Cum arată locul unde a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie? Poza, realizată în 1996

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.05.2025 - 20:25
Cum arată locul unde a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cum arată locul unde a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cum arată locul unde a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie
Cum arată locul unde a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie
Cum arată locul unde a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie
Cum arată locul unde a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie

În 1996 a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie. Imaginea a devenit una obișnuită pentru miliarde de oameni datorită faptului că a reprezentat fundalul vizual al sistemului al popularului sistem de operare Windows XP din 2001. Dar cum arată acel loc după 30 de ani?

SHARE

Cum arată locul unde a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie? Într-o zi de ianuarie 1996, un fotograf a surprins o imagine cu dealurile din Napa Valley, una dintre cele mai importante zone viticole din Statele Unite.

În acel moment, nu știa că tocmai realizase o poză ce va deveni celebră, devenind fundalul desktopului e la Windows XP creat de Microsoft.

Cum arată locul unde a fost făcută cea mai vizionată fotografie din istorie? Poza, realizată în 1996

 Dotat doar cu o cameră foto Mamiya RZ67, film Fuji și un trepied, fotograful Charles „Chuck” O’Rear a surprins un peisaj idilic, în ianuarie 1996, în timp ce mergea cu mașina din St. Helena, California, către Marin County, pentru a-și vizita viitoarea soție, Daphne Larkin.

Pe drum, obișnuia să oprească pentru a fotografia peisajele superbe. Într-una dintre aceste opriri, a surprins o imagine cu dealuri verzi, line, sub un cer albastru punctat de nori pufoși.

Citește și: Atenție! Ai calculator cu Windows? Instalează imediat „Patch Tuesday”. Ce se întâmplă?

Denumită „Bliss”, această poză legendară care înfățișează o zonă scăldată într-o lumină strălucitoare din Valea Napa, California avea să devină fundalul clasic al popularului sistem de operare Windows XP creat de Microsoft, conform unilad.com.

Se estimează că miliarde de persoane care au folosit sistemul de operare respectiv au vizualizat fotografia care a devenit ca mai vizualizată imagine din toate timpurile.

Dar, aproape trei decenii de la realizarea imaginii iconice, oamenii au fost dezamăgiți să descopere cum arată astăzi locația respectivă. 

Deși nu toți sunt de aceeași părere, majoritatea utilizatorilor rețelelor sociale susține că legendarul loc a fost „distrus” în cei 29 de ani trecuți de la realizarea fotografiei.

Într-o postare virală pe Instagram, @insidehistory a distribuit imagini cu câmpul din Napa așa cum arăta în 1998, 2006, 2020, 2024 și 2025.

Fotografia făcută de Charles „Chuck” O’Rear, în 1996, în Valea Napa din California, a devenit fundalul vizual al sistemului de operare Windows XP - Foto: newegg.com

După cum arată aceste imagini, dealurile verzi care formau fundalul computerelor atâtor oameni au dispărut de mult și au fost înlocuite cu o podgorie, potrivit Daily Mail.

Un comentator îndurerat a scris: „Obișnuiam să mă uit la asta minute în șir și îmi doream să fiu acolo... acum e trist”. În timp ce altul a mărturisit fără menajamente: „Așa arată depresia”.

Un internaut a adăugat: „Ei bine, e îngrozitor”, iar altcineva a adăugat: „Peste încă zece ani, va fi o parcare”.

Și un alt comentator dezamăgit a scris nemulțumit: „Scânteia pe care o avea zona a dispărut, lumea odată vibrantă și colorată a devenit mohorâtă, apropiindu-se de tonuri de gri”.

În postarea originală, @insidehistory a precizat: „În ciuda credinței răspândite, fotografia nu a fost manipulată digital; culorile și claritatea uimitoare au fost obținute în mod natural cu un aparat foto de format mediu”.

Fotografia a devenit fundalul vizual al sistemului de operare Windows XP

Dar nu toți comentatorii au fost atât de supărați să vadă schimbarea dramatică de aspect.

Citește și: CrowdStrike, cea mai mare pană IT din istorie. Peste 8,5 milioane de dispozitive Windows, afectate

Un utilizator de social media a scris: „Am fost acolo și vă asigur că este la fel de frumos și astăzi. Cu adevărat uluitor”. Un altul a adăugat: „Frumoasă podgorie”.

Unii comentatori au subliniat, de asemenea, că diferența izbitoare dintre imagini ar putea fi cauzată de schimbarea anotimpurilor.

În realitate, istoria adevărată a imaginii „Bliss” arată că faimoasele dealuri verzi sunt de fapt o excepție de la regulă.

Zona din Valea Napa surprinsă toamna arată cu totul altfel - Foto: Profimedia Images

Fotograful Charles „Chuck” O'Rear a oprit mașina pentru a face această fotografie după ce a observat că un câmp dintre podgorii era complet gol, ceea ce l-a nedumerit.

Acest lucru se datora faptului că acel câmp fusese infestat cu o specie de insecte numite filoxera, care distruge vița de vie, și fusese curățat în anul precedent.

Acesta este motivul pentru care imaginea din 1998 arată câmpii frumoase și deschise, în timp ce imaginile ulterioare arată podgoria revenind la normal după ce infestarea a trecut.

Citește și: Cum a apărut internetul și cine l-a inventat? Ar fi fost gândit de Tesla acum mai bine de 100 de ani

După ce a făcut fotografia, O'Rear a denumit-o Bucolic Green Hills” înainte de a o vinde.unei companii de fotografii de stoc numită WestLight care ulterior a fost cumpărată de Corbis, compania deținută de cofondatorul Microsoft, Bill Gates.

Astfel, fotografia a ajuns la Microsoft și a fost cumpărată pentru o sumă generoasă. Dovada că tranzacția a fost foarte valoroasă e și faptul că marea firmă de curierat FedEx a refuzat să o transporte, iar O’Rear a fost nevoit să o livreze personal în Seattle.

Deși O'Rear nu a confirmat cât a fost plătit pentru drepturile asupra „Bliss”, el a declarat pentru PC World, în 2014, că a fost o „sumă acceptabilă”.

El a explicat, de asemenea, că imaginea originală nu a fost modificată digital pentru a îmbunătăți culorile scenei, spunând: „Totul era acolo. Norii erau acolo, iarba verde era acolo și cerul albastru era acolo”.

Deși Chuck O’Rear a lucrat timp de 25 de ani pentru prestigioasa publicație National Geographic, niciuna dintre fotografiile sale nu a avut impactul pe care l-a avut „Bliss”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te