„Drogul violului”, detectat într-o secundă de un tatuaj temporar. Păstrează rezultatul pentru o lună

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.07.2025 - 12:10
„Drogul violului”, detectat într-o secundă de un tatuaj temporar - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
„Drogul violului”, detectat într-o secundă de un tatuaj temporar - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
„Drogul violului”, detectat într-o secundă de un tatuaj temporar
„Drogul violului”, detectat într-o secundă de un tatuaj temporar

Un tatuaj temporar poate detecta „drogul violului” într-o secundă. Mai mult, autocolantul păstrează rezultatul timp de 30 de zile, ceea ce poate fi o dovadă în justiție. România s-a confruntat cu cazuri de abuzuri sexuale asupra unor persoane cărora li s-a dat infamul drog.

SHARE

„Drogul violului”, dat în vileag de un tatuaj temporar. Și asta, în doar o secundă. Este ceea ce susțin oamenii de știință care au realizat autocolantul care poate păstra eventualul rezultat pozitiv vreme de 30 de zile, ceea ce poate constitui o dovadă într-un posibil proces pe care victima l-ar intenta agresorului sexual.

„Drogul violului”, detectat într-o secundă de un tatuaj temporar. Păstrează rezultatul pentru o lună

Și România a fost atinsă de flagelul așa-numitului „drog al violului” de mai mulți ani. Sustanța care a primit acest supranume este, de fapt, GHB (acid Gama HidroxiButiric), un produs stupefiant pe care consumatorii îl utilizează pentru favorizarea relațiilor sexuale forțate.

Produsul este, de obicei, pus în băutură partenerei, pe care „partenerul” vrea s-o drogheze. La nivel mondial, se înregistrează numeroase asemenea cazuri, nu doar în privința femeilor, ci și a bărbaților, care pot fi victime la fel de ușor.

Consumatorii de GHB îl apreciază, în particular, ca drog „post-party” („după petrecere”), utilizarea devenind „festivă” și, frecvent, criminală, de unde și numele de "drogul violului".

GHB are o structura foarte apropiată de GABA (acidul γ-amino butiric), un puternic inhibitor al sistemului nervos central.

Citește și: Nouă femei au primit „drogul violului” la o petrecere a social- democraților germani

GHB nu are proprietăți afrodisiace efective, dar provoacă o dezinhibare sexuală, în legătură și cu efectul său sedativ, conform sfatulmedicului.ro.

În funcție de consumator și doză, efectele GHB durează până la 3-4 ore, după care se biotransformă în apă și dioxid de carbon, astfel încât prezența lui nu mai poate fi detectată, ceea ce face foarte dificilă dovedirea folosirii lui

Există truse de testare ce verifică prezența GHB în băuturi, însă procesul e dificil, pentru că testarea trebuie făcută la scurt timp după ingerarea unui lichid suspectat că ar conține substanța. Altfel, GHB dispare, iar prezența sa nu mai este vizibilă la testare.

Totuși, detectarea unei băuturi alterate ar putea deveni, în curând, la fel de simplă ca aplicarea unei picături pe braț.

Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)

GHB, supranumit „drogul violului”, poate fi detectat în doar o secundă de ineditul tatuaj 

Oamenii de știință de la Institutul Coreean de Cercetare în Bioștiințe și Biotehnologie au dezvoltat un tatuaj temporar care poate detecta prezența drogurilor folosite în „violul cu droguri”.

Dacă tatuajul detectează chiar și concentrații mici de GHB, acesta va trece de la galben la roșu.

Citește și: Curg acuzațiile împotriva lui P Diddy. Paharul cu drogul violului din care a forțat un minor să bea

Cel mai bun lucru este că acest proces are loc aproape instantaneu – durează aproximativ o secundă, potrivit cercetătorilor, scrie Daily Mail.

Există deja o serie de măsuri disponibile pentru consumatorii de alcool, menite să limiteze accesul neautorizat la băuturile lor, inclusiv capace și folii anti-alterare. 

Cu toate acestea, cercetătorii speră că noul tatuaj va oferi o modalitate rapidă și simplă pentru asigurarea siguranței băuturilor.

„Drogul violului” este incolor, nu are nici gust, nici miros

„Această inovație reprezintă o soluție proactivă și accesibilă pentru prevenirea DFSA – [agresiuni sexuale legate de droguri], sporind siguranța personală și promovând un sentiment de control și conștientizare în medii cu risc ridicat”, a explicat echipa. 

Spikingul are loc atunci când cineva pune droguri în băutura altei persoane fără știrea sau consimțământul acesteia, adesea pentru a facilita violul sau agresiunea sexuală.

„Spikingul poate avea loc din diferite motive, de exemplu, pentru că cineva consideră că este amuzant sau pentru că cineva dorește să comită o infracțiune împotriva persoanei căreia i-a fost alterată băutura, cum ar fi furtul, violul sau agresiunea sexuală”, a explicat Rape Crisis pe site-ul său web. 

„Indiferent de motiv, spikingul nu este niciodată acceptabil sau amuzant. Poate face o persoană extrem de vulnerabilă și bolnavă și poate avea un impact durabil asupra bunăstării și vieții sale.”

Unul dintre cele mai comune droguri folosite în violurile la întâlniri, GHB, poate provoca amețeli, confuzie, amnezie pe termen scurt și chiar pierderea cunoștinței. Din păcate, detectarea spikingului în băutură poate fi dificilă. 

Citește și: O fostă barmaniță de 29 de ani a ajuns paralizată după ce a consumat un drog nou din magazine

În studiul publicat în ACS Sensors, echipa condusă de Kim Gyeong-Ji a explicat: „Drogul folosit pentru violul în cadrul întâlnirilor romantice este inodor, incolor și fără gust, putând fi dizolvat complet în băuturi pentru a evita suspiciunile”.

Există deja mai multe metode de detectare a GHB, inclusiv benzi sau carduri speciale care își schimbă culoarea atunci când sunt expuse la drog. Cu toate acestea, majoritatea dintre acestea necesită mult timp și nu sunt tocmai subtile.

În noul lor studiu, echipa și-a propus să dezvolte o alternativă mai accesibilă, ajungând în cele din urmă la un tatuaj temporar.

Pentru a crea autocolantele cu tatuaje, cercetătorii au așezat o matriță peste o peliculă subțire de plastic, decorată cu desene asemănătoare tatuajelor. 

Apoi au turnat un amestec de gel care conține un receptor chimic care devine roșu în prezența GHB.

În final, au acoperit partea din spate a autocolantului cu adeziv, astfel încât să se poată lipi de piele.

Pentru a testa acuratețea tatuajului, echipa a aplicat picături de GHB dizolvat în diverse băuturi, inclusiv whisky, vodcă, bere, soju și cafea. 

În cazul tuturor băuturilor, cercetătorii au descoperit că tatuajul putea detecta drogul, chiar și în concentrații scăzute.

„În practică, purtătorul ar putea să-și înmoaie un deget într-o băutură, să atingă picătura cu autocolantul și să vadă rezultatul aproape imediat”, au explicat cercetătorii într-o declarație, mai precizează sursa citată.

Citește și: La „Beach, please”, festivalul lui Selly cântă doar artiști care cred că nu e rău să consumi droguri

Mai mult, autocolantul afișează rezultatul pozitiv timp de până la 30 de zile, ceea ce ar putea fi util dacă este necesar ca dovadă. 

Din păcate, prețul și data la care tatuajul va fi disponibil rămân neclare în acest moment.

Cu toate acestea, cercetătorii asigură că autocolantul este „ieftin și ușor de fabricat” și spun că va fi disponibil în comerț „în curând”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te