Cum își petrec angajații români concediile. Laptopul a devenit un ”partener” de vacanță

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.09.2023 - 21:11
Românii pleacă în concediu cu laptopul Foto: Pixabay.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Mulți români spun că merg în concediu. Însă nu reușesc să lase deoparte îndatoririle de serviciu. Iar asta se întâmplă deoarece șefii îi sună să rezolve probleme de muncă și atunci când sunt liberi. Astfel, laptopul a ajuns practic partener al angajatului român aflat în vacanță.

SHARE

Există o categorie de români care muncesc în concediu pentru că le place foarte mult ceea ce fac. Alții sunt nevoiți să facă acest lucru deoarece sunt contactați de șefi care le cer să rezolve probleme de serviciu. 

Un procent foarte mare își verifică e-mailul de serviciu în concediu. 

Cum își petrec angajații români concediile. Laptopul a devenit un ”partener” de vacanță

Aproape jumătate dintre angajații români spun că au fost contactați în vacanță de către colegi și manageri pentru a rezolva situații care apar la birou, o treime își iau laptopul în vacanță, iar aproximativ 60% își verifică e-mailul de serviciu în concediu, arată un studiu realizat de Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaților din România și una dintre cele mai importante din zona Europei Centrale și de Est.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-8 septembrie anul acesta și au răspuns 11.410 angajați cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani din România, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia și Ungaria. Dintre cei 11.410 repondenți, 6.082 sunt și părinți.

Citește și: Ce trebuie să știe un angajat dacă pleacă în vacanță cu mașina firmei. Ce prevede Codul muncii

În jur de 79% dintre români au avut concediu anul acesta, iar din restul de 21% care nu avut concediu aproximativ 8% intenționează să aibă vacanță în următoarele trei luni. Procentele celor care au avut vacanță în acest an sunt similare și la nivel regional, ele variind între 75% (Republica Moldova) și 83% (Ungaria).

În ceea ce privește durata concediului, 24% dintre angajații români și-au luat liber anul acesta între 5-9 zile lucrătoare, 19% mai puțin de cinci zile lucrătoare, 17% au solicitat concediu pentru zece zile lucrătoare, iar 7% pentru 15 zile lucrătoare. Concediul pentru 5-9 zile lucrătoare a fost cel mai solicitat în România și Bulgaria, în Moldova cei mai mulți angajați și-au luat liber 15 zile lucrătoare (31% dintre repondenți), iar în Grecia și Ungaria cei mai mulți salariați au optat pentru mai puțin de 5 zile lucrătoare (22% în Grecia și 24% în Ungaria).

65% dintre angajații români au reușit să se deconecteze în vacanță de sarcinile de la serviciu

Aproximativ 65% dintre angajații români spun că au reușit să se relaxeze și să se deconecteze în vacanță de la sarcinile de serviciu. Procentele sunt similare la nivel regional, cei mai mulți angajați care au reușit să se relaxeze în vacanță fiind cei din Ungaria (71%).

Citește și: Cel mai relaxat job din România

Aproximativ 40% dintre salariații români spun că ultima vacanță în care nu au lucrat a fost anul acesta, iar 23% afirmă că nu au lucrat niciodată în vacanță. Pe de altă parte, 16% dintre angajați spun că ultima vacanță în care nu au muncit a fost în urmă cu 2-5 ani, 8% în urmă cu mai mult de 5 ani, iar 11% spun că au lucrat mereu în concediu. Comparativ, la nivelul regiunii, angajații moldoveni sunt cei care lucrează cel mai mult în vacanță – 22% dintre aceștia au lucrat în toate concediile de până acum. Pe de altă parte, grecii sunt cei care reușesc în cea mai mică proporție să se relaxeze în vacanță – doar 32% dintre aceștia spun că reușesc să uite de muncă în concediu.

Cum lucrează angajații din regiune atunci când sunt în vacanță

40% dintre angajații din România au afirmat că au fost contactați în vacanță de colegi și manageri pentru a rezolva diferite sarcini de serviciu și au încercat să le rezolve. 10% spun că au fost contactați, dar au explicat că nu lucrează în vacanță. La nivel regional, angajații din Republica Moldova sunt cei care sunt cel mai des contactați în vacanță pentru a rezolva sarcini de serviciu și care rezolvă ce li se solicită – 56% dintre salariații moldoveni fac acest lucru.

61% dintre angajații români își verifică e-mailul de serviciu în vacanță. Cel mai mic procent al angajaților care își verifică e-mailul de serviciu în concediu este în Bulgaria (52%), la polul opus fiind Republica Moldova cu 72% dintre salariați care își citesc e-mailul de la job în vacanță.

Citește și: Bugetarii își pot face planuri de concediu pe tot anul: Până la ce dată se dau vouchere de vacanță

Totodată 31% dintre angajații din România pleacă cu laptopul în vacanță pentru a fi siguri că pot rezolva eventuale situații care apar la locul de muncă. Procentul este de 53% în Republica Moldova, 46% în Grecia, 36% în Ungaria și 31% în Bulgaria.

9% dintre salariații români lucrează în concediu pentru că le place foarte mult ceea ce fac

În jur de 34% dintre români sunt deranjați să lucreze în vacanță chiar dacă se întâmplă rar, în timp ce 38% nu sunt deranjați dacă se întâmplă ocazional. Aproximativ 18% sunt deranjați pentru că lucrul în vacanță a devenit o practică în cadrul companiilor în care lucrează, iar 9% sunt confortabili cu a munci în concediu pentru că le place foarte mult ceea ce fac, declarând că pentru ei nu există o limită clară între job și timp liber.

La nivel regional, în Ungaria sunt cei mai mulți angajați (33%) care sunt nemulțumiți pentru că munca în vacanța a devenit un obicei în companiile pentru care lucrează. Pe de altă parte, în Grecia sunt cei mai mulți angajați nemulțumiți că muncesc în vacanță chiar dacă acest lucru se întâmplă rar (52%).

Citește și: VIDEO Cum îți poate deconta angajatorul concediul în străinătate

În ceea ce privește obiceiul de a lucra în vacanță, 41% dintre angajații români afirmă că problema s-a remediat după ce au vorbit cu managerul lor, iar 29% au de gând să discute despre acest subiect. Pe de altă parte, 16% dintre salariații români spun că au vorbit cu managerii lor, dar nu s-a schimbat situația, iar 14% dintre repondenți afirmă că le este teamă să vorbească despre acest subiect cu șefii lor. În Grecia este cel mai mare procent al angajaților care nu a primit înțelegere pentru această situație (24%), iar în Bulgaria este cel mai mare procent (45%) al salariaților care simte că s-a îmbunătățit situația.

13% dintre angajații părinți din România au lucrat cu copiii de acasă și nici nu au plecat în vacanță

Dintre cei 11.410 repondenți din cele cinci țări, 6.082 sunt și părinți, iar aproximativ 57% dintre părinții români spun că în timpul vacanței de vară a copiilor au lucrat cu aceștia de acasă și au mers împreună în concediu. În jur de 23% spun că au trimis copiii la after school timp de câteva săptămâni, iar în restul săptămânilor copiii au fost implicați în alte activități (de exemplu, au mers la bunici, tabere urbane, vacanța întregii familii). În Republica Moldova este cel mai mare procent al angajaților părinți care au lucrat cu copiii de acasă și nici nu au reușit să plece în vacanță – 25% dintre repondenți.

În privința gestionării timpului copiilor pe perioada școlii, 30% dintre angajații părinți din România spun că vor lucra cu copiii de acasă, 41% dintre ei apelează la rude, iar 33% au ales instituții de tip after-school sau școală privată. Republica Moldova se evidențiază cu cel mai mare procent care primește ajutor de la rude, iar în Bulgaria este cel mai mare procent al părinților care duc copiii la un after-school – 40%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te