Dramele din viața lui Ovidiu Iuliu Moldovan. Ce a făcut actorul înainte să moară singur ?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 11.03.2024 - 11:23
Dramele din viața lui Ovidiu Iuliu Moldovan - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
cu mircea diaconu
cu maria ploae

Dramele din viața lui Ovidiu Iuliu Moldovan. Un uriaș actor, a cărui existență a fost marcată de mai multe tragedii care i-au rămas ca o pecete dureroasă până la final. Un om elegant, discret, care a preferat să-și ducă în singurătate crucea unei boli care l-a răpus acum 16 ani.

SHARE

Dramele din viața lui Ovidiu Iuliu Moldovan. Unul dintre cei mai iubiți și respetați actori români a avut o existență presărată cu tragedii are l-au marcat până la final. Pe 12 martie, se împlinesc 16 ani de la plecarea sa spre cele veșnice.

Dramele din viața lui Ovidiu Iuliu Moldovan. Ce a făcut actorul înainte să moară singur ?

Pe 12 martie se împlinesc 16 ani de la moartea marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan, dar parcă avem și acum în fața ochilor imaginea sa din cunoscutele roluri pentru care românii l-au prețuit nespus.

A jucat de-a lungul vremii în aproape 50 de filme, dar cine poate uita felul în care i-a intepretat pe Horea, în pelicula cu același nume, pe Johnny Brad, în seria „Ardelenilor” sau pe legionarul isteric din „Actorul și sălbaticii” ori pe banditul Pantelimon în „Dreptate în lanțuri”?

La care se adaugă zecile de roluri pe scena teatrului, în piese semnate de dramaturgi faimoși, de la Shakespeare, la Cehov, de la Camus la Camil Petrescu.

Citește și: Iuliu Moldovan ar fi împlinit 81 ani. Șuete cu pălincă la Dinică. Nu a mai jucat după moartea mamei

Ovidiu Iuliu Moldovan s-a născut pe data de 1 ianuarie 1942, în satul Vișinelu, comuna Sărmașu, în judeţul Cluj, în prezent judeţul Mureş.

Viaţa sa a fost marcată de pierderea prematură a tatălui său, luat prizonier de război şi omorât împreună cu alţi 40 de camarazi, de luptătorii  lui Miklos Horthy, conducătorul fascist al Ungariei de atunci.

Actorul a încercat toată viaţa să afle ceea ce s-a întâmplat cu părintele său, dar nu a reuşit. Din respect faţă de acesta, actorul şi-a luat numele „Iuliu”.

Cu Mircea Diaconu, „fratele” mai mic din seria filmelor cu ardeleni - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Ovidiu Iuliu Moldovan era foarte mândru că este român, mai ales din zona Ardealului și și-a păstrat accentul specific până în ultima zi a vieții

„Sunt transilvănean şi cred că în profesia mea nu am uitat nici o secundă acest lucru. M-am apropiat cu foarte multă pasiune, cu responsabilitate şi cu sentimentul unei obligaţii de conştiinţă de tot ceea ce a trebuit să fac în profesie, în spiritul tradiţiei transilvănene. Iar ascendenţa mea am considerat-o ca o responsabilitate foarte importantă pentru mine, ca artist”,  spunea Moldovan într-un interviu inedit descoperit de Newsweek în revista Cinema.

A absolvit IATC-ul din Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

Debutul în teatru se produce un an mai târziu, cu rolul Mio, din „Pogoară iarna” de Maxwell Anderson, pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, unde va rămâne să-şi cizeleze talentul timp de patru ani, conform cinemagia.ro.

În 1969 a apărut pentru prima oară pe scena Teatrului Național din București, in piesa „Regele Lear” de William Shakespeare.

Citește și: Adulat de spectatori, Ovidiu Iuliu Moldovan a murit singur și în uitare. Marele regret al actorului

Până în 2002, ca actor al TNB, a interpretat o multitudine de personaje din literatura dramatică românească şi universală.

În ultima parte a vieții sale, Ovidiu Iuliu Moldovan era măcinat de suferință și își ducea existența dintr-o pensie infimă. Mare parte din bani îi cheltuia pe tratamente.

Cu Maria Ploae, în pelicula „Cercul magic” (1975) - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Moartea mamei sale, în 1995, i-a sfâşiat inima artistului. S-a retras. A refuzat să mai joace în filme şi a apărut doar în spectacole de teatru şi poezie.

Nimeni nu a ştiut că este bolnav. În ultimele săptămâni a refuzat orice contact cu apropiații săi.

Ovidiu Iuliu Moldovan nu și-a dorit să se căsătorească, dar și-ar fi dorit copii. Conform apropiaților, cea mai mare neîmplinire a sa a fost faptul că nu a avut urmași. A trăit, până la sfârșitul vieții, singuratic și trist.

Nici măcar fratele său, regizorul Mircea Moldovan, nu a ştiut că are ciroză, ştia doar că suferă de diabet. Ultima dată acesta a vorbit cu actorul într-o duminică, luni a fost internat, iar miercuri marele artist a murit.

Citește și: Recunoașteți personajul? Primul actor care a jucat un haiduc în celebra serie. A avut patru soții

„Era o aniversare când mergeam la el, în Bucureşti. Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Dan Piţa, Caramitru... Îi suna şi le zicea:„O vinit frăţioru' meu din Cluj cu palincă cu slănină. Haideţi repede!”. 

Şi ei veneau şi petreceau. Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îi plăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru şi de poezie. Era ahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult!”, a declarat Mircea Moldovan, după decesul fratelui său.
 
Pe 15 ianuarie 2008, Iuliu Moldovan era deja bolnav, dar aproape nimeni nu știa asta. Îndrăgostit profund de Eminescu, din care recita grozav, decide să participe alături de actorii Valeria Seciu, Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian Octav Popa,la spectacolul extraordinar „Trecut-au anii…”, dedicat împlinirii a 158 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. 

După nici două luni, pe 12 martie 2008, inima marelui actor a încetat să mai bată.

Dar imaginea sa va rămâne mereu în amintirea celor care l-au prețuit, precum și în peliculele care l-au făcut nemuritor, cel puțin pentru români.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care ne-a anunțat libertatea. A murit fără să știe că e bolnav

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te