De unde vine expresia „Acarul Păun”. Are pe conștiință 66 de vieți. A fost singurul vinovat găsit

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.07.2023 - 08:51
De unde vine expresia „Acarul Păun”. Are pe conștiință 66 de vieți. - Foto: Youtube / Captura

S-au împlinit 100 de ani de la momentul tragediei feroviare care a avut loc în Gara Vintileanca, atunci când un tren accelerat care plecase din Bucureşti cu destinaţia Iaşi s-a ciocnit de un alt tren de marfă.

SHARE

66 de persoane şi-au pierdut viaţa, evenimentul dând naştere poveştii acarului Păun. La troiţa ridicată în numele victimelor a fost organizată o ceremonie religioasă cu depunere de flori.

"Au trecut 100 de ani de la tragicul accident din gara Vintileanca, în urma căruia au murit 66 de oameni, iar circa 100 au fost grav răniţi, o tragedie care a îndoliat sute de familii şi a zguduit România acelor vremuri, arată Agerpres.

Citește și: Cultura Pop intră în război. Artiștii din Ucraina se „înarmează” împotriva lui Putin

Ancheta a reliefat că nefericitul accident ar fi fost cauzat de faptul că acarul nu ar fi observat că acul macazului, manevrat pentru a trece un tren de marfă pe altă linie, s-a defectat şi nu s-a închis, iar trenul de persoane, intrat cu viteză în gară, a fost îndrumat tot spre linia unde se afla trenul de marfă, ciocnindu-se de acesta. Totuşi, dimensiunile impresionante ale accidentului au avut la bază un cumul de cauze şi circumstanţe nefericite.

De unde vine expresia „Acarul Păun”. Are pe conștiință 66 de vieți

Că acarul a avut o vinovăţie nu încape nicio îndoială, dar faptul că a fost singurul care a plătit, printr-o pedeapsă severă, iar mai marii sistemului nu au păţit nimic a generat un val de simpatie şi solidaritate vizavi de el. Povestea acarului Păun a traversat istoria şi, odată cu ea, şi credinţa întipărită în mentalul colectiv că întotdeauna, în orice circumstanţe, ţapul ispăşitor va fi omul simplu, personificat de acarul Păun", a transmis Prefectura Buzău.

Citește și: Un copil a lovit cu briceagul în abdomen un bărbat care voia să aplaneze un conflict

Potrivit istoricilor, după tragedie, ancheta care a urmat, a stabilit că numeroşi pasageri au murit deoarece călătoreau pe acoperişuri, iar vinovat de producerea accidentului a fost acarul Ion Păun care ar fi trebuit să schimbe macazul.

După ce a fost judecat, Păun a executat 10 ani de închisoare şi a murit la scurt timp după ce a fost eliberat. Ulterior, dosarul s-a rejudecat, iar Ion Păun a fost absolvit de vină, accidentul având drept cauză o defecţiune tehnică.

Povestea lui Ion Păun a dat a naştere expresiei "acarul Păun", sau ţapul ispăşitor, ori vinovatul de serviciu, folosită atunci când doar o singură persoană este găsită vinovată şi trasă la răspundere pentru a ascunde adevăratele fapte şi vinovaţii.

La ceremonie a luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău.

"Pe 2 iulie 1923, la Vintileanca, un tren accelerat s-a lovit puternic de o garnitură de marfă. A fost o catastrofă feroviară, în care 66 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost rănite. Astăzi, la împlinirea a 100 de ani de la această tragedie, am participat la evenimentul de comemorare a victimelor, organizat de Primăria Săhăteni. Veşnică amintire!", a transmis şi preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te