A vrut Sergiu Nicolaescu să se sinucidă? Am fi tentați să spunem că nu, nici gând, că totul e o poveste fabricată din cine știe ce motive.
Dar regizorul și actorul trecut la cele veșnice în ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, a dezvoluit că „da”, a avut această pornire. Chiar de trei ori.
Iar dacă îi „reușea” vreuna dintre încercări n-am mai fi vorbit astăzi, nici n-am fi știut de un om pe nume Sergiu Nicolaescu.
De ce a vrut Sergiu Nicolaescu să se sinucidă? „Mi-am pus pistolul la tâmplă de trei ori”
Iubit sau urât, aplaudat ori huiduit, Sergiu Nicolaescu a reușit să-și pună amprenta în mod apăsat și unic pe cinematografia românească, indiferent că ne place sau nu.
A fost acuzat că a „ambalat” istoria țării în povești false și idei naționaliste, dar frumos mirositoare șefilor comuniști ai timpului, inclusiv lui Nicolae Ceaușescu.
E drept, filmele sale istorice nu reflectă mereu adevărul istoric dar, până la urmă, orice creație artistică este supusă subiectivității și viziunii creatorului ei.
Citește și: Sergiu Nicolaescu, un om chinuit și singur. „Nu cred că am iubit vreodată”. A avut trei căsnicii
Dar românii s-au grăbit să confunde scenele din peliculele lui Nicolaescu cu realitatea istorică, iar regizorul nu a intervenit niciodată pentru a le explica ce este și ce nu adevărat în ce văzuseră.
Însă, chiar și plin de umbre - dar și de lumini - un lucru nu i s-a putut contesta; pasiunea și profesionalismul cu care și-a dedicat, practic, toată existența cinematografiei, fiind regizor, actor și scenarist și adunând un număr de 80 de filme și coproducții a care a lucrat.
Și încă un lucru incontestabil a fost și a rămas succesul la public al multora dintre filemele sale car,e, per total, au fost vizionate de peste un miliard de oameni. E drept, majoritatea din China și Rusia, dar și 130 milioane de spectatori din România.
Alături de marele Amza Pellea în „Mihai Viteazul” - Foto: Studiourile Buftea
În topul celor mai vizionate filme românești din istorie, peliculele sale ocupă 3 dintre primele patru locuri, începând cu „Nea Mărin miliardar”, „Mihai Viteazul” și terminând cu „Dacii”.
Doar Geo Saizescu, cu al său „Păcală”, a reușit să se strecoare până pe locul 2, conform datelor Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România din 2012.
Iar publicul urmărește chiar și azi, cu nostalgie și bucurie, reluările vechilor filme ale lui Nicolaescu, care sunt difuzate pe diferite canale de televiziune.
Depsre biografia lui s-a scris mult și s-au scris multe, începând cu nașterea sa, la 13 martie 1930 - cu doar 10 zile mai mic decât Ion Iliescu, adică - în Târgu Jiu, județul Gorj.
La vârsta de cinci ani a plecat din oraşul natal împreună cu familia, care şi-a stabilit reşedinţa la Timişoara, oraşul în care viitorul regizor a copilărit.
Sergiu Nicolaescu a fost convins că are un fiu
În perioada adolescenței au apărut acele gânduri de sinucidere, de aceea spuneam că, de i-ar fi reușit, n-ar mai fi apucat să devină acel Sergiu Nicolaescu pe care-l știm, iar noi nici n-am fi aflat că a existat vreodată.
Prin urmare, ca adolescent, a vrut să se sinucidă nu de una, nu de două, ci chiar de trei ori! Şi-a pus chiar și pistolul la tâmplă, ba chiar a și apăsat, dar bafta, destinul, au vrut altfel: glonțul n-a pornit pe țeavă.
Dar de ce ajunsese în acel punct? „Mi-era lehamite de tot, probabil traumele războiului. Am apăsat pe trăgaci, dar nu a fost să fie!”, a mărturisit el, mulți ani mai târziu.
Citește și: Cine a fost fiul secret al lui Sergiu Nicolaescu? „Mi-ar fi plăcut să am cinci-șase copii”
A făcut ultimele patru clase de liceu în doi ani, iar în 1948, la terminarea acestuia, a intrat la trei facultăţi - pare-se că a fost urmărit de cifra 3 : Belle Arte, Politehnică şi Şcoala de Ofiţeri de Marină.
Până la urmă a absolvit Politehnica, în 1952, devenind inginer, meserie pe care a practicat-o la Studioul '„Al. Sahia” până în 1965.
Începuturile carierei sale regizorale sunt marcate de o serie de scurtmetraje - „Scoicile nu au vorbit niciodată” și, „Memoria trandafirului”
A debutat ca regizor de lungmetraj cu „Dacii'” (în coproducţie cu Franco-London-Film, 1966), în care a şi jucat.
Filmul s-a dovedit a fi un mare succes românesc, ajungând să fie difuzat şi în străinătate. iar pentru Nicolaescu a marcat doar începutul unei cariere fabuloase.
Au devenit clasice deja poveștile - reale, de altfel - despre cum ar fi trebuit să facă „Mihai Viteazul” cu faimoșii Richard Burton, Elizabeth Taylor, cele mai mari vedete mondiale din anii '60, cu un buget de 4 milioane de dolari - cam 33-35 de milioane de dolari de azi - unul imens pentru acea vreme.
Cu Amza Pellea, la filmările pentru comedia „Nea Mărin miliardar” - Foto: Studiourile Buftea
Dar totul s-a năruit atunci când Ceaușescu a decis ca în pelicula despre marele voievod să joace doar actori români.
Așa s-a ajuns la soluția Amza Pellea, lucru care s-a dovedit a fi o binecuvântare, de fapt, atât pentru film cât și pentru public, iar lui Nicolaescu i-a consolidat statutul de regizor.
Totuși, el a rămas convins că, având la dispoziție acea distribuție internațională stelară, ar fi putut câștiga chiar și un Oscar, la acea vreme.
Citește și: Cine a fost în realitate Comisarul Moldovan jucat de Sergiu Nicolaescu. Criminalul devenit erou
„Aveam buget de 4 milioane de dolari în 1970, aş fi „ras” tot la nivel de încasări în acea perioadă, poate pelicula lua un Oscar", a afirmat el, într-un interviu pentru Libertatea din 2010.
Dacă despre filmele sale, mulți români știu aproape totul, văzându-le și răsvăzându-le, mult mai puțin cunoscută, cel puțin până în 1990, a fost viața personală a regizorului-actor.
Sigur, se auzise că era un mcare crai, un neobosit cuceritor de femei frumoase, multe dintre ele apărând în filmele sale. Dar mai nimeni nu putea să jure dacă a fost căsătorit vreodată, cu cine sau dacă avea copii.
Culmea, și acest aspect al vieții sale s-a desfășurat sub semnul cifrei 3. Adică, a avut trei soții. Prima, în 1954, la doar 24 de ani, când s-a căsătorit pentru prima oară, cu Mariana - prenumele său fiind singurul detaliu știut despre ea - dar căsnicia n-a durat decât trei luni.
Apropiații maestrului spuneau ulterior că tocmai opoziția regizorului în a avea copii ar fi dus la ruptura dintre ei.
Abia la 50 de ani Nicolaescu a repetat gestul, însurându-se cu Gabriela, o pictorită de costume, dar, după câțiva ani, a urmat un alt divorț.
Motivul a fost evident: Nicolaescu nu a vrut să-și țină în frâu pasiunea sa continuă pentru femeile frumoase, nici măcar din postura de bărbat însurat.
Apoi, în 2005, la 75 de ani, a ajuns la a treia și ultima soție, căsătorindu-se cu Dana, cea care avea să-i stea alături până la moartea sa survenită pe 3 ianuarie 2013.
Citește și: VIDEO Ceaușescu despre Mihai Viteazul: „Sunt de acord că a făcut dragoste, dar să știm ce să redăm”
Dar, într-o mărturisire surprinzătoare, făcută în 2012, Sergiu Nicolaescu spunea că i-ar fi plăcut să aibă cinci-șase copii.
„Mi-ar fi plăcut să am cinci-sase copii, mă rog… n-am avut… Am o mare admiraţie faţă de familiile care au făcut şi au crescut copii. Nu am căutat să mă realizez printr-o dragoste mare.
Câți bărbati pot afirma că au întâlnit dragostea vieţii lor? Îndrăgosteala e una, iubirea, cu totul altceva. Iubirea nu-i distracţie şi nici voluptate, ci un angajament statornic şi o devotiune veşnică”, dezvăluia cineastul, conform VIVA.
În 1989, în „Mircea”, jucând rolul voievodului Mircea cel Bătrân - Foto: Studiourile Buftea
În 2010, Nicolaescu a vorbit pentru prima oară și despre faptul că a trăit tot timpul convins că are un băiat, rezultat din relația sa cu o femeie măritată, Roxana Ghiață, relație petrecută la jumătatea anilor '50.
Aceasta ar fi locuit în aceeași zonă cu el, în zona Dorobanți, regizorul trăind, vreme de decenii, într-o vilă de pe strada Muzeul Zambaccian.
Citește și: Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film
„Era prin 1956, cred. Era o femeie care m-a ales, să spun așa. M-a ales să fiu tatăl copilului ei. Stătea pe aici, prin apropiere, într-o vilă mare, frumoasă. Roxana. Roxana Ghiață. Culmea, pe soț îl chema tot Nicolaescu. Era inginer.
Ea a născut un copil, un băiat. Sunt convins că era al meu. Dar a plecat în altă țară, la scurt timp. O vreme am încercat să aflu ce fac, unde sunt. N-am reușit.
Apoi au trecut anii și-am considerat că e prea târziu să mai intervin în viața cuiva”, a mărturisit Nicolaescu, în interviul pentru Libertatea realizat cu nici trei ani înainte de moartea sa.
După moartea lui Nicolaescu au apărut mai multe informații conform cărora băiatul său secret, niciodată întâlnit, ar fi trăit în Spania, țară în care s-ar fi stabilit și mama sa. Mai mult, se pare că acesta, botezat Dan Ioan, s-ar fi sinucis în 2011, potrivit eva.ro.
Deși avut parte de o viață plină de evenimente, de faimă, bani, recunoaștere și, desigur, femei frumoase, Sergiu Nicolaescu a rămas, de fapt, un solitar, „un lup singuratic” cum se autocaracteriza.
Citește și: De ce se opune soția lui Sergiu Nicolaescu unui film despre viața actorului. A moștenit 1.000.000 €
Și poate că cea mai exactă descriere a personalității sale complexe și paradoxale a fost făcută de fosta sa logodnică, dar și una dintre actrițele sale preferate, Ileana Popovici.
„Din când în când, îi mai aprind câte o lumânare și mă rog pentru sufletul lui chinuit. Căci a fost un suflet chinuit!”, a spus actrița, după decesul lui Sergiu Nicolaescu.