Sergiu Nicolaescu, un om chinuit și singur. „Nu cred că am iubit vreodată”. A avut trei căsnicii

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.04.2024 - 16:24
Sergiu Nicolaescu, un om chinuit și singur. - Foto:Facebook/Studiourile Buftea
cu kirk douglas
in mihai viteazul
un comisar acuza
cu amza pellea

Sergiu Nicolaescu, un om chinuit și singur. A fost unul dintre cei mai prolifici și populari regizori români Dar viața sa, dincolo de platourile de filmare, a rămas, însă, mult vreme, o mare enigmă. Pe 13 aprilie, ar fi împlinit 94 de ani.

SHARE

Sergiu Nicolaescu, un om chinuit și singur. A fost regizorul cel mai popular în rândul românilor, indiferent de acuzațiile care i s-au adus ulterior, despre mistificările istorice din unele filme sau statutul preferențial avut în timpul lui Ceaușescu. Dar peliculele sale au rămas și azi aproape de sufletul multor români Pe 13 aprilie ar fi împlinit 94 de ani.

Sergiu Nicolaescu, un om chinuit și singur. „Nu cred că am iubit vreodată”. A avut trei căsnicii

Viața lui Sergiu Nicolaescu ar putea fi, de bună seamă, un subiect de roman, chiar unul „fluviu”. 

Și-a dedicat existența pasiunii sale pentru cinematografie, fiind regizor, actor și scenarist și adunând un număr de 80 de filme și coproducții, vizionate de peste un miliard de oameni.

E drept, majoritatea din China și Rusia, dar și 130 milioane de spectatori din România.  

În topul celor mai vizionate filme românești din istorie, peliculele sale ocupă 3 dintre primele patru locuri, începând cu „Nea Mărin miliardar”, „Mihai Viteazul” și terminând cu „Dacii”.

Doar Geo Saizescu, cu al său „Păcală”, a reușit să se strecoare până pe locul 2, conform datelor Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România din 2012.

Citește și: Cine a fost în realitate Comisarul Moldovan jucat de Sergiu Nicolaescu. Criminalul devenit erou

Sergiu Nicolaescu s-a născut la la Târgu-Jiu, într-o zi de 13 aprilie 1930, așa că, dacă mai trăia, ar fi sărbătorit 94 de ani de viață.

Cu marele actor Kirk Douglas, în 1966, la Studiourile Buftea, pe când filma la „Dacii” - Foto:Facebook/Studiourile Buftea

Poate că ceva din caracterul sobru, rece și ordonat de mai târziu a avut de-a face cu faptul că a fost la o grădiniță cu educație catolică, „Notre Dame”, unde a învățat și germana. 

La vârsta de cinci ani a plecat din oraşul natal împreună cu familia, care şi-a stabilit reşedinţa la Timişoara, oraşul în care viitorul regizor a copilărit.

Ca adolescent, a vrut să se sinucidă de 3 ori! Şi-a pus pistolul la tîmplă chiar. „Mi-era lehamite de tot, probabil traumele războiului. Am apăsat pe trăgaci, dar nu a fost să fie!”, a mărturisit el, mulți ani mai târziu.

A făcut ultimele patru clase de liceu în doi ani, iar în 1948, la terminarea acestuia, a intrat la trei facultăţi: Belle Arte, Politehnică şi Şcoala de Ofiţeri de Marină.

A absolvit Politehnica în 1952, devenind inginer, meserie pe care a practicat-o la Studioul '„Al. Sahia” până în 1965.

Citește și: VIDEO Ceaușescu despre Mihai Viteazul: „Sunt de acord că a făcut dragoste, dar să știm ce să redăm”

Începuturile carierei sale regizorale sunt marcate de o serie de scurtmetraje - „Scoicile nu au vorbit niciodată” și, „Memoria trandafirului”

A debutat ca regizor de lungmetraj cu „Dacii'” (în coproducţie cu Franco-London-Film, 1966), în care a şi jucat. Filmul s-a dovedit a fi un mare succes românesc, ajungând să fie difuzat şi în străinătate. iar pentru Nicolaescu a marcat doar începutul unei cariere fabuloare.

În rolul lui Selim Pașa din „Mihai Viteazul” (1971), împreună cu calul care-i putea aduce amputarea unui picior - Foto:Facebook/Studiourile Buftea

Au devenit casice deja povestirile - reale, de altfel - despre cum ar fi trebuit să facă „Mihai Viteazul” cu faimoșii Richard Burton, Elizabeth Taylor, un fel de Brad Pitii și Angelina Jolie ai anilor 60, cu un buget de 4 milioane de dolari, imens la acea vreme.

Dar totul s-a năruit atunci când Ceaușescu a decis ca în pelicula despre marele voievod să joace doar actori români.

Așa s-a ajuns la Amza Pellea, lucru ce s-a dovedit a fi o binecuvântare pentru film și public, deși Nicolaescu a rămas convins, că, având la dispoziție acea distribuție internațională stelară ar fi putut câștiga chiar și un Oscar.

„Aveam buget de 4 milioane de dolari în 1970, aş fi „ras” tot la nivel de încasări în acea perioadă, poate pelicula lua un Oscar", a afirmat el, într-un interviu pentru Libertatea, din 2010.

Dar dincolo de filmele, in general, foarte cunoscute marelui public, viața artistului a fost, de fapt, viața unui om singur și chinuit de pasiunea enormă pentru cinematografie și lupta pentru perfecțiune.

Citește și: Sergiu Nicolaescu a avut un miliard de spectatori. A divorțat după 3 luni, recăsătorit la 75 de ani

Actrița Ileana Popovici, care i-a fost logodnică timp de câteva luni, la un oment, dat, l-a caracterizat pe regizorul-actor drept „un suflet chinuit”.

„Știu și știm cu toții tot felul de acuzații la adresa lui Nicolaescu. Dar de ce nu a apărut după el nicio comedie românească măcar egală ca valoare cu „Nea Mărin miliardar”. Sau filme de genul „Osânda” sau „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” sau filme istorice?”.

Dacă e să regret ceva e faptul că nu l-a dus mintea să facă o fundație, să lase o bursă după el. Nimic altceva! Dar au rămas filmele lui! Din când în când, îi mai aprind câte o lumânare și mă rog pentru sufletul lui chinuit. Căci a fost un suflet chinuit!”, a spus actrița într-un interviu pentru revistatango.ro.

Într-o scenă clasică din „Un comisar acuză” (1974), avându-l în spate pe marele Gheorghe Dinică, intepretul neuitatului personaj Lăscărică - Foto:Facebook/Studiourile Buftea

Și Ioana Pavelescu, protagonistă, alături de Amza Pellea, a memorabilului film „Osânda” - preferatul lui Nicolaescu dintre toate peliculele sale - a mărturisit că atunci când regizorul le cerea ceva „nu te puteai „izmeni” că e prea frig sau periculos”.

Și asta, mai ales că pericolele prin care trecuse el însuși deveniseră deja egndre, cum a cazul în „Mihai Viteazul”, când a fost la un pas de amputarea unui picior.

„Trebuie să menționez dăruirea lui, exigența lui, curajul și perfecționismul lui. Pericolele prin care trecuse el la filmări ajunseseră legende. Totul de dragul autenticului. Toți, și mai ales actorii, eram extrem de impresionați.

De exemplu, la „Mihai Viteazul“ l-a răsturnat calul, și în cădere, gamba unuia dintre picioare a fost tăiată până la os. A continuat filmarea care nu putea fi amânată din motive obiective pe care nu are rost să le menționez.

Când, peste ore, a ajuns la doctor, i s-a spus că o diferență de minute l-a despărțit de amputarea piciorului. Știam asta cu toții, și atunci când ne cerea ceva, nu te mai puteai „izmeni“, că e prea frig sau periculos.

La scena nașterii, sângele pe care mi l-a turnat pe picioare era de la abator. Copilul pe care mi l-a dat să-l țin în brațe era un avorton, adus de la un spital.

Toți actorii care am lucrat cu el am simțit puterea lui de a ne insufla curaj și dorința de perfecțiune”, a spus Ioana Pavelescu despre lucrul cu regizorul, la „Osânda”, conform adevarul.ro.

Așa cum declara și Rodica Mandache, care a jucat în „Nea Mărin miliardar” rolul unei reporterițe străine „eficienţa lui Sergiu Nicolaescu era şi ea cunoscută. Făcea în două zile ce făceau alţii într-o lună!”.

În privința vieții personale, Sergiu Nicolaescu a fost mult mai discret și mai puțin expansiv decât pe platorul de filmare.

Citește și: Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film

Puțină lume i-a cunoscut de fapt, secretele intime ori a știut dacă sau cu cine este căsătorit.

Cu Amza Pellea, unul dintre puținii săi prieteni, în timpul filmărilor la „Nea Mărin miliardar” (1979) - Foto:Facebook/Studiourile Buftea

La doar 24 de ani, în 1954. s-a însurat pentru prima oară, cu Mariana - prenumele e singurul detaliu știut despre ea - dar căsnicia n-a durat decât trei luni.

Abia la 50 de ani a repetat gestul, însurându-se cu Gabriela, o pictorită de costume, dar, după câțiva ani, a urmat un alt divorț. 

Apoi, în 2005, a ajuns la a treia și ultima soție, căsătorindu-se cu Dana, cea care avea să-i stea alături până la moartea survenită pe 3 ianuarie 2013.

Dar perioadele dintre căsnicii au fost pline de pasiuni și amoruri, în general scurte. Ce l-a atras la o femeie?

Citește și: Fosta soție a lui Sergiu Nicoleascu, recăsătorită cu un cunoscut al actorul. I s-a zis „văduva albă”

„Frumusețea, în primul rând. Așa mi-am ales și actrițele pentru filmele mele. Apoi, caracterul. Poate de-aia m-am și despărțit rapid”, a spus Nicolaescu în interviul menționat, pentru Libertatea.

N-a oferit nume, dar parcurgerea listei de actrițe din producțiile sale poate da o idee asupra acestora.

Însă, cu aceeași ocazie, a făcut o mărturisire aproape șocantă.

„Nu cred că am iubit vreodată! Am fost un lup singuratic, de fapt. Nici prieteni intimi n-am avut. Sigur, au fost prieteni, cum a fost Amza Pellea, cum au mai rămas acum vreo doi, dar niciodată nu ne-am împărtățit intimități de viață cum fac alții”, a mai spus regizorul.

E cunoscută implicare sa în Revoluția din 1989, apoi în politică, ucruri ce i-au adus mulțe critici, precum și filmele pe care le-a mai făcut, dar în care își pierduse, parcă, magia, mai ales că generațiile de spectatori se schimbaseră dramatic.

În 2008, a trecut prin două intervenții pe creier, în urma unui stupid accident casnic. Practic, a fost nevoit să reînvețe de la zero să vorbească, să scrie și să meargă, dar voința sa titanică a triumfat încă o dată.

Nici moartea sa, în ianuarie 2013, la 82 de ani,  n-a fost lipsită de „spectacol”, unul nedorit de data aceasta.

Citește și: De ce se opune soția lui Sergiu Nicolaescu unui film despre viața actorului. A moștenit 1.000.000 €

Și asta, pentru că Dana, ultima soție, i-a incinerat trupul, spunând că aceasta ar fost dorința lui Nicolaescu, lucru contestat de mulți cunoscuți de-ai acestuia, inclusiv de sora sa.

Dar, dincolo de acest episod și de imperfecțiunile omului Nicolaescu, măcar o parte dintre filmele sae vor rămâne multă vreme aproape de sufletul românilor, aceasta fiind adevărata sa moștenire.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te