Incursiune în lumea tehnologiei

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 21.09.2018 - 07:22

Ediția 2018 a Internationale Funkausstellung Berlin (IFA), cel mai mare și mai important târg de produse electronice și tehnologie de larg consum din Europa, s-a desfășurat între 31 august și 5 septembrie.

SHARE

Ca în fiecare an, la Messe Berlin, giganții industriei „Electro&IT“ din întreaga lume, precum Samsung, Sony, Huawei, Technics, Philips, Microsoft sau Amazon, s-au înghesuit să-și etaleze ultimele gadget-uri și echipamente în fața celor peste 230.000 de vizitatori, jurnaliști și specialiști.

Televizoare cu rezoluție 8K, calculatoare cu configurații „nebune“, smartphone-uri, scaune „SF“ pentru împătimiții de jocuri video, căști de ultimă generație pentru audiofili, smartwatch-uri, boxe, fel de fel de gadget-uri și aplicații inteligente pentru casă. Practic, pentru o săptămână, la Messe Berlin a existat cel puțin o noutate pentru orice pasionat de tehnologie. 

8K, rezoluția momentului

Chiar dacă încă nu există prea mult conținut video nativ la rezoluție 8K, televizoarele 8K au fost printre vedetele IFA 2018. Iar Samsung a tras toate privirile cu modelul Q900R, cu ecran QLED de, atenție, 85 de inch. Dotat cu un procesor Quantum 8K, inteligență artificială și tehnologie de „upscaling“ de ultimă generație, televizorul este capabil să îmbunătățească conținutul 4K sau de rezoluții chiar mai mici în timp real, retușând, de exemplu, marginile și reducând zgomotul,  și să redea imaginile mult mai clar. Cu o luminozitate de până la patru mii de niți, Samsung Q900R are de 16 ori mai mulți pixeli decât un televizor Full HD obișnuit.

Samsung a tras toate privirile cu modelul Q900R, cu ecran QLED de, atenție, 85 de inch.


Dacă Samsung a venit cu un ecran 8K QLED de 204 centimetri, LG a prezentat primul 8K OLED de 211 centimetri (88 inch), cu rezoluție de 7.680 x 4.320 de pixeli. Cei peste 33 de milioane de pixeli garantează că din orice unghi privești ecranul imaginea este la fel de clară. 

Philips a adus un televizor pe placul audiofililor, realizat în colaborare  cu specialiștii în boxe de la Bowers &
Wilkins. Philips OLED+ 903 are ecran 4K și dispune de tehnologie de „upscaling“ pentru îmbunătățirea conținutul obișnuit până la nivel HDR. Iar Toshiba a uimit cu unul dintre cele mai subțiri televizoare – 2,5 milimetri (!). Mai mult, aparatul este complet conectat, integrând asistentul virtual inteligent Amazon Alexa, ceea ce înseamnă că utilizatorul va putea vorbi cu televizorul, rugându-l, de exemplu, să schimbe programul sau să dea sonorul mai tare.

Gadget-uri pentru urechi fine

Sonos, JBL, Audio-Technica, Bang & Olufsen, Sony, Harmann Kardon, Technics, Sharp și Sennheiser s-au întrecut la IFA 2018 pentru a atrage atenția audiofililor. Noul amplificator Sonos Amp este de două ori mai puternic decât vechiul Sonos Connect Amp și este dedicat erei conectate. 

Căștile wireless Audio-Technica ATH-SR30BT au o autonomie de până la 70 de ore


Micuțul amplificator își găsește loc oriunde în casă, face streaming de muzică, se conectează perfect, de exemplu, la un pickup și poate asculta comenzile transmise de pe un iPhone. Căștile wireless Audio-Technica ATH-SR30BT, cu o autonomie de până la 70 de ore, sunt impresionante. 

În timp ce căştile JBL Everest GA pot accesa motorul de căutare Google prin Google Assistant fără ca utilizatorul să ridice niciun deget. Sennheiser a prezentat micro-căștile Momentum True Wireless, care oferă un sunet de înaltă fidelitate chiar dacă aproape nu se văd din ureche. Iar căștile Sony WH-1000XM3 pot izola utilizatorul, grație sistemului avansat de reducere a zgomotului. 

B&O Beosound Edge este o adevărată operă de artă tehnologică. Sunetul se poate da mai tare sau mai încet mișcând în față și în spate boxa.


Cu un design semnat de Michael Anastassiades, ce aduce, parcă, cu o monedă, boxa B&O Beosound Edge este o adevărată operă de artă tehnologică. Sunetul se poate da mai tare sau mai încet mișcând în față și în spate boxa. Harmann Kardon a lansat gama de difuzoare wireless Citation, care include și un soundbar ce poate fi folosit individual, ca parte a unui sistem 5.1. H&K Citation vine cu AirPlay, Google Assistant și Cromecast și face streaming pe 24-bit/96kHz. Technics a prezentat player-ul high-end SL-G700 SACD. Iar Sharp a dezvăluit soundbar-ul 8K. Dacă televizorul 8K are 33.177.600 de pixeli, soundbar-ul Sharp este pregătit
pentru viitorul sistem de sunet cu
22.2 canale.

Ultimele smartphone-uri 

Printre cele mai așteptate lansări de la IFA 2018 a fost, probabil, cea a noului smartphone vârf de gamă Sony Xperia XZ3. Cu display QHD+ HDR OLED de șase inch, tehnologie Bravia OLED, ca la televizoarele producătorului japonez, design 3D din sticlă curbată și difuzoare S-Force Front Surround Sound, urmașului lui XZ2 este rezistent la apă și praf, respectând standardul IP68. Camera video principală are 19 MP, iar cea frontală, 13 MP. 

HTC a lansat U12 Life, un smart-phone cu un design premium, inspirat de cel al vârfului de gamă U12 Plus, cu un ecran Full HD de șase inch și cameră video spate duală. Camera principală are 16 MP, cea de-a doua, 5 MP, iar camera frontală, 13 MP, pentru selfi-uri de  calitate. HTC U12 Life rulează Android 8.1 Oreo și are o baterie de 3.600 mAh. 

LG G7 One și LG G7 Fit au fost vedetele standului producătorului coreean. Ambele sunt inspirate de LG G7 ThinQ, dar au procesoare mai vechi și mai puțină memorie RAM. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te