De ce se consideră că numărul 13 aduce ghinion? Superstiția a dat naștere unei boli adevărate

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.12.2023 - 13:45
Numărul 13 este considerat ghinionist de mulți oameni - Foto: www.msn.com - imagine cu rol ilustrativ
numarul 13
Jacques de Molay

De ce mulți oameni consideră că numărul 13 aduce ghinion? Această superstiție a dat naștere unei adevărate boli, numită Triskaidekafobie care, alături de teama de ziua de mați, afectează peste 20 de milioane de persoane din toată lumea.

SHARE

Cei care consideră că numărul 13 aduce ghinion sunt mai mulți decât am crede. Teama de „numărul ghinionist” are rădăcini mai vechi, iar superstiția s-a transformat într-o adevărată fobie ce afectează peste 20 de milioane de oameni.

De ce se consideră că numărul 13 aduce ghinion? Superstiția a dat naștere unei boli adevărate

Sigur, cam toți avem o mică reticență atunci când suntem într-o zi de 13 ori, în general, când întâlnim aceste număr în diverse ocazii.

Unii oameni, însă, se tem de acest număr precum le e frică altora de înălțimi ori de păianjeni. Teama de numărul 13 poartă și un nume, Triskaidekafobie.

Explicația istorică a acestei frici poate fi la fel de simplă ca și juxtapunerea sa întâmplătoare cu norocosul 12. Joe Nickell investighează afirmațiile paranormale pentru Committee for Skeptical Inquiry, o organizație nonprofit care examinează științific afirmațiile controversate și extraordinare. 

Citește și: De unde provine tradiția ca Sfântul Nicolae să lase cadouri copiilor? Ce simbolizează nuielușa?

El subliniază că 12 reprezintă adesea "completitudinea": numărul lunilor din an, zeii de pe Olimp, semnele zodiacale și numărul apostolilor lui Iisus.

În schimb, 13 contrastează cu acest sentiment de bunătate și perfecțiune, spune Nickell, conform sc.edu.

Numărul 13 poate fi asociat cu unii invitați celebri, dar nedoriți și funești, la cină.

În mitologia nordică, zeul Loki a fost al 13-lea care a sosit la un ospăț în Valhalla, unde a păcălit un alt participant să îl ucidă pe zeul Baldur.

Jacques de Molay, ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri - Foto: wikipedia.org

În creștinism, de asemenea, Iuda - apostolul care l-a trădat pe Iisus - a fost al 13-lea invitat la Cina cea de Taină.

Legenda nefastului număr 13 s-a născut, de fapt, în legătură cu un presupus blestem făcut de ultimul Mare Maetru al Cavalerilor Templieri, Jacques de Molay.

După ce-l împrumutaeră cu sume mari de bani pe regele Franței, Filip al IV-lea cel Frumos, acesta s-a gândit că cea mai simplă cale de a nu-și mai plăti datoria, este să distrugă ordinul.

Citește și: VIDEO De Anul Nou. Obiceiuri la români: Pluguşorul, Mersul cu Buhaiul, Jocul Caprei şi Jocul Ursului

În colaborare cu Papa Clement al V-lea, ce se temea de influența și puterea tot mai mare a Templierilor, regele i-a arestat pe cavaleri într-o zi de 13. După o perioadă de toturi inimaginabile, Jacques de Molay a fost ars pe rug, deși i se promisese viața dacă va recunoaște acuzațiile ce i se aduceau.

În drum spre locul execuției, Marele Maestru ar fi prezis moartea, în scurt timp, atât a regelu iFilip, cât a Papei Clement, care-l condamnaseră pe nedrept. În decurd de mai puțin de un, profeția lui de Molay s-a împlinit, de atunci perpetuându-se și ideea blestemului zilei de 13.

Ascensoarele din SUA nu conțin butoane cu numărul 13, etajul nefiind numerotat - Foto: msn.com

De asemenea, odiseea misiunii tragice a celor trei astronauți de pe Apollo 13, din 11-17 aprilie 1970, ce i-a ținut cu sufletul la gura mai ales pe americani, a contribuit la răspândirea credinței în ghinionul adus de numărul 13.

Citește și: De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. La ce să ne așteptăm săptămâna aceasta

Este și motivul pentru care însăși NASA a încetat să mai numeroteze secvențial misiunile navetei spațiale, numind cel de-al 13-lea zbor al navetei, STS-41-G.

A devenit faimos și faptul că în urma pățaniilor astronauților de pe Apollo-13, nici o clădire din SUA nu este numerotată cu 13, respectivul etaj neexistând în numărătoarea acestora.

Deși, firește, științific nu există nici o legătură între numărul 13 și ghinion, mulți oameni continuă să se teamă de el și să-l evite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te