FOTO Misterul Manuscrisului din Sibiu, datat 1570: Conține planșe cu rachete spațiale și balistice

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.11.2022 - 19:02
Imagini din Manuscrisul de la Sibiu - Foto: GadgetReport

Descoperit în 1961 de dr. Doru Todericiu, profesor de Ştiinţe şi Tehnologie la Universitatea din Bucureşti, „Manuscrisul de la Sibiu”, ce datează din 1570, vorbește despre rachete spațiale și prezintă planșe dedicate cu obiecte zburătoare neidentificate.

SHARE

Un vechi manuscris, aflat în Arhivele orașului Sibiu, a declanșat un val uriaș de controverse în comunitatea științifică internațională.

Citește și: Carambol militar: 5 camioane s-au ciocnit în Ialomița, iar 2 militari au ajuns la spital

„Manuscrisul de la Sibiu” este un volum de 450 de pagini, scris în întregime în limba germană, plin de desene, date tehnice şi descrieri detaliate ale…. rachetelor în trepte.

Misterul Manuscrisului

Manuscrisul, ce datează din 1570, conţine date tehnice despre rachete, artilerie şi balistică şi explică în detaliu cum se asamblează o rachetă, în trei etape.

Nu se ştie încă exact cine ar fi scris acest manuscris misterios, dar îi este temporar atribuit lui Conrad Haas, un om de ştiinţă, șeful Arsenalului de la Sibiu, care şi-a pus amprenta asupra domeniului ştiinţific din ţară.

Citește și: ALERTĂ Cea mai mare victorie a Ucrainei de la invazie: Rușii au predat orașul Herson

Haas era un inginer militar sas din Austria sau din Transilvania, iar în manuscrisul său, el plasează, în acel moment din istorie, o tehnologie care s-a materializat abia la mijlocul secolului al XX-lea. Mulţi speculează ideea că limba utilizată şi vocabularul ar putea fi chiar mai vechi de secolul al XVI-lea.

Revoluționarele descoperiri în privința armamentului, ale lui Conrad Rudolf Haas, ar fi fost folosite în război, împotriva turcilor. Istoricii susțin că datorită lui, în 1542, Viena a fost salvată de asediul otoman, în timpul căruia Buda a fost transformată în paşalâc.

„Cea mai surprinzătoare și poate relevantă descoperire constă în vechimea manuscrisului care datează undeva între anii 1550 și 1570 și se pare că a fost scris de Conrad Haas, un inginer militar care a lucrat pentru Regatul Ungariei și Principatul Transilvaniei… Se crede că s-a născut în Austria și a devenit conducătorul și arhitectul Arsenalului Imperiului Austriac sub Regele Ferdinand, în Transilvania. A reușit să-și folosească desenele și să le pună în practică”, afirmă vloggerul Brayan Zambrano, menționând și că rămâne un mister când anume a fost de fapt scris tratatul.

Citește și: Medic de la Spitalul Jud. Pitești, acuzat că a luat mită de la 20 de pacienți: Consultul, pe bani

Este posibil ca Haas să se fi născut în Dorbach, un sat din Hernals, un cartier al Vienei moderne, în Austria. S-a documentat faptul că Haas a servit ca inginer militar și maestru al Arsenalului Armatei Imperiale Austriece sub împăratul Sfântului Imperiu Roman, Ferdinand I.

Manuscrisul din Sibiu a uimit lumea

Manuscrisul, cel mai vechi document cunoscut din istoria rachetei spațiale moderne, a fost publicat, în premieră, în 1967, într-o revistă istorică românească, sub numele de „Manuscrisul de la Sibiu”.

Ulterior a fost publicat în mai multe ediții, ultima în 2008, sub egida Academiei Române: „Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400 – 1569)”.

Manualul cuprinde, printre altele, detalii însoțite de numeroase desene despre modul de asamblare și funcționare a unei rachete în trepte, despre aruncătoarele reactive pentru încărcături de luptă, stabilizatoare triunghiulare de direcție în zbor, modul în care încărcăturile pot fi transportate la distanță, precum și despre combustibilul lichid.

Citește și: România și țările riverane respiră ușurate: 70% din flota Rusiei din Marea Neagră nu poate ataca

Interesant este că Manuscrisul de la Sibiu conţine un raport detaliat al unei „suliţe zburătoare”, cu o rază de acţiune considerabilă şi eficientă, şi al lansării unei rachete în trepte, cu combustibil solid, în oraşul Sibiu, unde se crede că mii de oameni ar fi asistat la evenimentul încheiat cu succes deplin, în 1555.

Textul discută mai multe probleme legate de design. Printre altele, inginerul militar descrie principiul de funcționare a „suliței zburătoare” (prima descriere cunoscută a unei rachete cu mai multe trepte), folosirea aripioarelor triunghiulare și vârfului în formă de clopot și combinațiile diferitelor amestecuri de carburant bazate pe combustibil lichid.

Preistoria rachetei moderne? 

Ceea ce se știe cu certitudine este faptul că un producător german de artificii a fost primul care a experimentat un tip de rachetă numită rachetă în trepte, câțiva ani mai târziu, în 1590.

Există dovezi în acest sens: un tratat de artilerie al unui specialist polonez publicat în 1650, adică la 100 de ani distanță de documentul din Transilvania.

Citește și: VIDEO Ciucă: Peste 1,18 milioane de români vulnerabili primesc pachete cu câte 25 de kg de alimente

Inventatorul Conrad Haas nu s-a limitat doar la conceperea rachetei in trei trepte. El a descoperit noi compozitii pentru combustibili, a proiectat baterii de racheta, aripi in forma literei delta pentru aceasta, rampe de lansare pentru dispozitivele balistice, chiar si ”casuta zburatoare”.

Patru secole mai târziu, inginerul și fizicianul Hermann Oberth, avea să-ți aducă contributia la dezvoltarea astronauticii si a tehnologiei de fabricare a rachetelor.

„Ideea de a ști că prezentul a fost prezis cu ani în urmă a fost întotdeauna o gândire motrice și această idee se bazează în principal pe dovezi arheologice. Cei mai mulți dintre noi nu suntem conștienți de faptul că există nenumărate manuscrise antice împrăștiate în întreaga lume ce descriu ceea ce mulți considerau în trecut a fi realizări imposibile”, afirmă experţii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te