Descoperire arheologică rară în România. Cum arăta trusa de scule a unui pietrar din Dacia preromană

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.05.2025 - 11:20
Descoperire arheologică rară în România despre uneltele dacilor - Foto: arhiva
Descoperire arheologică rară în România despre uneltele dacilor - Foto: arhiva
Descoperire arheologică rară în România
Descoperire arheologică rară în România
Descoperire arheologică rară în România
Descoperire arheologică rară în România

O descoperire arheologică rară a fost făcută în România, în zona județului Hunedoara. Acolo există o carieră de piatră antică de unde dacii scoteau materialul necesar construcției cetăților din Munții Orăștiei. După 2000 de ani, a ieșit la lumină un set complet de unelte de fier.

SHARE

Descoperire arheologică rară în România. Într-o pădure de lângă dealul Măgura Călanului din județul Hunedoara, a fost scos la iveală un set unic de unelte de fier care au aparținut și au fost folosite de un pietrar dac acum mai bine de 2.000 de ani, înainte de cucerirea romană.

Descoperire arheologică rară în România. Cum arăta trusa de scule a unui pietrar din Dacia preromană

Cariera dacică de la Măgura Călanului este locul de unde au fost aduse blocurile de piatră folosite la construcția cetăților dacice din Munții Șureanu.

În vara anului 2022, un locuitor al zonei a dat peste un set de obiecte metalice corodate în apropierea vechii cariere de calcar.

Uneltele, care păreau să fi fost ascunse în mod deliberat la baza unui copac, au fost predate Muzeului Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Citește și: Care era arma folosită de daci ce i-a îngrozit pe romani? Un monument a fost ridicat în cinstea ei

Ceea ce la început părea a fi simple piese vechi de fier s-a dovedit a fi o trusă completă de unelte de zidărie, prima de acest fel găsită în Dacia preromană și una dintre cele mai complete din antichitatea europeană.

Descoperirea, publicată în revista Prachistorische Zeitschrift, oferă informații despre modul de lucru al meșterilor daci și legătura lor cu lumea greco-romană, scrie labrujulaverde.com.

Locul de la Măgura Călanului unde au fost găsite uneltele antice - Foto: magura-calanului.ro

Setul include 15 unelte de fier care cântăresc în total aproape 11 kilograme. Printre acestea se numără târnăcoape cu două capete, unele în formă de piramidă, în timp ce altele au dinți la un capăt, ceea ce nu se vede la uneltele grecești sau romane. 

Aceste târnăcoape erau folosite pentru a lovi și a modela piatra. Există, de asemenea, dălți și vârfuri folosite pentru a sculpta și a rafina blocurile de piatră, foarte asemănătoare cu cele utilizate în prezent.

Descoperirea arheologică, făcută în 2022

Un ciocan de formă specială și o nicovală mică folosite pentru a ascuți uneltele la locul de muncă pot fi considerate un fel de ascuțitor portabil. Există chiar și pene de piatră de diferite dimensiuni, care erau folosite pentru a crea fracturi controlate în rocă.

Deoarece nu există două unelte la fel, cercetătorii cred că acestea au aparținut unui singur meșter, posibil un maestru pietrar care conducea o echipă de lucru.

Unele dintre aceste unelte sunt similare cu cele folosite de greci și romani, în timp ce altele sunt unice, demonstrând inventivitatea dacilor.

Citește și: Cel mai mare chihlimbar din lume se află în România. Are 3,5 kg și o valoare estimată de 1.000.000 €

„Setul de unelte pentru pietrar de la Măgura Călanului este o descoperire extraordinară, atât pentru set în ansamblu, cât și pentru fiecare unealtă în parte.

Uneltele de pietrar sunt rare în contextele arheologice și, de obicei, sunt găsite doar deteriorate, abandonate sau ascunse în mod deliberat împreună cu alte unelte, adesea în cariere sau pe șantierele unde au fost folosite”, au spus cercetătorii. 

Ei au adăugat că trusele complete de unelte sunt și mai rare, iar cea de la Măgura Călanului are potențialul de a fi cea mai variată și completă trusă de pietrar descoperită până în prezent, deoarece conține 15 piese distincte, fiecare unică.

Din cariera Măgura Călanului a fost extras un calcar unic, care a fost apoi transportat mai mult de 25 de kilometri pe poteci montane abrupte și a fost folosit pentru a construi zidurile și turnurile maiestuoase ale cetăților dacice, cum ar fi cele de la Sarmizegetusa Regia, acum recunoscute ca situri ale patrimoniului mondial UNESCO.

8 dintre cele 11 unelte din setul de scule ale pitraruui dac, descoperite la Măgura Călanului - Foto: labrujulaverde.com

Întreaga carieră, care se întinde pe mai mult de 30 de hectare, este plină de urme de unelte, blocuri semifinite și resturi de piatră - semne că a fost abandonată în grabă, lăsând lucrările neterminate, probabil din cauza cuceririi romane din anul 102 d.Hr.

Citește și: Romanii au luat din Dacia aur de 12.000.000.000 €. De ce jaful a provocat prima criză financiară?

Datorită tehnologiei moderne, cum ar fi LiDAR, oamenii de știință au reușit să cartografieze întinderea și complexitatea sa.

Studiul sugerează că trusa ar fi putut fi ascunsă într-o perioadă de criză, poate chiar atunci când romanii au invadat regiunea.

O altă posibilitate este ca pietrarul să le fi lăsat acolo pentru a evita căratul zilnic al uneltelor grele. Oricare ar fi motivul, el nu s-a mai putut întoarce după ele.

Deși anumite unelte prezintă influențe romane clare, cercetările indică faptul că trusa a aparținut cel mai probabil unui pietrar dac.

Cariera pare să fi fost inactivă în timpul epocii romane, iar designul anumitor unelte nu corespunde modelelor romane cunoscute.

În plus, utilizarea arhitecturii din piatră sculptată a încetat în zonă după cucerirea romană, sugerând o origine mai veche.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te