Meseria care face furori pe TikTok. De ce multă lume vrea să fie bonă de noapte? Ce capcane sunt?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.07.2025 - 17:45
Meseria care face furori pe TikTok. - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Meseria care face furori pe TikTok. - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Meseria care face furori pe TikTok.
Meseria care face furori pe TikTok.

Meseria care face furori pe TikTok este una ce pare nouă pentru unii, pe când alții o știu, eventual sub alte forme și denumiri. Oricum, platforma unde se postează clipuri video scurte a devenit un magnet pentru persoanele ce vor să lucreze ca asistente nocturne pentru bebeluși.

SHARE

Pe TikTok face furori meseria care implică îngrijirea bebelușilor pe timp de noapte. Atracția a fost declanșată de postarea unei utilizatoare care lucrează ca bonă - sau asistentă - de noapte pentru copiii mici ai unor familii. 

Ea și-a prezentat jobul, dar și câștigurile dintr-un an, ceea ce a declanșat o adevărată isterie în rândul altor utilizatori, mai ales femei, care ar dori să făcă același lucru.

Meseria care face furori pe TikTok. De ce multă lume vrea să fie bonă de noapte? Ce capcane sunt?

Katie Pettine este o infuenceriță de pe TikTok cu peste 200.000 e urmăritori care are și o slujbă care, altora, li s-a părut total inedită și profitabilă.

Ea oferit lumii o privire în interiorul meseriei sale unice: un schimb de noapte de opt ore în care hrănește, adoarme și schimbă scutecele unui nou-născut – totul în timp ce părinții acestuia se odihnesc.

Videoclipul în care tânăra de 23 de ani își prezintă sarcinile de bonă de noapte a stârnit numeroase comentarii în care oamenii întrebau cum se poate fi plătit pentru a ține în brațe copiii unor străini în miezul nopții.

Unul dintre clipuri de pe contul lui Katie poate fi vizionat AICI. „Este foarte interesant, cum ai ajuns să faci asta?”, a scris unul dintre ei.

Citește și: „Snackificarea”, noul trend în alimentație viral pe Tiktok. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă

Profesia atrage unele persoane care caută un venit suplimentar într-o economie dificilă. Pettine, studentă la facultatea de economie din Baltimore, lucrează de aproximativ cinci ani ca bonă de noapte, alegând turele care se potrivesc cu programul ei academic și cu alte joburi.

A câștigat aproximativ 30.000 de dolari într-un singur an, lucrând la aproape 26 de familii, cu jumătate de normă, din iulie 2024 până în iulie 2025. Slujba „m-a ajutat să termin facultatea”, a spus ea.

Aceste ajutoare de noapte poartă diverse denumiri, în funcție de calificările lor: doula, bonă de noapte, specialistă în îngrijirea nou-născuților sau asistentă medicală de noapte. 

Astfel de roluri există de secole în diferite culturi, potrivit Maureen Perry-Jenkins, profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts-Amherst.

Reneé Crooks, 39 de ani, își suplimentează serios veniturile lucrând ca asistentă de noapte pentru copiii altora - Foto: Reneé Crooks

Ce s-a schimbat acum este că această meserie devine din ce în ce mai populară datorită atenției noi acordate de creatori precum Pettine. 

Totuși, unii au declarat pentru USA TODAY că există încă multe neînțelegeri cu privire la cariera lor și că sunt câteva lucruri pe care vor să le știe oamenii înainte de a se înscrie pentru ture de noapte pline de scutece și vomă.

Citește și: TikTok, pepinieră de Fake News. Informații false, în primele 100 de clipuri despre sănătatea mintală

„Mulți oameni cred că este o meserie roz, dar nu este așa”, a spus Kristin Smith, director executiv al Asociației Specialiștilor în Îngrijirea Nou-Născuților. „Este o muncă extrem de obositoare.”

Un factor care determină popularitatea asistenților medicali de noapte este faptul că părinții locuiesc din ce în ce mai departe de rude și se simt suprasolicitați, a spus Perry-Jenkins.

Îngrijirea pe timp de noapte le permite să evite epuizarea și să se întoarcă mai repede la muncă. Prețul – între 35 și 40 de dolari pe oră (adesea neacoperit de asigurare) – poate merita, a spus ea.

Meseria nu necesită o pregătire specifică, potrivit lui Courtney Long, director de recrutare și brand engagement la Hush Hush Little Baby Newborn Care.

Pe TikTok nu se văd și neajunsurile meseriei

E vorba de o agenție națională care ajută la găsirea a peste 350 de asistenți de noapte, care sunt profesioniști din domeniul medical, studenți, pensionari, bone și chiar alți părinți.

„Ambele sunt în creștere”, a spus Long despre numărul de familii care angajează asistenți și profesioniști care caută clienți.

„Este o investiție financiară redusă pentru a intra în această industrie... Poți începe o nouă carieră fără a investi zeci de mii de dolari și fără a te îndatora cu împrumuturi studențești”.

Citește și: Escrocherie pe TikTok. O româncă i-a dat unei ghicitoare 160.000 €. Ce i-a cerut

Un grup care profită de această oportunitate este cel al asistenților medicali autorizați care caută o alternativă la epuizarea profesională.

Cristina Zerda, 29 de ani, asistentă medicală autorizată în Fairfax, Virginia, avea grijă de cel puțin patru mame și bebeluși într-un singur schimb la spitalul unde lucra.

„Întâlneam o familie și nu o mai vedeam a doua zi”, a spus Zerda.

Acum, rolul ei flexibil îi permite să-și valorifice experiența. Zerda câștigă mai puțin decât câștiga la patul bolnavului, dar merită să evite epuizarea, a spus ea.

Locul de muncă atrage și persoanele care doresc să-și schimbe cariera. Reneé Crooks, 39 de ani, specialistă în îngrijirea nou-născuților, știa că diploma ei în bancă și finanțe nu îi va fi de folos când a emigrat din Jamaica în Delaware.

Așa că a obținut certificări în domeniul sănătății și siguranței, inclusiv în resuscitare cardiopulmonară și prim ajutor pentru nou-născuți, și a început să lucreze pentru a se întreține într-o țară nouă.

„Știu că suntem mulți”, a spus Crooks despre avalanșa de mesaje directe pe care le primește despre cum să înceapă. „Simt că am mai multe asistente medicale care mă urmăresc decât mame.”

Popularitatea TikTok în acest sector riscă să ascundă realitatea unui job dificil și solitar, a spus Long.

Citește și: Trucul de pe TikTok care te lasă fără păr în cap. Toate femeile îl încearcă pentru a fi la modă

„Ce înseamnă «o noapte din viața mea» pentru o persoană nu va fi la fel pentru alta”, a spus Long. „Se creează impresia că este foarte ușor... și nu este deloc așa.”

Cursurile acoperă subiecte legate de îngrijirea bebelușilor, dar nu învață cunoștințele necesare pentru a obține salarii mari, potrivit lui Smith, care conduce Well Supported Family by Nightingales, care și-a mărit personalul de specialiști de noapte cu aproximativ 64% în 2024.

Agenția deservește 14 state și are o echipă de 24 de persoane, inclusiv patru specialiști de noapte care călătoresc cu rulote pentru a deservi zone îndepărtate.

„Ceea ce oamenii nu înțeleg despre această industrie este că trebuie să faci multă autopromovare și marketing, de aceea există toate aceste videoclipuri pe TikTok”, a spus Smith.

„Pare o industrie foarte profitabilă dacă o organizezi corect. Dar poate fi și dificilă și are o rată de epuizare foarte mare.”

Această meserie este „vestul sălbatic”, a spus Long. Contractanții renunță la asigurarea medicală și la planurile de economii, își gestionează singuri impozitele și certificările de întreținere.

Și chiar și după finalizarea contractelor, problemele interpersonale, cum ar fi programul și stilul de viață, reprezintă provocări, a adăugat Long.

„Când angajăm oameni noi, le spun: «Nu vă pot garanta că veți lucra mult cu noi sau că veți avea vreodată un client»”, a spus Long. „Încerc să le temperez entuziasmul.”

Cei care, precum Crooks, nu apelează la o agenție, se descurcă cu puțin ajutor. Recent, ea a pierdut șase săptămâni de venit (de obicei câștigă între 5.000 și 8.000 de dolari pe lună) pentru că o familie a refuzat să o lase să doarmă între timp, o practică pe care ea o considera „de la sine înțeles”.

„Bineînțeles că mă duc acolo să lucrez”, a spus ea. „Dar ar trebui să poți să stai pe un scaun și să închizi ochii timp de 20 de minute.”

Citește și: Crimă în numele „onoarei”. Un tată și-a împușcat mortal fiica de 16 ani din cauza TikTok-ului

Pentru ea, această experiență a subliniat faptul că, de când meseria a devenit mai „mainstream”, practicile pe care Crooks le considera standard sunt acum negociabile.

„Nu suntem protejați”, a spus Crooks, care are trei copii. „Oamenii cred că suntem niște babysitteri glorificați. Meseria asta înseamnă mult mai mult decât să ai grijă de copii.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te