FOTO Cum arătau dinozaurii ce au trăit pe teritoriul României pe când Hațegul era o insulă tropicală

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.12.2022 - 19:40
DinoParc
Dinozauri - Foto: Destepti.ro
Dinozaur

Dinozaurii din România au existat în două perioade de vârstă cretacică. Fosilele de dinozauri din Cretacicul inferior au fost identificate într-o mină de bauxită din județul Bihor, iar dinozaurii din Cretacicul superior au fost descoperiți în Bazinul Hațegului.

SHARE

Deși timpul de existență al celor două faune de dinozauri sunt despărțite de 60 de milioane de ani, prezintă câteva trăsături comune: predominanța ornitopodelor, absența teropodelor mari (deși ansamblul din Hațeg include multe teropode mici) și, în general, dimensiunea redusă a indivizilor (nanism insular).

În ce regiuni din România au existat dinozauri? 

Descoperirea oaselor de dinozaur într-o mină de bauxită de la Brusturi-Cornet, lângă Oradea, a fost făcută accidental de doi mineri în 1978, în timpul exploatării minereului.

Citește și: Nobel pentru Pace: Laureaţii ucrainean, rus şi belarus denunţă la unison războiul lui Putin

Rămășițele fosile de la Bornetu din Bihor atestă că în perioada Cretacicului pe teritoriul unde azi se află țara noastră au trăit dinozauri cu picioare de pasăre, care fac parte din categoria ornitopodelor, potrivit deștepti.ro

De asemenea, în anii 1980, arheologul Dan Alexandru Grigorescu a reluat cercetările paleontologice din zona Hațegului, după o întrerupere de peste 60 de ani de la activitatea lui Franz Nopcsa în regiune, unde au fost descoperite oseminte de dinozauri pitici. 

Insula Hațeg și dinozaurii pitici

Insula Hațeg a fost o insulă tropicală din Oceanul Tethys, în timpul erei Cretacic (147 - 65 milioane ani în urmă). Se situa în zona care corespunde azi Bazinului Hațeg sau Țării Hațegului, de unde și numele insulei. Fosile de dinozauri pitici au fost descoperite în rocile insulei.

Citește și: O elevă de 16 ani, în topurile europene la competițiile paralimpice: „Problemele nu m-au oprit”

Ea a fost formată, în principal, prin ridicarea tectonică în timpul orogenezei alpine timpurii, cauzată de coliziunea plăcilor africane și eurasiatice spre sfârșitul Cretacicului. Vegetația, de exemplu, a fost, desigur, complet diferită de cea de astăzi, precum și fauna.

Paleontologul Franz Nopcsa a introdus teoria conform căreia mărimea animalelor era determinată de disponibilitatea limitată de resurse pe care le presupunea mediul insular. De aici și forma specifică de piticism întâlnită la scheletele de dinozauri descoperite în zonă.

Teoria „nanismului insular” a lui Nopcsa a devenit general acceptată. Noile descoperiri sugerează însă că nu toți dinozaurii din Hațeg au avut talii modeste, cu unele exemplare care atingeau lungimi de până la 15 m, ceea ce cu greu poate fi interpretat ca „pitic”.

Dinozaurii au dispărut din insula tropicală din cauza vulcanilor

Locurile unde au fost descoperite oase și cuiburi cu ouă de dinozauri se află în vecinătatea Sarmizegetusei Ulpia Traiana, a bisericilor de la Densuș și a Parcului Național Retezat, toată această regiune a țării fiind în prezent inclusă într-o arie de protecție: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. 

Citește și: O tânără din Alba s-a tuns ca să-și doneze părul pentru femeile cu cancer: Perucile vor oferi zâmbet

Tot în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului se află „Valea Dinozaurilor”, între satele Sânpetru, Sibișel și Ohaba. Potrivit cercetătorilor, în insula tropicală de acum 70 de milioane de ani din Țara Hațegului au trăit și dinozaurii pitici, astfel că viața lor nu era una deloc liniștită din cauza erupțiilor vulcanice.

În timpul existenței dinozaurilor, regiunea fosiliferă reprezenta un arhipelag de insule vulcanice și corali, asemănător Caraibelor sau Indoneziei de azi.

Renumiți în lume

Dinozaurii hațegani sunt renumiți în întreaga lume, fiind prezentați în filmele canalului TV Discovery datorită unor aspecte particulare pe care le prezentau: ei formau o ultimă comunitate de dinozauri erbivori și carnivori, chiar înaintea dispariției totale a acestor animale, în urma cu 65 milioane de ani, conform hunedoaraliberă.ro

Citește și: OMV Petrom pune presiune pe cancelarul Austriei, după votul împotriva României: Să vină cu o soluție

Printre speciile de dinozauri descoperite în România se regăsesc următoarele: Zalmoxes, Telmatosaurus, Balaur, Rhabdodon, Magyarosaurus, Struthiosaurus și pterozaurieni: Hatzegopteryx.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te