VIDEO Ceaușescu despre Mihai Viteazul: „Sunt de acord că a făcut dragoste, dar să știm ce să redăm”

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.03.2021 - 13:35
Nicolae Ceaușescu s-a lăudat că a văzut toate filmele românești. A intervenit la scenariul pentru „Mihai Viteazul”

Nicolae Ceașescu era un fan al filmelor realizate de cinematografia românească și s-a lăudat că a văzut toate lungmetrajele care au apărut în perioada cât a condus România.

SHARE

600 de lungmetraje au fost realizate în România după cel de Al Doilea Război Mondial până în 1989. Un proiect drag comuniștilor a fost „epopeea națională cinematografică”, filme istorice, o mitologie națională dominată de un panteon laic de personalități istorico-mitice. 

Dictatorul Nicolae Ceaușescu era pasionat de filmele realizate în România și s-a lăudat că le-a văzut pe toate.

Citește și: VIDEO Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme în comunism. Cazul „Reconstituirea”

Interesul liderului comunist a venit cu un avantaj: statul a investit masiv în dotarea studiorilor cinematografice, care aveau tehnologie de ultimă oră, „mai bună decât la Hollywood”, după cum declara la acea vreme regizorul american de origine română Jean Negulescu, a explicat istoricul Bogdan Jitea, autorul studiului „Cinema în RSR. Conformism și disidență în industria ceaușistă de film”.

Dar a venit și cu un mare dezavantaj.

„Gradul de control al filmelor a fost mult mai ridicat, pentru că Nicolae Ceaușescu era un pasionat de filme și chiar vedea aceste filme.

În ședințele de Secretariat al PCR, se înfiripă discuții cinefile între el și ceilalți prezenți acolo, din conducerea partidului. El spune că vede filmele, e interesat de filme, face aprecieri în privința filmelor, face sugestii în privința scenariului”, a declarat Bogdan Jitea în cadrul Newsweek LIVE.

Ceaușescu: „Eu sunt de acord că și Mihai Viteazul a făcut dragoste”

De exemplu, pentru filmul „Mihai Viteazul”, Titus Popovici și Sergiu Nicolaescu veniseră cu un scenariu în care voiau să îl umanizeze pe voevod, inclusiv prin scene amoroase.

„Ceaușescu intervine și spune că știm foarte bine că Mihai Viteazul a iubit la viața lui, a făcut dragoste, dar aceste teme sunt marginale și să le tratăm ca atare. Pe noi ne interesează faptele lui de arme și politice”, a arătat Bogdan Jitea.

Citește și: Victima polițiștilor de la Secția 16: M-au bătut și au urinat pe mine. M-au dus pe un câmp la Jilava

Potrivit procesului verbal al ședinței de partid în care s-a discutat despre acest film, Nicolae Ceaușescu a cerut ca scenele de amor să fie eliminate. 

„Eu sunt de acord că și Mihai Viteazul a făcut dragoste, dar trebuie să știm ce să redăm, tovarăși. Să redăm și dragostea lui Mihai Viteazul, eu nu sunt împotrivă, dar dacă aceasta a avut rolul dominant în activitatea lui Mihai Viteazul, sau dacă este numai ceva lăturalnicm atunci să o tratăm lăturalnic”, a cerut Nicolae Ceaușescu, conform cărții „Cinema în RSR”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te