La 6,5 miliarde de kilometri de Pământ, sonda New Horizons a găsit corpul ceresc „Ultima Thule”, o lume înghețată, din Centura Kuiper, centura de materie primordială ce înconjoară sistemul solar. Sonda a trecut cu 1,5 miliarde de kilometri de planeta pitică Pluto, pe care a vizitat-o în 2015.
Studierea Ultima Thule ar putea oferi explicații oamenilor de știință despre procesele prin care s-au format planetele, acum 4,5 miliarde de ani, arată NASA, care a dat publicității cele mai recente imagini cu Ultima, care arată ca un om de zăpadă sau ca două sfere unite pe verticală.
Citește și: FOTO De ce este importantă descoperirea corpului ceresc „Ultima Thule”
De la un capăt la celălalt, corpul ceresc are o lungime totală de 31 kilometri: sfera mai mare a fost botezată de cercetători „Ultima” (și măsoară 19 kilometri de la o margine la cealaltă), iar cea mai mică, „Thule”, are 14 kilometri de la o margine la cealaltă. Cele două sfere s-au unit, cel mai probabil, în perioada în care s-a format sistemul nostru solar.
Prima imagine cu Ultima Thule în culori. Corpul ceresc a fost fotografiat când New Horizons se afla la o distanță de 137.000 kilometri, pe 1 ianuarie. SURSA: NASA
„New Horizons este ca o mașină a timpului, ducându-ne la momentul nașterii sistemului solar. Când ne uităm la Ultima Thule, vedem reprezentarea fizică a formării planetelor, înghețată în timp”, a explicat Jeff Moore, din cadrul echipei New Horizons.
Institutul de Fizică Aplicată Johns Hopkins din Laurel, Maryland, a proiectat și construit sonda New Horizons. SURSA: NASA