De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. La ce să ne așteptăm săptămâna aceasta

DE Alexandra Lupascu | 10.10.2023 - 20:00
De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. La ce să ne așteptăm săptămâna aceasta Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Când vine vorba de ghinion, există puține superstiții la fel de răspândite în cultura occidentală precum cea de vineri 13. La fel ca încrucișarea căilor cu o pisică neagră și spargerea unei oglinzi, noțiunea de zi care poate aduce nenorocire este profund înrădăcinată.

SHARE

Când vine vorba de ghinion, există puține superstiții la fel de răspândite în cultura occidentală precum cea de vineri 13.

La fel ca încrucișarea căilor cu o pisică neagră și spargerea unei oglinzi, noțiunea de vineri 13 care poate aduce nenorocire este profund înrădăcinată.

În timp ce vineri 13 poate părea un fenomen rar, calendarul nostru gregorian înseamnă că data de 13 a oricărei luni este puțin mai probabil să cadă Într-o zi de vineri decât în ​​orice altă zi a săptămânii.

Nu este, însă, o superstiție universală: în Grecia și în țările de limbă spaniolă, marți, 13, este considerată o zi de ghinion, în timp ce în Italia vineri, 17, este întâmpinată cu frică, scrie CNN.

La fel ca multe superstiții care au evoluat de-a lungul timpului și de-a lungul culturilor, este dificil să identificăm cu precizie originile zilei de Vineri 13.

De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. La ce să ne așteptăm săptămâna aceasta

Ceea ce știm, totuși, este că atât vineri, cât și numărul 13 au fost considerate ghinioniste în anumite culturi de-a lungul istoriei.

Puterea tulburătoare a cifrelor a fost cimentată prin povestea Cina cea de Taină, la care au participat Iisus Hristos și discipolii săi în Joia Mare.

Al 13-lea și cel mai infam oaspete care a sosit, Iuda Iscarioteanul, a fost discipolul care L-a trădat pe Iisus, ducând la răstignirea Sa în Vinerea Mare.

În tradiția biblică, conceptul de vineri cu ghinion se întinde chiar mai departe decât crucificarea: se spune că vineri este ziua în care Adam și Eva au mâncat fructul interzis din Arborele Cunoașterii; ziua în care Cain și-a ucis fratele, Abel; 

în ziua în care Templul lui Solomon a fost dărâmat; și ziua în care chivotul lui Noe a pornit în marele Potop.

Cifra 13, un vestitor al norocului

Dacă săpăm mai adânc, totuși, găsim, de asemenea, dovezi că atât vineri, cât și numărul 13 au fost considerate de mult timp ca un vestitor al norocului. 

În vremurile păgâne, de exemplu, vineri se credea că are o asociere unică cu femininul divin.

Citește și: Misterul peșterii în care telefoanele mobile se strică, iar apa curge cu susul în jos: Inexplicabil

Primul indiciu poate fi găsit de fapt în numele zilei lucrătoare Friday, care derivă din engleza veche și înseamnă „ziua lui Frigg”.

Atât Regina Asgardului, cât și o puternică zeiță a cerului în mitologia nordică, Frigg (cunoscută și sub numele de Frigga) a fost asociată cu dragostea, căsătoria și maternitatea.

Citește și: Dublă sărbătoare la români. Ce faci dacă găsești o furnică în portofel și cum afli cât mai trăiești

Frigg a oferit protecție caselor și familiilor, a menținut ordinea socială și a putut țese soarta așa cum a făcut norii.

Ea poseda, de asemenea, arta profeției și putea dărui sau înlătura fertilitatea.

Pe de altă parte, Freyja, zeița iubirii, fertilității și războiului cu care Frigg a fost adesea confundat, a fost înzestrată cu puterea de a face magie, de a prezice viitorul și de a determina cine va muri în lupte și se spunea că călărește un car. trase de două pisici negre.

Aceste zeițe au fost venerate pe scară largă în toată Europa și, datorită acestor asociații, vineri a fost considerată o zi norocoasă pentru căsătorie de către nordici și teutoni.

Superstiții legate de Vineri 13 

Există și o serie de superstiții legate de ziua de vineri 13, acestea fiind cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.

În această zi de Vineri 13 încearcă să nu te aventurezi, să nu călătorești și să îți continui ziua cu precauție.

Citește și: Misterele pădurii Hoia-Baciu: OZN-uri, apariții bizare și fenomene stranii ”. Se crede că e bântuită

Încearcă să porți ceva roșu pentru a ține deochiul și răul deoparte și poartă ceva de aur, deoarece cest metal prețios de ferește de lucruri negative. 

Nu te tunde în ziua de vineri 13, ca să nu ai un necaz în familie. 

Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te