De ce ține Postul Paștelui 40 de zile? Care sunt semnificațiile acestui număr? De ce pare mai lung?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.03.2024 - 07:00
De ce ține Postul Paștelui 40 de zile - Foto: doxologia.ro - cu rol ilustrativ
De ce ține Postul Paștelui 40 de zile - Foto: doxologia.ro - cu rol ilustrativ
Inviere
Inviere

De ce ține Postul Paștelui 40 de zile? A început deja perioada la capătul căreia creștinii ortodocși vor sărbători bucuria Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Dar de ce nu ține acest post 10 sau 60 de zile? Care sunt semnificațiile mai profunde ale numărului 40?

SHARE

De ce ține Postul Paștelui 40 de zile? Am intrat deja în această perioadă dificilă pentru creștini, dar la capătul căreia se află marea bucurie a Învierii Domnului. Dar care este semnificația acestui număr și de ce, pe calendar, acest post pare că este mai lung?

De ce ține Postul Paștelui 40 de zile? Care sunt semnificațiile acestui număr? De ce pare mai lung?

Postul Paștelui (sau al Paștilor) este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.

Primii creștini nu posteau așa de mult și de des. În primele trei secole creștine, durata şi felul postirii nu erau uniforme în tot spațiul ortodox și variau foarte mult.

Astfel, unii posteau o singură zi (în Vinerea Patimilor), alţii două zile, adică vineri şi sâmbătă înainte de Paşti, alţii trei zile, alţii o săptămână, iar alţii mai multe zile, chiar până la şase săptămâni înainte de Paşti.

Citește și: Cum va fi vremea de Paște? Primăvara își intră în drepturi începând cu luna aceasta

La sfârșitul secolului al III-lea, Postul Paștilor a fost împărţit în două perioade diferite, cu denumiri distincte: Postul Păresimilor, care ţinea până la Duminica Floriilor, cu o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o singură săptămână, adică din Duminica Floriilor și până Ia Praznicul Învierii Domnului, conform doxologia.ro.

Dar de ce Postul Paștelui - ca și cel al Crăciunului - se circumscrie numărului de 40 de zile de post? De ce nu 10 sau 60?

În primul rând, pentru că ne aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Iisus Hristos înainte de începerea activităţii sale de propăvăduire, când a înfruntat trei ispiriti ale diavolului, în pustiu.

Conform hotărârii Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din 325 d.Hr, postul de 40 de zile se încheie în ziua de vineri - înaintea Sâmbetei lui Lazăr. 

Apoi, Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte. La fel, ultima săptămână, cea a Patimirilor, este încadrată într-un regim mai aspru de postire.

Citește și: ANPC recomandă populației să fie atentă la produsele de post. Ce ingrediente periculoase conțin

Deci, pe lângă cele 40 de zile mai există aceste opt zile de post pe care le atribuim Postului Mare, dar care au practici și rânduieli bisericești diferite.

Învierea Mântuitorului răsplătește cele 40 de zile de post pascal - Foto: crestinortodox.ro

„Postul Sfintelor Paşti are şase săptămâni, echivalentul a 40 de zile. De ce 40 de zile? Pentru că însuşi Mântuitorul Hristos a postit 40 de zile şi 40 de nopţi şi de aceea Biserica a rânduit acest interval de timp de 40 de zile la care se mai adaugă şi săptămâna cea mai Mare care este cu totul specială, înainte de Paşti”, a explicat preotul buzoian Mihail Milea, citat de adevarul.ro.

Dar numărul cifra de 40 este adesea întâlnit și în Vechiul Testament, prefigurând importanța pe care a căpătat-o odată cu Hristos.

Astfel, potopul lui Noe durează 40 zile şi 40 nopţi. poporul Israel a mâncat mană din cer şi a fost purtat prin pustie 40 de ani înainte de a intra în ţara făgăduită de Dumnezeu.

În plus, Moise a postit negru 40 de zile şi nopţi înainte de a primi de la Dumnezeu tablele Legii, cu cele 10 Porunci, iar profetul Iezechiel a stat culcat 40 de zile pentru cei 40 de ani de nelegiuiri ai poporului iudeu.

Citește și: Cum va fi vacanţa de Paşte anul acesta şi câte zile vor fi libere

De asemenea, primii regi ai „poporului ales” au domnit cam tot 40 ani (David, Solomon) ca şi alţi regi sau judecători drepţi (Otniel, Debora şi Barac, Ghedeon, Eli, Ioaş)

Există și un motiv spiritual-duhovnicesc pentru care Postul Paştelui ţine 40 de zile. Se socotește că aceasta este perioada optimă pentru ca fiecare creștin să aibă un timp necesar şi suficient pentru regăsire şi îndreptare, pentru înfruntarea cu succes a ispitelor şi necazurilor vieţii. 

Mai puține zile ar însemna un parcurs spiritual incomplet, iar mai multe ar însemna o posibilă speriere a celor ce sunt la începutul postirii. o demobilizare din start sau apariţia plictisului şi a sentimentului de inutilitate a postului.

40 de zile e o perioadă rezonabilă de timp pentru ca fiecare om să se poată „lupta” cu sinele într-un adevărat „pelerinaj interior” către reînvierea propriului suflet.

„Postul a fost practicat de evrei în Vechiul Testament, fiind cerut şi de Legea lui Moise. După exemplul Vechiului Testament, înainte de a-şi începe activitatea, Mântuitorul Hristos s-a retras în pustie, unde a postit 40 de zile şi 40 de nopţi), sancţionând astfel postul prin însuşi exemplul Său şi desăvârşindu-l prin arătarea sensului său adevărat, ca şi a modului în care trebuie să fie practicat, de asemenea recomandându-l, alături de rugăciune, drept mijlocul cel mai eficace de a izgoni diavolii”, afirmă și prof. dr. Ioan Zagrean şi pr. dr. Nicolae Necula, potrivit crestinortodox.ro.

Totuși, chiar dacă vă doriți să țineți post întreaga perioadă, este bine să vă asigurați înainte că starea de sănătate vă permite acest lucru, o asemenea abținere de la mâncarea obișnuită putând dezechilibra organismul.

Citește și: Care sunt alimente la fel de nocive pentru sănătate ca tutunul? Duc la infarct, cancer și diabet.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te