De unde vine numele stațiunii Mamaia? Prima atestare a existenței sale, acum 245 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.07.2024 - 08:47
De unde vine numele stațiunii Mamaia - Foto: Facebook/Visit Mamaia - cu rol ilustrativ

De unde vine numele stațiunii Mamaia? Prima atestare a existenței localității care încă este considerată „perla litoralului românesc”, a fost făcută acum 245 de ani, iar originea denumirii sale - cu care ne-am obișnuit atât de mult - are o istorie interesantă.

SHARE

De unde vine numele stațiunii Mamaia? Un nume atît de familiar românilor, mai ales că ne duce mereu cu gândul la bunicile noastre, deși localitatea a devenit, de multă vreme, un pol al distracției tinerilor și al unor festivaluri renumite. Anul acesta se împlinesc 245 de ani de la prima mențiune scrisă a „perlei litoralului românsc”.

De unde vine numele stațiunii Mamaia? Prima atestare a existenței sale, acum 245 de ani

Mamaia a fost, și înainte de 1990, una dintre stațiunile favorite ale românilor, dar și a turiștilor străini.

Treptat, după Revoluție, ea s-a transformat mai degrabă într-un loc accesibil doar celor cu conturi și portofele pline, turiștii „normali” migrând spre alte stațiuni mai îngăduitoare ca prețuri.

Dar și istoria localității începe de undeva. Deși cu siguranță este mai veche, prima ei atestare este de acum 245 de ani, din anul 1779, când francezul Alexandru Launnay, călător prin Dobrogea, scria despre popasul de la „Mammay“.

Citește și: Când s-a inaugurat prima plajă de pe Litoral? Întâiul investitor din Mamaia a fost o femeie

La 1855, o hartă rusească consemnează „Mamakioiul”, cel mai probabil Mamaia-sat de mai târziu, conform romania-misterioasa.ro.

După Războiul de Independență. în urma Tratatului de la Berlin din 1878, Dobrogea este alipită României, după 500 de ani de dominație otomană. Carol I intuiește potențialul zonei, dar lucrurile se vor mișca cu „încetinitorul”, în condițiile unui proces dificil de asimilare a populației provinciei.

La începutul secolului 20, Mamaia era doar un cătun ce aparținea administrativ de Constanța.

Mamaia, la începutul secolului 20 - Foto: Facebook/Visit Mamaia

Dar totul se va schimba în 1905, când primarul de atunci al Constanței, Ion Bănescu, are inițiativa amenajării limbii de nisip dintre lacul Siutghiol și mare.

El obține concesionarea a 192 de hectare chiar în cătunul Mamaia, iar arhitectul peisagist, E. Redont, realizează planul de înfrumusețare a plajei și împrejurimilor sale.

Astfel, la 22 august 1906, a avut loc inaugurarea primei plaje amenajate din Mamaia, în prezența primarului Bănescu și a altor oficialități ale vremii, conform romania-actualitati.ro.

Ideea edilului are succes, astfel că peste 130 de personalități ale țării cumpără loturi de pământ în noua stațiune care va cunoaște o dezvoltare accentuată, întreruptă abrupt de Primul Război Mondial.

Citește și: VIDEO Când au apărut pe Litoral stațiunile cu nume de planete? De ce au fost botezate așa?

Pentru a înlesni accesul turiștilor către Mamaia (mai precis spre ceea ce este acum zona Cazinoului din Mamaia), între gara Constanţa și stațiune se montează o linie de cale ferată.

Pe traseul ocupat de aceasta, astăzi se află Bulevardul Mamaia, calea ferată dispărând prin anii ‘60 ai secolului trecut, mai menționează sursa citată.

Plaja din Mamaia, la puțină vreme după inaugurarea din 1906 - Foto: istorie-pe-scurt.ro

După 1918 Regina Maria dă imboldul refacerii Mamaiei afectate şi îşi comandă aici reşedinţa de vară, în zona staţiei-terminus a căii ferate.

„Castelul“ sau„Palatul regal din Mamaia“ ori „Vila regală“ - cum i se spunea - era situată în mijlocul unui parc de 3,5 hectare, fiind ridicată după planurile unui arhitect italian, Mario Stoppa.

Dar Balcicul din Cadrilateru luat de la bulgari în 1913 furase deja inima reginei, care donează castelul din Mamaia nurorii sale, principesa Elena, soţia lui Carol al II-lea. Când ajunge rege, Carol al II-lea devine, însă, locatarul castelului estival.

În privința originii numelui localității există o explicație oferită de Nicolae Iorga, conform căreia el are o origine tătărească și provine de la Mamai, hanul Crimeii în vremea stăpânirii otomane a regiunii.

Citește și: Ce stațiune de pe litoral s-a numit „Băile Movilă”? Mihail Kogălniceanu, primul proprietar al zonei

O altă variantă a apariției acestui nume este legată de o legendă despre Mamaia, o moldoveancă, soția unui viteaz român omorât de turci în luptele ce se dădeau în acele vremuri tulburi pe teritoriul Dobrogei.

Luând exemplul soțului ei, femeia din Moldova s-a luptat și ea cu ienicerii și spahiii sultanului, până când a fost prinsă și luată roabă de către pașa din Silistra, împreună cu fiica ei, Constantina.

Palatul regal din Mamaia, construit inițial pentru Regina Maria - Foto: Facebook/Visit Mamaia

Acest pașă însă, impresionat de vitejia româncei, i-a construit o casă pe malul mării, i-a lăsat bani și multe slugi de neam moldovenesc, pentru a se înțelege cu ei, lăsând-o pe femeie să trăiască acolo în liniște, împreună cu fetița ei, potrivit Antena Satelor.

Atât mama, cât și fiica ei erau renumite pentru frumusețea și cumințenia lor. Fiica era mereu în preajma mamei ei și legenda spune că îi zicea „Mamaia”.

Într-o zi, pe când femeia se afla singură pe malul mării, sosi o barcă plină de soldați turci. Aceștia o răpesc și fug cu ea, pe mare.

Temându-se de soarta ei, moldoveanca strigă după fata ei. Aceasta, auzind-o, iese afară din casă și alergând spre barcă, strigă la rândul său: „Mamaia! Mamaia!”. 

Cu toate că barca era deja în larg, fata ajunge imediat la mal și intră în apă tot mai adânc, încercând să ajungă ambarcațiunea. 

Speriată că i s-ar putea îneca fetița, mama a început să se roage la Dumnezeu și, ca prin minune, în locul apelor învolburate, sub picioarele Constantinei s-a ridicat o punte de nisip care a tot crescut.

Citește și: Care sunt cele mai periculoase plaje de pe litoralul românesc? Multe persoane au murit

În același timp, mama dispăruse ca prin farmec din barcă. Observând aceasta, fetița a început să alerge pe puntea de nisip și să țipe și mai tare: „Mamaia! Mamaia!”.

Povestea concluzionează că Dumnezeu ascultase rugăciunea mamei și a prefăcut-o pe aceasta în punte de nisip și a așternut-o ca drum între ape, ca să nu se înece fetița ei.

De atunci, această fâșie de nisip, pe care se află plaja și stațiunea și în zilele noastre, se numeste Mamaia.

Firește, însă, aeasta nu este decât o legendă, dar frumoasă, așa că merita pomenită. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te