Cum a devenit 1 iunie „Ziua Copilului”? Când s-a sărbătorit prima oară în România?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 30.05.2024 - 15:39
Cum a devenit 1 iunie „Ziua Copilului” - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
1 iunie

Cum a devenit 1 iunie „Ziua Copilului”? Prima zi a verii calendaristice este dedicată, de multă vreme, sărbătoririi celor mici. Dar sărbătoarea care în România este, tradițional, pe 1 iunie, are date diferite în multe alte state ale lumii.

SHARE

Cum a devenit 1 iunie „Ziua Copilului”? Suntem obișnuiți de multă vreme ca, în prima zi a verii calendaristice, să-i sărbătorim pe toți micuții țării. Nu doar noi, ci și în alte multe state ale lumii. În Româna, însă, data a fost stabilită pe filieră soviectică, multe alte țări celebrând la alte date ziua dedicată copiilor.

Cum a devenit 1 iunie „Ziua Copilului”? Când s-a sărbătorit prima oară în România?

Istoria Zilei Copilului este mai veche și un pic mai complicată decât ne imaginăm. Prima enționare a unei asemenea sărbători datează din 1857.

Atunci, în a doua duminică a lunii iunie a acelui an, everendului Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts, a organizat un serviciu special dedicat și pentru copii.

El a numit această zi „Ziua trandafirului”, deși a fost mai târziu numită „Duminică de flori” și abia apoi Ziua Copilului, conform alba24.ro.

Dar a durat destul de mult, până ca sărbătoarea să se generalizeze pe tot globul. În mod oarecum ciudat, prima țară care a avut o ”zi a copilului”, încă din anul 1920, a fost Turcia.

„Părintele” statului turc modern, Mustafa Kemal Atatürk a confirmat oficial existența acestei sărbători, data ei fiind stabilită pe 23 aprilie.

Citește și: La ce trebuie să fie atenți părinții când le cumpără jucării copiilor? Ce avertizează ANPC

Ulterior, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor de la Geneva, din august 1925, 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului și a fost proclamată a fost proclamată o Zi Internațională a Copiilor, fără a se impune vreo dată anume.

1 iunie a cucerit mapamondul - cel puțin în parte, din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor, o organizație apropiată de mișcările comuniste.

„Ziua Copilului” este sărbătorită la alte date în multe țări ale lumii - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Astfel la Congresul de la Moscova din 22 noiembrie 1949, Federația a decreta ca în data de 1 iunie a fiecărui an să se sărbătorească, „Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor”, simplificat „Ziua Copilului”

Așadar, începând din 1950, în statele comuniste din Europa de Est și Centrală, printre care și România, s-a sărbătorit Ziua Copilului pe 1 iunie, 

În schimb, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din 1954 a fost proclamată data de 20 noiembrie ca fiind „Ziua Mondială a Copilului”, diferită de „Ziua Internațională a Copilului” declarată în blocul comunist.

Pe 20 noiembrie 1959 era adoptată și Declarația ONU privind Drepturile Copilului, iar data de 20 noiembrie era confirmată drept „Ziua Mondială a Protecției Copiilor”.

Citește și: Cresc salariile minime de la 1 iulie. Câți bani vor primi angajații pe card în două luni

Tot în acel an, 1954, UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească „Ziua Copilului”.

Astfel, „Ziua Copilului” nu se sărbătorește în 1 iunie pe tot mapamondul, așa cum am fi fost înclinați să credem. 

De fapt, doar aproximativ 50 de state ale lumii au „Ziua Copilului” în data de 1 iunie, în timp ce alte peste 100 de ţări o celebrează la date diferite, scrie basilica.ro.

Mai jos, prezentăm câteva date la care diferite țări ale globului sărbătoresc „Ziua Copilului”

Data „Zilei Copilului” în lume:

 • 1 iunie - în câteva zeci de țări: fostele republici care au alcătuit URSS-ul, fostele statele din R S Iugoslavă, fostele state comuniste din Europa Centrală și de Est - prntre care și România - și țări precum Coreea de Nord, Angola, Mongolia, China, Portugalia, Yemen și altele;
 • A doua duminică din mai - în Marea Britanie și Spania;
 • 20 septembrie - Germania și Austria;
 • 20 noiembrie - Câteva zeci de țări, inclusiv Franța, Canada, Grecia, Italia, Suedia sau Elveția.
 • 25 decembrie - 8 state africane.

În 2016, Parlamentul Copiilor a obținut de la Parlamentul României transformarea Zilei Copilului în sărbătoare legală, astfel că, din 2017, 1 iunie este zi liberă legală.

Citește și: WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste telefoane, de la 1 iunie 2024. Lista completă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te