La ce trebuie să fie atenți părinții când le cumpără jucării copiilor? Ce avertizează ANPC

DE Catinca Doboș | Actualizat: 26.05.2024 - 10:37
La ce trebuie să fie atenți părinții când le cumpără jucării copiilor? Ce avertizează ANPC - Foto: Pexels.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe contul său de Facebook, a menționat la ce trebuie să aibă grijă părinții atunci când le cumpără jucării copiilor, odată cu apropierea zilei de 1 iunie.

SHARE

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe contul său de Facebook, a transmis un mesaj părinților, spunându-le la ce trebuie să fie atenți atunci când achiziționează jucării pentru copiii lor.

Avertizarea ANPC vine odată cu apropierea zilei de 1 iunie, Ziua Copilului.

Paul Anghel i-a îndemnat pe părinți să achiziționeze jucării doar din magazinele specializate și să păstreze bonul sau factura, în cazul în care vor să reclame ceva.

Citește și: Reguli de supermarket în piețe: legumele și fructele trebuie să aibă etichete, inclusiv cele locale

De asemenea, directorul general ANPC îi avertizează pe părinți să cumpere jucării potrivite vârstei și abilităților copilului.

„Dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastră, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi: achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie în caz de reclamaţie; alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale.

Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată, care ajută la alegerea jucăriei”, a scris Paul Anghel.

Paul Anghel îi mai avertizează pe părinți să nu cumpere jucării cu piese mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani. De asemenea, părinții trebuie să fie atenți la informațiile de pe etichete și să nu cumpere copiilor mai mici de 3 ani jucării pe care există avertismentul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Citește și: Amenzi de 1,1 milioane de lei date de ANPC în sectorul de comercializare a peștelui

„Verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării.

Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română. Sfătuiesc părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici.

De asemenea, trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Citește și: Protecția Consumatorului îii avertizează pe românii care cumpără de pe Shein și Temu. Există riscuri

Fraza „Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere/pictogramă care vizează copiii între 0 şi 3 ani; Fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună”, avertizează directorul general ANPC.

Chimicale periculoase, prezente în jucăriile copiilor

Paul Anghel a mai tras un semnal de alarmă și cu privire la jucăriile care conțin chimicale periculoase, dând exemplu de jucării de tip slime falsificate, fără etichetă, care se găsesc pe piață.

„Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe care le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului.

Citește și: Cum te „frig” restaurantele: pizza cu diametru mai mic, ciorbă mai ușoară la gramaj.

În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, a spus Anghel.

Un alt aspect la care este important să fie atenți părinții este să nu achiziționeze jucării care imită produse alimentare. Copiii ar putea fi tentați să introducă aceste jucării în gură, lucru care ar putea avea urmări grave.

„De asemenea au fost găsite la comerializare jucării care imită diverse produse alimentare.

Citește și: Carne de pui cu salmonella pe rafturilor unor magazine din România. Ce au găsit inspectorii ANPC?

Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe și legume, dulciuri, deși nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare și, în consecință, prin introducerea în gură sau prin înghițirea lor pot leza sănătatea și chiar viața copiilor”, a mai spus Anghel.

De asemenea, directorul general ANPC a mai menționat că există pe piață jucării periculoase, de exemplu, anumite pistoale cu bile sau jucării de tip „YO-YO”.

„Au fost identificate și produse periculoase: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor,  jucării de tip “YO-YO” cu conținut de lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și risc chimic (de la lichidul conținut), jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghițire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora”, a mai spus Paul Anghel în postarea sa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te