Cum au murit la cutremur Toma Caragiu, Doina Badea, Bocăneț? De ce nu au avut nicio șansă?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 16.01.2024 - 12:15
Toma Caragiu și Doina Badea au pierit în seismul din 4 martie 1977 - Foto: Facebook / Istoria romanilor in culori
toma caragiu
bocanet
doina badea

Cum au murit la cutremur Toma Caragiu, Doina Badea, Bocăneț? Seismele ce au zguduit România în ultimele zile, le-a reamintit multora de cel de la 4 martie 1977, când acești mari artiști și-au pierdut viața, neavând nicio șansă să supraviețuiască sinistrului.

SHARE

Cum au murit la cutremur Toma Caragiu, Doina Badea, Bocăneț? Seria de seisme care au zguduit țara noastră la începutul acestei săptămâni i-a pus pe gânduri pe mulți români.

Numeroși au fost aceia care și-au reamintit de seismul devastator din 4 martie 1977, în care și-au găsit sfârșitul peste 1.500 de oameni, printre care s-au numărat și personalitățile de mai sus.

Cum au murit la cutremur Toma Caragiu, Doina Badea, Bocăneț? De ce nu au avut nicio șansă?

Doi dintre cei mai mari artiști ai României și unul dintre cei mai importanți regizori și realizatori de televiziune și-au găsit sfârșitul în cutremurul de la 4 martie 1977.

Devastatorul seism a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde.

La nivelul întregii țări bilanțul a fost tragic: 1570 de morți (1578, după alte surse), circa11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit, printre care și blocurile Continental, Dunărea, Scala, Wilson, Nestor, Simu, construite în perioada interbelică.

În primul dintre ele, cunoscut și ca Blocul Colonadelor, din zona Pieței Universității, locuiau, fiind vecini, actorul Toma Caragiu și cântăreața Doina Badea, doi dintre cei mai mari artiști ai României în acel moment.

Citește și: Recunoașteți personajele? Soț și soție: El moare la 54 ani la cutremur. Ea fuge în SUA de gura lumii

Nici el, nici Alexandru Bocăneț, care se afla în seara fatidică în vizită la Caragiu, n-au avut nicio șansă să scape.

Neuitatul actor din „Operațiunea Monstrul” sau „Actorul și sălbaticii” a avut multe ocazii, în acea zi, liber fiind, să nu înopteze în propria locuință.

Toma Caragiu avea doar 51 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Greșeala care le-a fost fatală

Dar soarta a vrut altfel. Cu căteva ore înainte de sinistru, Elena, soția actorului, l-a anunțat că se plictisește și va face o plimbare pe Valea Prahovei.

Toma a privit-o mirat, tăcut, straniu, încât ea l-a întrebat:„Ce te uiţi aşa la mine de parcă ţi-ai lua adio? Te sun la nouă şi jumate acasă…“.

Rămas singur, actorul îl cheamă la el pe regizorul Alexandru Bocăneț, pentru a discuta despre proiectele lor.

Coboară, la 20.10, la barul „Continental”, de la parterul blocului, să cumpere apă minerală şi ţigări. Barul nu e deschis, însă, actorul, fiind de-al casei, şi iubit de toţi, e servit imediat.

Bocăneț sosește în jurul orei 20.30 care-i dă vestea că primul său film artistic, „Gloria nu cântă”, unde Toma are rol principal, a ieşit din laborator.

Actorul pune pe masă o sticlă cu whiskey, toarnă în două pahare, pentru a ciocni în cinstea evenimentului, deşi Bocăneţ nu bea, conform historia.ro.

Sunt amândoi în sufragerie. Dacă ar fi avut prezența de spirit să rămână acolo, probabil că ar fi rămas în viață.

La ora 21.22, Bucureștiul este lovit de un cutremur extrem de puternic. 56 de secunde de groază. Din păcate, Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț fug, din instinct, pe scările blocului vechi, ceea ce avea să le fie fatal.

Sunt găsiți îmbrățișați printre ruine, în locul unde ar fi trebuit să fie scara blocului, abia după 6 zile. În schimb, sufrageria locuinței a rămas aproape intactă.

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Regizorul Alexandru Bocăneț a murit la 33 de ani - Foto: Facebook/Arhiva TVR

„Mi-am dat seama că era în casă, iar blocul lui ştiam că se prăbuşise. Am fugit acolo. Toma stătea la etajul 2, iar blocul se prăbuşise până la nivelul etajului 3. Acolo am găsit câinele lui, un câine frumos, care era în casă, dar Toma nu era. 

Pe masă se aflau 4 pahare de whisky şi apă minerală, deci au fost patru persoane. Uşa spre casa scărilor era blocată. Am pus urechea acolo şi am auzit gemete. Am strigat dupa el, dar nu am primit niciun răspuns. A durat 6 zile si 6 nopti până a fost dezgropat”, și-a amintit Ion Caramitru, potrivit Libertatea.

„De acolo au fost scoase, se pare, 120 de cadavre. Toma a fost găsit căzut pe spate. Îmi aduc aminte că l-am văzut, cu ochelarii căzuţi pe lângă el, ochelari la care ținea foarte mult, primiți de la Liviu Ciulei. Peste el, îmbrăţişaţi de altfel, era regizorul care venise în vizită la el, Alexandru Bocăneţ.

Probabil s-au luat în braţe în disperare şi au murit aşa, împreună. Dacă Bocăneţ avea chipul întreg, Toma era desfigurat complet, avea chipul schimonosit”, a mai povestit Caramitru.

Apartamentul lui Toma Caragiu, ce se afla la etajul al doilea, a rămas aproape intact. Actorul fost îngropat a doua zi, pe 11 martie 1977, la Cimitirul “Bellu” din Bucureşti. Avea doar 51 de ani, în timp ce Bocăneț abia împlinise 33.

Aceeași soartă cruntă a avut-o și cântăreața Doina Badea. Cea supranumită „Edith Piaf a României” era căsătorită cu Traian Zmeu, un bărbat care o iubea cu patimă. Aveau doi băieți, Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. 

Doina Badea a murit la 37 de ani, împreună cu soțul și cei doi băieți - Foto: Arhiva

Cântăreața a murit cu întreaga sa familie

Vecină de bloc cu Toma Caragiu, Doina Badea și - fapt cu atât mai tragic - întreaga ei familie - și-ai pierdut viața în seism.

Din superba cântăreață care avea doar 37 de ani nu a mai fost găsită decât mâna pe care avea verigheta, lucrul care a ajutat, de altfel, și la identificarea sa.

Citește și: „Edith Piaf a României” moare la cutremur alături de familie. Obiectul după care a fost identificată

Restul trupului a rămas, pentru totdeauna, amestecat cu molozul imobilului, nefiind găsit vreodată.

În blocul blestemat de la Continental și-au mai găsit sfârșitul în aceeași seară fatidică poeta și prozatoarea Veronica Porumbacu, precum și criticul și istoricul literar Mihai Gafița.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te