Jean Constantin și blestemul celor trei Anastasii. Cine a fost copilul de suflet al actorului?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.08.2024 - 15:16
Jean Constantin și blestemul celor trei Anastasii - Foto: Facebook/Cineclic
Jean Constantin și blestemul celor trei Anastasii - Foto: Facebook/Cineclic

Jean Constantin și blestemul celor trei Anastasii. Marele actor a fost și a rămas una dintre cele mai iubite figuri ale cinematografiei noastre și un punct de referință al comediei autohtone. Dar viața sa nu a fost doar un șir de întâmplări amuzante pentru regretatul artist.

SHARE

Jean Constantin și blestemul celor trei Anastasii. Căsătorit de trei ori, marele actor n-a avut propriii urmași, dar s-a apropiat sentimental de un artist mult mai tânăr care a devenit copilul său de suflet. Pe 21 august, Patraulea din filmele cu „Brigada Diverse” sau Parpanghel din seria peliculelor cu haiduci ori Ismail, din „Toate pânzele sus” ar fi împlinit 97 de ani.

Jean Constantin și blestemul celor trei Anastasii. Cine a fost copilul de suflet al actorului?

Ca și în cazul iubitului fost portar al Naționalei și echipei Rapid, Necula „Rică” Răducanu, și Jean Constantin este un caz în care numele de familie și prenumele „au făcut schimb” în conștiința publică. 

După cum marele goalkeeper Rică Răducanu avea „Necula” ca nume de familie și nu Răducanu, la fel și neuitatul actor era, de fapt, Jean, ca nume de familie, Constantin fiind prenumele.

Dar cum „uzul crează norma”, după cum se spune, ne vom aminti mereu de Jean Constantin și nu de Constantin Jean, așa cum ar fi fost normal.

Citește și: Marele actor Jean Constantin a avut trei soții. A fost Cavaler de Malta. De ce a murit sărac?

Marele și iubitul actor s-a născut la 21 august 1927, în Techirghiol, Constanța și a avut opt frați, el fiind cel mai mic dintre toți băieții, conform cinemagia.ro.

Mama lui Jean Constantin era o grecoaică venită cu părinții, pe la anul 1880, de la Salonic și care avea o voce frumoasă, fiind și atrasă de partea artistică.

Jean Constantin, Puiu Călinescu și Dem Rădulescu, cei trei borfași simpatici din seria filmelor „Brigada Diverse” - Foto: Facebook/Cineclic

Tatăl, Dumitru Jean, era conductor arhitect și, de asemenea, avea un simț al umorului cu adevărat deosebit, glumele lui fiind la ordinea zilei în casa lui.

În adolescență a fost hamal în portul Constanța, alături de viitorul mare actor, Ilarion Ciobanu, jucând  împreună într-o piesă pentru muncitorii din port. 

Nu i-a plăcut cartea, după cum mărturisea, așa că încercările tatălui de a-l apropia de meseria de arhitect au eșuat total, chiar dacă Jean a urmat Școala de arte şi meserii din Bucureşti, unde a mers pe specializarea „desen tehnic“. 

Dar chemarea spre actorie, spre filme și scenă a fost prea mare penru a nu-și urma vocația. A fost conștient că era ales de regizorii care aveau nevoie de „o pată de culoare” în film.

„Esența gândirii regizorilor era asta: „Am nevoie de o pată de culoare în filmul meu, că prea se măcelăresc toți!”.

Așa am ajuns să fac adevărate roluri de compoziție, precum Parpanghel, în „Haiducii”, vioristul din „Explozia”, unde am intrat în flăcări de-adevăratelea, Ismail, în „Toate pânzele sus” sau Mitică DKW, din „Mastodontul””, spunea Jean.

Citește și: 13 ani fără Jean Constantin. Hamal în port, fără studii de actorie, își găsește dragostea la 50 ani

Dar, dincolo de povestea carierei sale, un fapt mai puțin cunoscut a fost acela că Jean Constantin a fost urmărit toată viața de așa-numitul „blestem Anastasia”.

Astfel, el a avut trei surori numite Anastasia, care au murit, toate, foarte tinere. Prima dintre ele a decedat în 1929, la puțină vreme de la naștere. În 1931, să vină pe lume o a doua fata care avea să poarte același nume, ca omagiu adus celei dintâi.

În mod absolut tragic, după doar doi ani sfârșea și a doua Anastasie, urmând ca o a treia fetiță, născută în 1936, să poarte acest nume.

Nina Jean, a treia și ultima soție a lui Jean Constantin - Foto: libertatea.ro

Și pentru că blestemul bate de mai multe ori la poartă și aceasta avea să moară de tânără, în anul 1972. Sau, parafrazând titlul unei cunoscute poezii a lui George Coșbuc, „Trei, Doamne, și toate trei!”.

Dincolo de celebritatea obținută pe ecran, în ciuda faptului că nu a avut studii de actorie, Jean Constantin a fost și un mare cuceritor, fiind căsătorit de trei ori.

Prima oară, cu Mioara Mocanu, artistă la Teatrul de păpuşi din Galaţi, lângă care a stat aproximativ 17 ani, acesteia urmându-i Nina Cocea, balerină la „Fantasio“.

În 1980, Jean s-a căsătorit a treia oară, cu Elena Petcu, sufleur la Teatrul Naţional Bucureşti. Pe Nina, așa cum o alinta actorul, Jean Constantin a întâlnit-o la 53 de ani.

Iar aceasta fusese soția unui alt nume uriaș al cinematografiei și teatrului românesc, Gheorghe Cozorici.

Citește și: Ce urma să se întâmple cu Gogu, Patraulea și Trandafir în seria 4 din B.D. care a fost interzisă

La un moment dat, actorul a povestit cum i-a „suflat-o” celui supranumit „Ștefan cel Mare al cinematografiei române”.

„Ultima mea soţie – că trei au fost toate şi nu le-am atins nici cu o floare – e Jean Elena, care a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti 40 de ani.

 Când am jucat «O scrisoare pierdută», ne-am cam împrietenit. Este fosta soţie a lui Gheorghe Cozorici. Nina este şi rămâne o doamnă extraordinară, o soţie rară. E frumoasă. N-are ea un ochi, dar e frumoasă”, mărturisea actorul într-un interviu pentru Focus TV Buzău.

Actorul nu a avut copii, dar i-a iubit foarte mult; i-a plăcut să-i facă să râdă, să-i vadă cum se joacă; pentru ei a înfiinţat un teatru de păpuşi în Constanţa. Avea dexteritatea necesară unui actor-păpuşar.

Poate de aceea s-a legat foarte mult sufletește de un cunoscut cântăreț aromân, Ionuț Galani, născut în iunie 1978, fiul unui bun prieten, pe care l-a considerat copilul său de suflet.

Cântărețul Ionuț Galani, „copilul de suflet” al lui Jean Constatin, alături de un bust de-ale maestrului - Foto: Facebook/Ionut Galani Official

De altfel, tot prietenul său a fost cel care l-a găsit fără suflare, în casă, în mai 2010 şi cel care a moştenit unul dintre cele mai dragi lucruri ale lui Jean Constantin, adică barca sa. În plus, Ionuț Galani este unul dintre puținii artiști care se luptă să păstreze vie memoria marelui actor.

Jean Constantin nu vorbea aproape niciodată despre moarte, dar grija lui era dacă la înmormântarea sa va veni multă lume, după cum a mărturisit ulterior, Nina, ultima soție a maestrului.

„Jean Constantin nu vorbea niciodată cu mine despre moarte. Când am fost la înmormântarea lui Dan Spătaru, au venit mulţi oameni, iar Jean mă întreba: „La mine o să vină tot aşa de multă lume?”, „Nu, la tine o să vină toată Constanţa”.

Când era bolnav i-am zis să nu se mai ducă la muncă. Dar mi-a răspuns: „Nu pot, vreau să mor pe scenă!”. Dacă ştia că are un spectacol, peste o lună, nu stătea. Nu putea să lipsească de pe scenă. Era tot timpul acolo, oriunde îl chemau", şi-a amintit Nina Jean.

Citește și: Jean Costantin: Nu a avut copii, dar le-a creat un teatru. Tragedia celor 3 surori, cu același nume

Dar destinul n-a vrut ca această dorință a sa să se împlinească. Pe fondul unor probleme cardiace mai vechui, el a fost găsit fără suflare pe data de 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanţa. Avea 82 de ani.

A fost înmormântat în Cimitirul Central al oraşului pe care l-a iubit din toată inima, fiind condus pe ultimul drum, într-adevăr, de toată Constanța.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te