temeri ale lor s-au adeverit”.

Citește și: Descoperire epocală despre Giulgiul din Torino. Analiza cu raze X a confirmat vechimea pânzei

„Pentru unii, bineînțeles, lista conținea vești glorioase, dar ei și-au înăbușit bucuria în prezența durerii teribile a prietenilor și vecinilor lor.”

În interior, ziarul se deschide pe o pagină dublă cu o galerie de imagini ale celor care se aflau la bord.

Charles Hanson, proprietarul casei de licitații Hansons, a declarat pe site-ul firmei că ziarul a fost descoperit în timpul unei curățenii la o proprietate din orașul Lichfield din Staffordshire.

„Ziarul a fost găsit datorită bunicii unui client de-al nostru în vârstă”, a spus Hanson. „Ea a păstrat ziare care marcau evenimente majore, cum ar fi încoronarea regelui George al V-lea în 1911, precum și scufundarea Titanicului.”

Hanson a descris ziarul, care a fost vândut pentru 34 de lire sterline (aproximativ 200 de lei) săptămâna aceasta, ca fiind „o piesă valoroasă din istoria socială”, adăugând: „Această descoperire ne amintește de numeroasele familii și prieteni îndoliați, mame, tați și soții cu inima frântă”.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te