Iubirea dintre Toma Caragiu și soția sa, Elena, distrusă de cutremur. Actrița a ajuns în SUA cu 5 $

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 02.03.2024 - 10:13
Iubirea dintre Toma Caragiu și soția sa, Elena, distrusă de cutremur.- Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”
elena caragiu
elena caragiu acum

Iubirea dintre Toma Caragiu și soția sa, Elena, distrusă de cutremur. O dragoste arzătoare și o căsnicie de 13 ani au fost ruinate într-o clipă de teribilul seism din 4 martie 1977. Marele actor și-a pierdut viața, în timp ce actrița a luat calea străinătății, spre un alt destin.

SHARE

Iubirea dintre Toma Caragiu și soția sa, Elena, distrusă de cutremur. O dragoste pătimașă i-a unit pe cei doi actori care au fost căsătoriți vreme de 13 ani.

Dar totul s-a năruit într-o clipă, odată cu vibrațiile terifiante ale seismului din 4 martie 1977, când uriașul artist și-a pierdut viața sub dărâmăturile și molozul blocului Colonadelor, de lângă Piața Universității, în care cei doi locuiau.

Acuzată în țară că, practic, nu i-a împărtășit soarta, Elena a decis să plece din România, contruindu-și o altă viață și identitate.

Iubirea dintre Toma Caragiu și soția sa, Elena, distrusă de cutremur. Actrița a ajuns în SUA cu 5 $

Povestea lor de iubire a început la Teatrul din Ploieşti, în 1963. Pe atunci, Elena Bichman era căsătorită cu actorul i dramaturgul buzoian Paul Ioachim, un bărbat care, se pare, nu o preţuia câtuşi de puţin.

La rândul său, Toma Caragiu, director al Teatrului din Ploiești, era căsătorit cu o colegă, Maria Bondar, cu care, însă, nu avea un trai fericit, în ciuda faptului că adoptaseră împreună o fetiţă, pe Maria Doina, de la o casă de copii tot din Buzău.

Mai târziu, Elena avea să povestească pasiunea cu care s-au aruncat amândoi în acea relație.

„Eram complet pierdută. Pasiunea lui era atât de puternică, contagioasă, îl simţeam ca pe o forţă căreia nu te puteai împotrivi, un curent de energie copleşitor.

Frunţile ni s-au apropiat irezistibil. Frenezia ne oprise respiraţia, stăteam furaţi de vraja ei dulce”, rememora aceasta în cartea sa autobiografică,„O scurtă vizită”.

Citește și: Soția nu a „supraviețuit” morții lui Toma Caragiu. Fuge la Paris. Își schimbă de două ori numele

Au divorțat amândoi și s-au căsătorit în 1964, dar totul s-a năruit în fatidica seară de 4 martie 1977, când un cutremur puternic a lovit România, cu efecte devastatoare, mai ales ân București.

Nici Toma Caragiu, nici regizorul Alexandru Bocăneț, care se afla în vizită la actor, n-au avut nicio șansă să scape.

Și asta, deși neuitatul intepret din „Operațiunea Monstrul” sau „Actorul și sălbaticii” a avut multe ocazii, în acea zi, liber fiind, să nu înnopteze în propria locuință.

Cu căteva ore înainte de seism, Elena, l-a anunțat că se plictisește și va face o plimbare pe Valea Prahovei.

Elena Caragiu a plecat din țară la 6 luni după cutremurul din 4 martie 1977 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Toma a privit-o mirat, tăcut, straniu, încât ea l-a întrebat:„Ce te uiţi aşa la mine de parcă ţi-ai lua adio? Te sun la nouă şi jumate acasă…“, scrie historia.ro.

După ce Toma cumpără de la la barul„Continental”, de la parterul blocului, apă minerală şi ţigări, Bocăneț sosește în jurul orei 20.30.

Acesta îi dă vestea că primul său film artistic, „Gloria nu cântă”, unde Toma are rol principal, a ieşit din laborator.

Actorul pune pe masă o sticlă cu whiskey, toarnă în două pahare, pentru a ciocni în cinstea evenimentului, deşi Bocăneţ nu bea, conform historia.ro.

Sunt amândoi în sufragerie. Dacă ar fi avut prezența de spirit să rămână acolo, probabil că ar fi rămas în viață.

La ora 21.22, Bucureștiul este lovit de un cutremur extrem de puternic. 56 de secunde de groază. Din păcate, Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț fug, din instinct, pe scările blocului vechi, ceea ce avea să le fie fatal.

Citește și: Cum au murit la cutremur Toma Caragiu, Doina Badea, Bocăneț? De ce nu au avut nicio șansă?

Sunt găsiți îmbrățișați printre ruine, în locul unde ar fi trebuit să fie scara blocului, abia după 6 zile. În schimb, sufrageria locuinței a rămas aproape intactă. Actorul este recunoscut doar după claia de păr, chipul fiindu-i desfigurat. 

În 1977, la șase luni de la tragicul deces al lui Toma Caragiu, Elena părăsește singură țara, îndreptându-se cu mașina spre Paris, 

„În acea perioadă, am fost atacată din toate părţile şi am vrut să fug cât mai departe. Am trecut singură graniţa în Ungaria, iar cum am ajuns acolo am leşinat şi m-am trezit pe câmp după două zile”, a povestit actrița despre cel episod dureros.

În Franța și-a continuat cariera începută din anii '70, sub numele de Helene Cara, cu un disc în franceză după cântecele Mariei Tănase. Dar destinația sa finală avea să fie SUA.

Elena Caragiu are 86 de ani și trăiește în SUA, unde a devenit Helene Chester - Foto: Facebook/Helene Chester

Pe 21 iunie 1978 Elena ajunge singură la New York. Vărul ei medic, care o sponsoriza, murise de atac de cord la scurt timp înainte de sosirea ei. Avea doar 5 dolari în buzunar, dar mult talent și o mare încredere de sine.

„Am ajuns la New York cu cinci dolari în buzunar, iar acolo am primit încă 30 de dolari, cât să pot închiria o cameră şi am cumpărat ceva de mâncare. Prietenul meu de acolo murise între timp, dar nu mi-a fost teamă că sunt singură într-un oraş atât de mare.

Aveam un scenariu despre imigraţie, iar la sindicatul actorilor am întâlnit o regizoare (Bridget Cusack) care a vrut să producă piesa imediat.

Am jucat cu casa închisă aproape un an. Am avut şi alte roluri, de teatru şi film, şi am intrat în Uniunea Actorilor de Teatru. Nu mi-a fost frică niciodată!”, a spus actrița în 2011, când a venit să facă demeruri pentru o casă memorială Toma Caragiu.

Citește și: Strania iubire a lui Toma Caragiu pentru o femeie dusă la biserică. Divorț pentru o colegă de scenă

Elena își va reface viața cu un inginer român cu nume american, John Chester, stabilit la New York din 1976, cu care se căsătorește în 1982, într-o ceremonie desfăurată în Bahamas.

 Astfel, la doar cinci ani de la tragedia produsă de cutremurul din 4 martie, Elena Caragiu, fostă Bichman, devenea Helene Chester. Iar în 1984 primea și cetățenia americană.

Elena a revenit în România în 2011, cu intenția de a deschide o Casă memorială „Toma Caragiu” în locuința din Periș a actorului, dar fără succes, fiica adoptivă a acestuia - Maria Doina - vânzând deja proprietatea. 

S-a întors în SUA, unde trăiește și azi, ajunsă la 86 de ani, lăsând în urmă mule amintiri, dar și un telefon care n-a mai sunat la 21.30, în apartamentul din blocul Colonadelor, în acea seară de 4 martie 1977.

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te