Mihaela Mihai: chinuită de soț și exilată de Securitate, s-a ridicat ca o Păsăre Phoenix și a învins

DE Elena Petrescu | Actualizat: 20.09.2024 - 22:17

Mihaela Mihai: chinuită de soț și exilată de Securitate, s-a ridicat ca o Păsăre Phoenix și a învins. Mihaela Mihai, simbol al rezilienței, a depășit adversitățile personale și profesionale, ridicându-se ca o Păsăre Phoenix după ani de suferință și exil.

SHARE

Mihaela Mihai, un simbol al forței și al determinării, a reușit să câștige inimile românilor cu vocea sa puternică și melodiile emoționante, în ciuda parcursului personal plin de provocări.

Deși a avut o carieră strălucită, artista a experimentat dificultăți în viața sa privată, având trei căsnicii, niciuna dintre ele fiind reușită.

Mihaela Mihai: chinuită de soț și exilată de Securitate, s-a ridicat ca o Păsăre Phoenix și a învins

A emigrat în Franța în 1975, unde a suferit sub controlul psihologic al celui de-al doilea soț, Maxime Dufour, înainte de a reveni în România în 2000, cu o nouă determinare de a-și reconstrui viața.

Prima căsătorie a bifat-o la frageda vârstă de 17 ani, cu nepotul lui Mihail Sadoveanu, Mihai Stihi, de la care a adoptat și numele de scenă.
Numele ei real este Mihaela-Maria Neagu, la care s-a și întors de ceva vreme, după cele 3 căsătorii nereușite.

În urma semnării unui contract important cu casa de discuri Phonogram din Franța, părăsește România și se stabilește, în 1975, la Paris.

Citește și: Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei

A doua căsătorie a fost cu Maxime Dufour, un antreprenor francez cu care a avut o fiică, Isabelle-Marie.
Interpreta celebrei melodii “De-ai fi tu salcie la mal” a fost căsătorită vreme de 10 ani cu Dufour.

10 ani grei și lungi, ca un coșmar interminabil.

Pe scenă zâmbea și oferea liniște, alinare prin melodiile și interpretările ei intense, umplând sufletele tuturor celor care o ascultau.

Dar nu multă lume știa, până de curând, că Mihaela Mihai a avut parte de momente extrem de dificile de-a lungul existenței sale.

Cu trei căsnicii la activ, cântăreața de muzică ușoară a trăit un adevărat coșmar alături de cel de-al doilea soț, francezul Maxime Dufour

Când se trăgea cortina, calvarul începea. Nu, nu apela la violență fizică, cum ar fi cel mai rapid de concluzionat.

După ani și ani de când s-a eliberat din acel Iad, Mihaela Mihai a găsit în ea puterea să-și facă publică experiența traumatizantă.

Mihaela Mihai, chinuită de soțul francez: ”Era posesiune paranoică de-a dreptul”

”Soţul meu nu mă bătea, dar mă agresa psihic. Nu puteam să ies undeva cu el, că avea impresia că îmi fac semne cu alt bărbat şi mă teroriza pe treaba asta.

La un moment dat mi-am dat seama de ce insista atât de mult să facă el cafeaua dimineaţa, pentru că mă droga cu ea. 5 ani m-a drogat, ca să poată să mă facă să depind de el.

La un moment dat am ajuns la faza în care eram de-a dreptul controlată şi am realizat că nu era atât dragoste din partea lui, cât nevoia de a mă poseda, era posesiune paranoică de-a dreptul.

Citește și: Recunoașteți personajul? De la „prostu' clasei”, la actor genial. S-a iubit cu Anda Călugăreanu

Pleci de acasă, îţi bei cafeaua şi după aceea, în fiecare zi, timp de 10 ani, dai telefon acasă din oră în oră să mă întrebi ce am făcut, ce am gândit, cu ce m-am îmbrăcat, unde mă duc, cu cine vorbesc, cu cine mă întâlnesc, când mă întorc.

Nu mai ai aer. Asta ucide dragostea. Gelozia asta patologică e îngrozitoare, chiar e o boală, şi mai ales e un chin pentru o femeie ca mine, cu o personalitate de om liber”.

A reușit să se elibereze de acesta, din fericire. După câțiva ani, s-a căsătorit cu Dumitru Ciaușu, ambasadorul României la Paris.

Mihaela Mihai la ceremonia căsătoriei cu Dumitru Ciaușu, noiembrie 1999

După divorțul de al treilea soț, a revenit în România în 2000.

Mihaela Mihai: Între supravegherea Securității și dorința arzătoare de a reveni acasă

Mulți au crezut că Mihaela Mihai, asemeni multor colege de breaslă la vremea respectivă, a fugit din țară pentru totdeauna.

Artista a ținut să facă lumină în acest caz, cu câțiva ani în urmă:

"Am plecat din țară în decembrie 1975. Am lipsit 14 ani. Până la Revoluție. N-am mai reușit să mă întorc până atunci și nici nu mai speram că voi putea reveni vreodată.

Dar n-am plecat pentru a rămâne! Niciodată n-am avut intenția de a rămâne în străinătate!"

Citește și: De ce a fugit Luminița Dobrescu, prima laureată Cerbul de Aur, din țară. ”Oferta de la Securitate.”

A revenit în România în 1990. Primită cu ostilitate de compatrioți, s-a întors la Paris.

"Oficialitățile române nu au fost de acord să rămân în Franța pentru a onora contractul, dar nici nu m-au lăsat să mă întorc în țară!", a continuat ea.

Mihaela Mihai a așteptat un an fără a primi niciun semn.

Între timp, în România a fost desfășurată o campanie de defăimare împotriva artistei. Mihaela a dorit să consulte dosarul său de la Securitate.

Cererea i-a fost respinsă, pe motiv că nu există un dosar dedicat ei la Securitate, ci doar unul la serviciul pașapoarte.

"E ridicol. Nimeni nu poate crede că n-aș fi avut dosar la Securitate, atâta vreme cât, după fiecare deplasare în Occident, eram urmărită în țară.

Chiar reperasem mășină care ma urmă rea după fiecare turneu. Într-o zi, m-am dat jos din autoturism, m-am dus la mașina securiștilor și le-am spus: "Fiți liniștiți, că nu stau mult!".

Mihaela Mihai a trecut, cu capul sus, peste piedicile aruncate în cale de-a lungul anilor, reușind să-și ”restarteze” viața de fiecare dată.

Întoarsă definitiv în România în anul 2000, după ani lungi și grei de exil, devine inițiatoarea și președinta Uniunii Artiștilor Liber Profesioniști din România (U.A.L.P.R.- Artis).

Revenită în țara de baștină, cântăreața și-a încercat norocul, fără succes însă, și în politică.

A avut tentative pentru depunerea candidaturii ca independent la primele alegeri pentru Parlamentul European din noiembrie 2007, precum și în 2009, fără a reuși însă strângerea celor 100.000 de semnături necesare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te