Fructul a cărei coajă te ajută să întinerești dacă o consumi. Te scapă de riduri și netezește pielea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.10.2024 - 07:03
Fructul a cărei coajă te ajută să întinerești dacă o consumi. Te scapă de riduri și netezește pielea - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Fructul a cărei coajă te ajută să întinerești dacă o consumi. Te scapă de riduri și netezește pielea - Foto: Istock / imagine cu rol ilustrativ
Fructul a cărei coajă te ajută să întinerești dacă o consumi. Te scapă de riduri și netezește pielea - Foto: Freepik
Fructul a cărei coajă te ajută să întinerești dacă o consumi. Te scapă de riduri și netezește pielea - Foto: Freepik

Fructul a cărei coajă te ajută să întinerești dacă o consumi. Te scapă de riduri și netezește pielea. Despre ce fruct este vorba și ce beneficii are pentru organism? Este chiar piescul.

SHARE

Fructul a cărei coajă te ajută să întinerești dacă o consumi. Te scapă de riduri și netezește pielea. Despre ce fruct este vorba și ce beneficii are pentru organism?

Piersic, a cărei coajă te ajută să întinerești dacă o consumi

Sunt fructe pe care le considerăm imposibil de consumat cu pielea: kiwi, pepene verde, pepene galben, portocală sau banană, a căror coajă groasă sau chiar păroasă ar fi ciudat să le muști. Întotdeauna există un procent mic de oameni care o fac și care ne obligă să ne întrebăm dacă sunt normali. Cu toate acestea, nu numai că a devenit o modă de a nu risipi, dar în unele cazuri acea coajă este mult mai sănătoasă decât interiorul ei.

Cojile și coaja multor fructe și legume sunt bogate în fibre și nutrienți suplimentari precum potasiu și magneziu, care îmbunătățesc valoarea nutritivă a dietei. Deși există unele care nu sunt potrivite pentru consum, cum ar fi mango, a cărui piele conține urushiol, același compus găsit în iedera otrăvitoare,  opusul se întâmplă cu piersicile.

În piersici, cele mai bune valori nutritive se găsesc în piele: în stratul său subțire, catifelat sau neted, pe care mulți oameni tind să-l arunce, sunt concentrate cele mai importante proprietăți ale fructului, precum cele antiinflamatorii și digestive, dar mai ales antioxidanti.

Fructul a cărei coajă te ajută să întinerești dacă o consumi. Te scapă de riduri și netezește pielea - Foto: Freepik

Un studiu publicat în revista Current Research in Food Science  a constatat că cojile de mere, piersici și curmale au concentrații mai mari de antioxidanți (cum ar fi galocatechina, epicatechina și epigalocatechina) decât pulpa sau semințele lor.

Efectele asupra sănătății ale consumului de coji sunt atât de promițătoare încât unii producători de alimente întăresc cu ele alte tipuri de alimente, cum ar fi pâinea și biscuiții, cu coji de fructe și legume. În cele din urmă, acest strat de suprafață este responsabil pentru protejarea fructelor împotriva soarelui, ploii și dăunătorilor.

Beneficiile cojii de piersici pentru organism 

După cum am menționat deja, pielea de piersici este o sursă foarte importantă de antioxidanți, precum polifenolii și vitamina C. Acești compuși sunt esențiali în combaterea îmbătrânirii, deoarece protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, care pot reduce riscul de boli cronice, precum cancerul și bolile cardiovasculare.

Antioxidanții pot promova o piele mai netedă, mai fermă și mai uniformă. Stimulând producția de colagen și elastină, acestea ajută la îmbunătățirea elasticității pielii și la reducerea aspectului porilor dilatați și al cicatricilor. În plus, polifenolii au și proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamației din corp și față și la îmbunătățirea sănătății generale.

Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei

Pielea de piersici conține, de asemenea, o varietate de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitaminele A și E, care sunt importante pentru sănătatea pielii și a vederii, și potasiu, care este esențial pentru buna funcționare a inimii și a mușchilor. Aceste vitamine și minerale lucrează împreună pentru a susține diferite funcții ale corpului și pentru a menține un sistem imunitar puternic.

Dincolo de beneficiile sale pentru îmbătrânirea sănătoasă, vitamina A este folosită în cremele topice pentru a reduce ridurile fine, petele, pielea aspră și pentru a trata acneea. Pe de altă parte, grupa E ajută la protejarea pielii delicate de deteriorare și funcționează atât ca „hidratant”, cât și ca „emolient”, astfel încât readuce hidratarea feței.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te